неделя, 26 декември 2010 г.

Пилешко в черупка

Състав:

За пареното тесто

300 мл вода
200 гр. брашно
100 гр. масло
6 яйца
щипка сол
1 ч.л. горчица на прах
75 гр. настъргано сирене Чедър
*по желание щипка- две сушени подправки

За пълнежа

450 гр пилешки бонфилета или гърди
2- 3 с.л. брашно, подправено със сол и черен пипер
225 гр. праз лук
2 с.л. зехтин/кокосова мазнина или друга, по ваш избор
100 мл. пилешки бульон
100мл. мляко
100 мл. течна неподсладена сметана
100-120 гр. крем сирене със зелени подправки
настъргано сирене Чедър
шепа замразен грах по желание

Приготвяне:

На пареното тесто

Поставете маслото във водата и заврете. Оттеглете от огъня и добавете всичкото брашно на един път. Много е важно водата да ври силно преди да добавите брашното- иначе просто ще се получи каша, а не тесто!!! Разбърквайте с дървена лъжица. Върнете отново на котлона и бъркайте непрекъснато докато тестото започне да се отделя от страните и се оформи на топка в средата на съда. Преместете тестото в друг съд и охладете- не охлаждайте изцяло, но и не прибързвайте, за да не пресечете яйцата. Започнете да добавяте едно по едно яйцата, като смесвате изцяло добавеното яйце преди да добавите другото. Добавете горчицата и сиренето Чедър, когато всички яйца са инкорпорирани в тестото. Отделете малко от един жълтък, за намазване на черупките.
С лъжица оформете големи кръгове от тестото, глазирайте с разбития с една- две капки лимонов сок жълтък и печете в предварително загрята фурна до 180С за около 30-35 мин. Не отваряйте вратата на фурната по време на печенето, защото ще спаднат! След като са готови, оставете готовите черупки да изстинат на леко открехната врата на фурната напълно или намалете градусите на печката и ги оставете да се поохлаждат вътре. Важно е да не ги вадите рязко от много силна на доста по- ниска температура.
Готовите черупки разделете, за да се получи основа и капаче.

За пълнежа

Оваляйте нарязаното на малки парченца месо в подправеното брашно. Загрейте намазнения тиган и запечатайте парчетата месо от всички страни.  Добавете нарязания на тънки ивици праз лук и го задушете с месото. Като бъркате непрекъснато прибавете пилешкия бульон, млякото, сметаната и крем сиренето. Ако сте решили да добавите и грах- поставете и него сега. Гответе на умерен огън около 10 минути, докато се сгъсти.
 В долната част на приготвените черупки поставете по малко от пилешкия пълнеж, отгоре поръсете с настърганото сирене Чедър. Може да запечете до леко зачервяване или без да печете да поставите капачетата и да сервирате със свежа салата.

Бон апети!

Моя рецепта

Easy mincemeat pies или Мързеливи коледни пайчета

Състав:

225 гр. студено масло
350 гр брашно
100 гр. фина захар
410 гр. готов mincemeat (обещавам да кача моята рецепта за него скоро)
пудра захар за декориране

Приготвяне:

Загрейте фурната до 200С/180С с вентилатор.
Нарежете студеното масло на дребно и го втрийте в брашното и захарта с пръсти докато се събере на топка тесто- няма нужда да добавяте течност или да го охлаждате преди употреба. Доомесете го леко и го разделете на 12 равни части.
От всяко парче тесто вземете по две трети и го поставете в метална формичка за мъфин, като го притиснете и оформите с пръсти по дъното и стените. Напълнете тестените черупки с плодовата смес.


След като напълните всички 12 формички, вземете всяко малко останало парченце, направете топчица и я сплескайте, за да направите капачета за пайчетата. Поставете капаче и загърнете стърчащите краища, за да "запечатате". Надупчете с вилица повърхността на всяко.
*Тук е момента да замразите, ако желаете. Могат да бъдат държани във фризера до 6 седмици и трябва да бъдат напълно размразени преди изпичането им.
Печете за около 12-15 минути докато придобият златиста коричка. Охладете известно време преди да завъртите лекичко всеки във формичката му, за да ги предпазите от залепване. Когато се охладят напълно могат да се извадят от формичките, поръсват се щедро с пудра захар и са готови за сервиране!

Източник: BBC Good food

За разлика от всички други рецепти за маслени теста, тази не изисква дълга и сложна обработка на тестото, не изисква особени умения за оформяне и подготовка на черупките, а всичко това спестява много нерви и време, особено по празниците. За това и с голяма радост споделям рецептата, макар в България да се намира изключително трудно готов mincemeat. Тези пайчета могат да бъдат напълнени с най- различни пълнежи и да се пригодят към безкрайно много вкусове и празници и обещавам скоро да дам повече идеи в картинки и описания за такива, както и да кажа как се държи тестото с по- течни плънки.

четвъртък, 16 декември 2010 г.

Коледа идва

Наближава един от най- любимите на моето семейство празници- Коледа! Наситена с дъх на канела и джинджифил и свързвана с толкова много положителни емоции. Всяка година с трепет чакам да наближи времето за подготовка за този прекрасен празник и броя дните до настъпването му като малко дете. Сега дори е още по- хубаво, защото мога да споделя моята силна привързаност към празника и със своите деца- подготвянето на различни сладкиши, украсяването на къщата, писането на писмо до Дядо Коледа (Мраз за малко по- порасналите деца), опаковането на подаръците за близките, украсяването на зеленото ароматно дръвче и поставянето на вкусни сладки и чаша мляко под елхата за подкрепа на добрия старец, както и морковче за Рудолф. Дори това, че трябва да се промъквам по чорапи и да изяждам силно захаросаните бисквити, гарнирани с морков и щедра чаша мляко по нощите, не помрачава необяснимото дори за мен детско вълнение от "идването на Дядо Коледа". Е, не го чакам наистина, макар да би бил голямо облекчение в бюджета ни, но къде е лошото човек да съхрани в себе си частица от детското си Аз.
В последните години Коледа силно се опорочи от консуматорското ни общество и се превърна в подчертано състезание кой ще похарчи повече пари за най- кратко време. Месеци преди коледната нощ започват "невижданите" намаления, атаката от дядо Коледовци и прилежащите им Снежанки зад всеки ъгъл, бомбардирането с коледни песнички по магазините, и то не с цел да ни потопят в коледно блаженство, а да ни напомнят, че е време щедро да отворим джобовете си и да накупим купчини никому ненужни вещи, защото нали това е начина да покажем колко обичаме ближните си. И хората купуват ли купуват, в детските магазини се води кървава война за поредните пластмасови изделия и хората коледно са готови да си издерат очите, за да грабнат "мечтаната" от децата им, рекламирана до безобразие, хитова играчка. Не е ли чудесно да е Коледа.... :-)
Напук на цялата тази пазарно- ориентирана коледна истерия, вече пета година (т.е.от както аз самата се превърнах в майка и  водя парада за създаването на празнични традиции) се старя да създам и възпитам съвсем различна, старомодна дори, представа за протичането на този голям християнски празник. Защото нека не забравяме, че Коледа е именно това! Месец преди празника в къщата ни започва да ухае на първите коледни сладкиши- меденки, джиндифилови сладки, коледният кекс. Цялото суетене около приготвянето им, изрязването на формичките и подреждането на изпечените сладки в големите метални кутии поставя началото на приготовленията за празника! Всичко това сплотява още повече семейството ни около общите ценности и създава неповторими мигове с децата ни, когато заедно украсяваме къщата, четем книжки за Дядо Коледа и неговите неуморни джуджета, пеем коледни песнички, надписваме поздравителните картички и декорираме купищата сладки, които да изпратим до близките си хора, за да е сладък и неповторим и техния празник и да им кажем, че ги обичаме!


Това са част от тазгодишните ни бисквити, които успяхме да украсим и опазим от унищожение. Дано поне няколко доживеят предназначението си и стигнат благополучно до получателите си или до коледната вечер


Захарни бисквити с крем сирене
тези не са особено трайни и ги правя максимално близо до празника, като ги съхранявам в хладилник


Джинджифилови сладки с меласа
Меденки с агаве
 
Има още толкова много неща, които ни очакват до Коледа и се надявам да успея да споделя и тук, но бях нетърпелива и за това те ще бъдат в отделни публикации...А до тогава- нека коледното вълшебство бъде с вас в оставащите дни до празника!

Футболна торта

До скоро правех торти само за най- близките си. Това доста стесняваше възможностите ми за практика на старателно попиваната от мен теория. Ето защо, когато наближи рождения ден на синът на моя близка, реших, че като част от подаръка за сладкото й момченце ще направя една торта на футболна тематика, каквато надали ще ми се отдаде да направя за друг. Все пак като майка на две момичета и съпруга на мъж, който не долюбва този спорт, възможност на хоризонта не се очертава никаква ;-)
За това с голямо желание се заех с този проект. Много дълго време се двоумях дали да бъде футболна топка или по- разнообразен "пейзаж". Все пак се спрях на второто.
Детето играе в местния футболен отбор, чийто цветове са жълто и черно, за това и с такъв екип "облякох" моя футболист.






С футболната врата ми беше неочаквано трудно, защото не можах да си намеря правоъгълна подпора и използвах овална, но пък мога да твърдя, че съм искала да е стилизирана :-)






В крайна сметка обаче детето е било повече от очаровано, а това за мен е най- ценното признание!




Надявам се скоро да ми се отдаде възможност за среща реванш във футболната сфера, защото определено имам още какво да направя!

Детска торта

Тази торта направих съвсем набързо, но пък с много желание, за събирането на група майки с дечица, родени през ноември. С жените от тази група се виждаме много рядко, което е жалко, но виртуално отгледахме децата си заедно и те, както и децата ни, са много важни и скъпи за мен. За това вложих цялото си старание в ограниченото време, с което разполагах, да направя нещо шарено, детско и приятно за събирането ни. Да, да....знам, че навън е зима и наближава Коледа и сега не е време за летни мотиви по тортите....
Най- голямо щастие за мен бе, че тортата се хареса на всички и достави радост на децата!



И още малко различни гледни точки...





събота, 11 декември 2010 г.

Mum's the wor(l)d!

Започвам тази публикация с игра на думи с този израз, защото е изключително уместен за случая! Поводът за творчество този път е моята майка, която поради далечното разстояние на което се намира от мен, не мога да зарадвам с торта и подходящо парти, но мога поне да се опитам да я накарам да се усмихне на своя празник, изпращайки и частица топлина и най- близкото до торта, което има поне малък шанс да оцелее прелитането до Островът. Връщайки се отново на израза- той е също така подходящ и във възприетия си смисъл, защото по времето когато пиша това, празникът й тепърва предстои, а сладката част от подаръка й замина едва днес, което го прави все още тайна, така че mum's the word! ;-) *


И така- бисквитите се оказаха единствения достоен заместник на торта, който би издържал дълъг международен транспорт с любезното съдействие на пощите, които знаем колко грижовно се отнасят с поверените им товари, така че нека ви представя празничните рожден-ден-ически бисквити, във вида, в който заминаха




Роял айсингът е поле, което тепърва започвам да изследвам за работа и определено ми е страшно интересно! Разбира се, има много неща, които си представях различно и вече съм нетърпелива да коригирам, макар това да зависи от много фактори и тяхната склонност да ми отпуснат време за среща реванш с айсинга и бисквитата.... Не, че не е забавно да доразбивам неколкократно засъхналата из пошовете захарна глазура, защото се е наложило "кратко" прекъсване и да закърпвам издънките по бисквитите от рисуването и запълването "на парче", но все пак кой би могъл да откаже малко монотонна работа от време на време.

Първоначалната идея бе всички бисквити да са нарисуван с момиченцето с тортата (на снимката все още не е почистен излишният блясък)


Но в процеса на работа ми се стори някак скучно като идея  за това направих и няколко с различни мотиви.







Определено пристрастията ми са към рисунките без предварителен флъдинг на основата. Допада ми контрастът между нежната рисунка и естествената повърхност на изпечената бисквита. Обещавам обаче да направя и от другия вид скоро!

Готовите за дългия път сладки подредих между дебели пластове тишу хартия в голяма кутия, с надеждата да се запазят невредими до крайния си получател. Успехът на този план предстои да се разбере!





Червеното не беше първия ми избор за цвят, тъй като бисквитите трябваше да бъдат в цветови синхрон с ръчно направената с много любов и почти детско старание картичка, подписана с отпечатъците на ръчичките на двете внучета


но поради безследно изчезналата ми кутия с бои, която предателски се показа чак когато вече бе твърде късно, се вмъкна малко коледна тематика в линията и на този проект (червеното бе на ръка разстояние поради засилената му злоупотреба върху коледните сладки, които се надявам скоро да успея да споделя и тук).


Сега вече само времето ще покаже дали бъдещата рожденичка ще получи декорирани бисквити и картичка в биещи се цветове или пълна кутия фин захарен прах и омазнена хартия...отново в биещи се цветове....


Mum's the word- не се визира "майка", а звукът, който се издава с напълно затворена уста- мммм. Използва се в смисъл на : Да не се чува друг звук, освен мммм! Пази тишина! Не говори!


неделя, 5 декември 2010 г.

Бебешко телешко по марокански

Състав:

1 с.л. зехтин
450 гр. телешко месо, смляно или нарязано на ситно
1 глава лук- нарязана на дребно
1 скилидка чесън- нарязана на дребно
100 гр. сушени кайсии, нарязани на дребно
75 гр. стафиди
щипка канела
400 гр. доматена пасата
200 мл. вода
кус кус, ориз или макарони за сервиране

Приготвяне:

Нагрейте силно тиган с тежко дъно. В него добавете половината от мазнината, лъжица- две вода и месото. Задушете до готовност и прехвърлете в отделна чиния.
Отделно задушете лука и чесъна докато омекнат и станат прозрачни. Добавете към тях кайсиите, стафидите, канелата, доматената пасата, телешкото и водата. Заврете ястието и след това намалете котлона и го оставете за още 30 минути.
Пригответе кускуса или избраната от Вас паста според инструкциите на пакета и сервирайте с готовото ястие.
Ако е за възрастни, аранжирайте в кръг кускуса, а в средата сипете от задушеното. Ако е за бебе- смесете и пасирайте или намачкайте с вилица, според възрастта на детето.



Порции: 4 бебешки или 2 бебешки и 2 за възрастни
Съхранение: до 48 часа в хладилник
Подходяща възраст: 12 месеца +


Източник: The baby healthy eating planner 

Ореховките на баба

















Състав:

250 гр. орехи- смлени фино
150 гр. захар
3 белтъка



Приготвяне:

В огнеупорен съд, поставен на водна баня, слагаме белтъците и захарта и разбиваме с тел да се хомогенизират и да поемат малко въздух, но не стават на сняг. След това добавяме смлените орехи и продължаваме да бъркаме сместта до лекото й сгъстяване.
Загряваме фурната до 180 С. Със супена лъжица гребваме от сместа и с навлажнени ръце оформяме топчета, които поставяме в тавичка за бисквити. Ако тя не е с наистина добро незалепващо покритие, то е по-добре да поставите намаслена пергаментова хартия на дъното на тавата. Притискаме топчетата леко и ги поставяме във фурната. Пекът се до леко покафевяване. Тук отново, както и при ореховите сладки, е важно да не ги препичате, защото стават сухи и хрупкави. Освен ако не ги обичате точно така, разбира се!
Когато се извадят в правилния момент те са с твърда коричка и меки и сочни в средата.

ПП. С даденото количество захар в рецептата се получават ореховки, които са сладки, но не доминантно захарни. Но ако сте любители на много сладките ореховки, то може да увеличите захарта до 200 или дори 250 гр.






Тарталети с боровинки, праскови и бадеми


Съставки:

За тестото:

150 гр брашно
25 гр фина захар
125 гр масло, нарязано на кубчета
1 с.л. вода

За пълнежа:

200 гр безсолно масло
200 гр захар
1 яйце
2 жълтъка
5 с.л. брашно- пресято
175 гр. смлени бадеми
4 с.л. течна сметана с висока масленост
1 буркан компот от белени нарязани праскови- отцедени
125 гр пресни боровинки

Приготвяне:

 За приготвяне на масленото тесто поставете пресятото брашно и захар в дълбока купа и с пръсти втрийте маслото, докато не се получат дребни трохи. Добавете водата и внимателно оформете тестото на топка. Увийте тестото в прозрачно домакинско фолио и оставете в хладилника поне за половин час.
N.B. Масленото тесто е капризно. Важно е да се работи в хладна кухня, да не прекалявате с месенето и мачкането, защото маслото се разтапя напълно и тестото става лепкаво, като честа грешка в този момент е да добавите още брашно, в желанието си да оформите не- лепкащо тесто, което на свой ред е гаранция за провал на тестото ви, което ще стане трошливо и невъзможно за работа. Спазвайте рецептата точно и работете бързо!

Разточете готовото охладено тесто на леко набрашнена повърхност и го разделете във формички за тарталети- или 24 см форма за киш или флан. За предпочитане са тези, чиито стени и дъно се разделят. За да застелите добре формата, след като изрежете кръга тесто и го поставите в нея, лекичко тупнете формичката в работната повърхност- така се получават идеални ръбове, без да натискате с пръсти и да деформирате тестото.



Надупчете тарталетите с вилица и оставете отново в хладилника да се охладят поне 30 мин. След това ги застелете с фолио и сипете baking beans или просто боб,леща или друго вариво, което да ги притиска при първото печене и да не им позволява да се деформират. Поставете ги в предварително загрята до 190 С фурна за 15 мин, след това махнете фолиото и използваната от вас тежест и ги допечете още 10-на минути.

За пълнежа: Разбийте маслото и захарта до бял пухкав крем. Добавете едно по едно яйцето и жълтъците, като разбивате напълно преди да добавите следващото. След това разбъркайте в яйчено- маслената смес бадемите, брашното и сметаната.
Подредете парчетата праскови и боровинки в изпечените тарталети и поставете с лъжица върху тях от крема.
Печете ги във вече загрятата фурна около 1 час, докато заливката се стегне. Извадете ги и ги оставете да изстинат леко във формичките, след което ги прехвърлете върху решетка да се охладят напълно.
Сервирайте топли или студени по Ваш вкус!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...