понеделник, 19 декември 2011 г.

Пълнозърнести сладки подкови

Тази рецепта бе една от първите, които публикувах в блога си, защото това са едни от най, ама най- любимите ми сладки от детството и сега с лекота зарибих и поколението си с тях. Ако сте прочели поне няколко от публикациите ми вече знаете, че имам силно влечение към детските спомени и отминалите дни. Публикувам я отново само защото искам да е освежа и да е в тон с таз годишния ни коледен дух в бяло и червено, а и тази година си взех формичка за подковките и макар да се проклех хиляда пъти, защото е много по- пипкаво и дълго с нея, останах много доволна от вида им на финала.

Хайде, стига увертюри и предисловия, взимайте чашите с мляко и да започваме...

Сладки подковки





Състав:

250 гр масло
1 ч.ч. захар
1 яйце
4 ч.ч. пълнозърнесто брашно (или 2 ч.ч. бяло и 2 ч.ч. пълнозърнесто, ако не искате да са изцяло пълнозърнести )
ванилия (истински семена, не химическия заместител, популярен у нас)
1-2 шоколада (млечни или натурални зависи от вашите предпочитания)

Приготвяне:

Маслото се разбива със захарта. Добавя се яйцето и се бие до пълното му инкорпориране. Без да се пресява, се добавя малко по малко брашното и ванилията. Полученото бисквитено тесто се оформя на подковки и се нарежа в тава, застлана с хартия за печене. Сладките се пекът в предварително загряна до 180 С фурна до леко златисто. След изваждане се оставят за малко в тавата, защото са много чупливи и крехки, а когато леко поизстинат се преместват на решетка, за да се охладят напълно.


На водна баня или в микровълновата разтапяме шоколада в по- малка купичка, за да може да е максимално "дълбок" след разтапянето- така се покрива по- голяма част от сладката и става равна черта.
Потапяме всяка сладка в долната част, изтръскваме излишното и отново поставяме на решетката, докато се стегне шоколада.


По- вкусни са с млечен шоколад, но пък 70% черен ги прави с по- характерен вкус- въпрос на личен вкус е на какъв шоколад ще се спрете. Аз винаги избирам черния.


От тази доза и с помощта на формичката при мен се получиха около 140 малки сладки. Оформени на ръка са по- малко, но пак зависи от това колко големи и дебели ги правите.

Остава ви да ги приберете в кутии  и да спите с пушката на стража наоколо, ако сте решили да подарявате от тях на приятелите си, защото изчезват изумително бързо....

12 коментара:

  1. Буб, сигурно някога си писала, но когато нямаш форма за подкови, как ги оформяш? разточваш, изрязваш на ивички и завиваш или има по-умен начин?

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно оформени и аранжирани, Бубе!
    И несъмнено вкусни!
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Бубе,да знаеш колко ги обичам,особено крайчетата с шоколадчето,ммммм,искаааам!
    Страхотни снимки,много празнични,цветни,весели,зареждащи с очакване и нетърпение!
    Дай на домашните да си хапнат,ама че си лоша :)!
    Направила си голяма подготовка за празника,комплименти!

    Весела Коледа,скъпа!

    ОтговорИзтриване
  4. Сладки не знам дали ще успея да направя още едни, но сигурно ще се върна още 5 пъти да погледам снимките:)

    ОтговорИзтриване
  5. @Pepy Пепи, както се разбрахме, обещавам да коригирам пропуска си и да обясня как ги оформям без помощни средства :-)

    ОтговорИзтриване
  6. @Dani Благодаря, Дани! Наистина са вкусни за мое съжаление....по- точно за съжаление на кантара ми.

    ОтговорИзтриване
  7. Аз си я представям Коледата точно така- в червено, с бисквитки и шоколад;-)
    Прекрасни снимки, а подковите си ги записвам, но за догодина, че тази вече не ми се пече;-)
    Много хубави празници, Бубе!

    ОтговорИзтриване
  8. @Еликсир Какво да им дам, то те изядоха над 100...ама това буквално, не онова образното сто. Не им се полага повече- едва смогнах да оформя кутиите със сладки за приятелите ни. :-)
    Връхчетата с шоколада са любими и на моята шоколадо- пристрастена особа...другото е просто досада, която трябва да изядеш, преди да посегнеш към следващата сладка.
    Благодаря ти за милите думи, Елексирче. Тази година ми е много болнава от към децата и трудно събрах някаква коледна атмосфера за една седмица из къщи, така че такива оценки като твоята ме радват истински!

    ОтговорИзтриване
  9. @Lulu Лулу, ти направи толкова великолепни бисквити тази година, че надали имаш нужда от още едни в колекцията. Но пък с това със снимката просто ме ласкаеш! Благодаря ти!!!

    ОтговорИзтриване
  10. @Мъх Последните години стана толкова модерно Коледа да е в златно, че забравихме истинската червено- бяла Коледа. И аз тази година исках да се върна обратно там, в доброто старо едно време. Радавам се, че и други пазят в себе си тези представи за истинската Коледа!
    Радвам се и че подковките ще влязат в списъка за догодина :-)
    Весели и топли семейни празници и на теб!

    ОтговорИзтриване
  11. Мммм, пак невероятно вкусно, красиво и стилно е при теб, Бубе!!! Напълни ми очите и душата с тия твои приказни снимки :)

    Весели празници ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Бубе, много са атрактивни подковките! И на мен са ми сред любимите сладки, а това, че твоите са в пълнозърнест вариант, още повече ми допадна.
    Харесва ми декорацията!
    Поздрави и пожелания за вълшебни празници!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...