събота, 29 януари 2011 г.

Мляко с ориз и плодове

Мляко с ориз, т.нар. сутляш, е разпространен десерт от старите тетрадки, който и до ден днешен е особено популярен. Интересно за мен бе да видя огромното разнообразие предлагано в магазините в няколко европейски страни! Ще пропусна производителя, който бе един същ във всичките ;-). Именно от тези промишлени вариации на този десерт е и моето вдъхновение да опитам да "поразкрася" добре познатия сутляш (тази дума никак не ми допада).

 Състав:

1 и 1/2 ч.ч. ориз
800 мл. прясно мляко
200 мл. вода- може да се замени с прясно мляко, ако не желаете да ползвате вода
1-2 пръчици ванилия
3-4 големи ябълки- сладък сорт
1 с.л. масло
шепа боровинки или ягоди, нарязани на ситно*
захар или сироп от агаве- на вкус
канела

Приготвяне:

Отделяме семената от ваниловите пръчици, като тях самите запазваме също. Почистваме  и измиваме ориза под течаща вода.
В тенджера с дебело дъно поставяме водата и оризът и завираме. Варим 10-15 след което добавяме прясното мляко и ваниловите пръчици със семената (по- добрия вариант е да добавите семената минута преди да свалите от огъня, за да запазят изцяло полезните си съставки и аромат, но ако не ви се занимава, може и на този етап).
Варим докато оризът е напълно готов, като разбъркваме често, за да не загори.
През това време, в друг съд, поставяме нарязаните на дребно ябълки с маслото и мъничко вода. След няколко минути добавяме боровинките или ягодите, ако използвате такива (когато не са в сезон ги заменете със замразени или просто ги пропуснете). Моята снимка е без горски плодове, поради факта, че нямах замразени, а пресните са с неясен произход и качества по това време на годината.
Задушаваме ги до омекване на плодовете и поизпаряване на течността. При задушаването на плодовете можете да добавите захар или сиропът от агаве, като ако се спрете на второто е добре да се сложи, когато сместа е охладена леко.
Когато е готово пюрето намачкваме с вилица ябълките или смиламе в блендер, така че да останат мънички парченца от плодовете, които да се усещат.

N.B. Цялото приготвяне на плодовото пюре може да се замени с готово пюре от ябълки без добавки в него. Понякога използвам ябълковото пюре на Alnatura от DM- био секцията им. В този случай остава само да добавите горските плодове отделно.

Готовото плодово пюре смесваме с полу- готовия ориз и доваряваме заедно, като преди това извадите ванилови пръчици, които трябва да следите да не накъсате при бъркането на ориза. На този етап може да се добави захар в  млякото с ориз, ако обичате по- сладко. Аз добавям агаве след като всичко е готово и леко охладено. Подслаждането е въпрос на вкус, за това не давам точни пропорции.

Готовото мляко с ориз разсипваме в отделни купички или чаши и поръсваме с канела и поставяме в хладилник. Преди поднасяне може да се декорира с няколко ягоди или боровинки

Домашен течен "шоколад"

За всички, живели в "имало едно време", когато "нямало едно време" шоколади е позната ситуация, този вкус действа не само опияняващо на вкусовите рецептори, но и много, много носталгично. Поне за мен всеки път, щом приготвя този лесен и бърз десерт и си позволя да взема и за себе си една чашка, е време за спомени с дъх на кухнята на мама и съботите и неделите, когато тя си е вкъщи и глези цялото семейство с всякакви безогледно калорични, но и безобразно вкусни изкушения. На кой му трябва Lindt, когато има соц. домашен шоколад и албум със стари снимки?!?
Ако и вие сте скътали някъде там в сърцето си сходни спомени и мили моменти, то съм сигурна, че няма да издържите и ще заключите в килера диетата, за да направите и за себе си малко. Другото би било просто нечовешка сила на волята :-)

Състав:

300 мл прясно мляко или вода
100 гр. захар*
125 гр. масло
1 кутия сухо мляко- използвам Nido на Nestle
3-4 с.л. с връх какао
семената на една ванилова пръчица
няколко капки есенция ром/кафе
средно смлени лешници или бадеми

заквасена сметана за аранжиране
филирани бадеми

Приготвяне:

Разрязваме  ваниловата пръчица по дължина и изстъргваме от вътре семената. В тенджера слагаме прясното мляко или водата, ваниловата пръчка заедно със семената и добавяме маслото и захарта (*аз не използвам захар, но я записах в рецептата, защото вкусовете са различни. Сухото мляко е прекалено сладко само по себе си, а ако използвате и подсладено какао то захарта е напълно излишна и прави десерта ужасно сладък и тежък, както и ненужно калоричен. Не че изобщо може да мине за диетичен, но все пак...). Аз слагам само маслото и млякото/водата на котлона, докато маслото се разтопи и цялата течност стане топла, но не да завира!
Оттегляме от котлона, изваждаме ваниловата пръчица и с помощта на телена бъркалка прибавяме на малки порции смесеното с какаото сухо мляко. Бъркаме непрекъснато, за да не се получават бучки. Добавяме есенцията и смлените ядки и разсипваме в чашки за сервиране.
Готовия шоколад поставяме в хладилник, за да се стегне. Преди сервиране слагаме по една лъжичка заквасена сметана и поръсваме с филирани бадеми.

И имате готов вкус от детството с малко съвременен фейслифт ;-)

Плодов крем с овесени ядки

Състав:

1 банан
1 манго- добре узряло и омекнало
4-5 сушени сини сливи
4-5 с.л. фини овесени ядки
2 с.л. заквасена сметана
ванилия
2 с.л. вода

Приготвяне:

Бананът се нарязва грубо на парчета. Мангото се разрязва на половинки в максимална близост до костилката и с лъжица или ръка се издълбава месестата част на плода.
В блендер поставяме всички съставки и смиламе до консистенцията на пюре- ако детето е по- голямо може да се оставят по- едри парченца.
Готовото пюре изсипваме в чашки и сервираме веднага. Кремът потъмнява доста бързо заради бананът в него, но освен чисто визуалната загуба, нищо друго не пречи да бъде съхраняван в хладилник до 12 часа.

NB. Бананите, поднасяне на малки деца, е добре да бъдат добре узряли, т.е. да са с равномерни черни точици по обвивката, но все още с добра плътност и свеж цвят на самия плод вътре, тъй като са трудно смилаеми преди този етап за нежния бебешки/детски стомах.

Това пюре е изключително хранително и богато на ценни вещества и е особено подходящо както за малки деца, така и за тинейджъри и възрастни, които имат нужда от бърз начин за добавяне на енергия. Комбинира се чудесно със сметанов сладолед!

неделя, 16 януари 2011 г.

Палачинки





Състав:


6 цели яйца
300 гр. брашно
600 мл. прясно мляко
щипка сол
щипка захар
1-2 с.л. разтопено масло

 масло за пърженето

Приготвяне:


В голяма купа разбиваме добре с тел яйцата. След това прибавяме към тях пресятото брашно и бъркаме докато се хомогенизира. Сместа става доста сбита. Разреждаме при непрекъснато бъркане с млякото и към готовата палачинкова смес добавяме щипката сол, захар и разтопеното масло.

Загряваме тигана за палачинки на висока степен на котлона, като поставяме около една препълнена ч.л. от маслото в него и изчакваме то да се разтопи и да се загрее, но да не покафенява и прегаря. Обикновено използвам предпоследната преди най- високата степен на котлона си, т.е 8 от 9 възможни в моя случай, като когато котлонът ми е решил да се доказва и работи по- силно от обикновено (не знам защо, но понякога го прави, което е адски досадно при по- капризните за термична обработка храни) от време на време намалям силата на 7, за да не прегарят лесно, но и да стават достатъчно бързо. Когато е готово маслото, изсипваме с черпак малко от сместа и разстиламе по цялата повърхност на тигана. Печем докато при леко разклащане на тигана палачинката се отмества сама. Обръща се с дървена шпатула (металните са твърде груби и далеч по- лесно може да разкъсат нежната палачинка) или се хвърля във въздуха- въпрос на умения и личен избор.  Мятането е по- забавно за децата и по удобно от гледна точка на това, че няма риск от разкъсване на палачинката, но се иска практика ;-)
Изпичаме за съвсем кратко и от другата страна и подреждаме в чиния.
Сервираме със сладко, мед, сметана, течен шоколад или настърган кашкавал, сирене, колбаси- по Ваш вкус.

Бон апети!

ПП. По- често използвам пълнозърнесто брашно за традиционните семейни палачинки в събота, но няма да лъжа, че наистина сочните, вкусни и крехки палачинки стават само с бяло брашно.


Ако използвате пълнозърнесто брашно съветвам да добавите към яйцата още един или два жълтъка- само жълтъците, за да станат по- крехки палачинките.





Френски еклери

Обикновено избягвам тук да се впускам в описания и разсъждения, но тези еклери са първите от една малка поредица особено важни за мен тестени сладки и солени творения, които не мога да публикувам без да споделя колко много положителни емоции има вложени в тях. На първо място, защото моята мила майка ми направи един от най- хубавите подаръци и взимайки предвид моята страст към сладкарството ме включи в кулинарните курсове на Ричард Бъртинет в The Bertinet Kitchen това лято! Благодаря ти, мамо! Ти си най- невероятна майка на този свят и аз те обичам безумно!!!

Това беше моето първо посещение в подобен вид семинари и няма да ви отегчавам с дълги разкази, защото ще се откажете да четете самата рецепта накрая, а аз мога да заема несметен брои страници с това, колко вълнуващо, полезно и незабравимо бе всичко в този ден- от това да се докоснеш лично до таланта на професионален готвач от този ранг, да ти бъдат споделени тайни и похвати от личния му опит, до неподправеното вълнение на детето ми, когато взе кутията готови сладки и солени красоти в ръце и бе трудна за удържане да ги "дегустира" до една, по възможност едновременно, за да не губи време.

И така, по същество, нека започна поредицата домашна практика на наученото, с тези безочливо вкусни еклери, които ви гарантирам, че няма да останат незабелязани и си струват всяка минутка въртене в кухнята над тях- а не са малко минутките, освен ако временно не затворите под ключ семейните питомци и не се отдадете изцяло на Choux pastry и Creme Patissiere предизвикателството :-)



Състав:


Choux Pastry/ Парено тесто

250 гр. брашно
450 гр. вода
125 гр. масло
450 гр. цели яйца
щипка сол

Приготвяне:

Пресейте брашното. Затоплете водата, маслото и солта до завиране и разбъркайте, за да се смеси маслото с водата. Добавете брашното и разбъркайте добре, за предпочитане с дървена лъжица. Гответе още около 3- 4 минути, бъркайки непрекъснато, докато тестото не се залепя по стените на съда и лъжицата, а се събира на топка в средата.

Прехвърлете тестото в Kenwood Chef, Kitchen Aid или друг миксер със стойка, използвайки приставката за тесто, и включете на средна скорост за около 2 минути или докато тестото се охлади леко. Горе- долу докато спре да излиза пара. Добавете яйцата едно по едно (измерете си яйцата като ги чупите в общ съд на кантара- при мен това бяха около 6 яйца, но това зависи от големината им, за това е по- удобно да ги направите на грамаж, а не на бройка), като изчаквате пълното смесване преди да добавите ново.


 Добавяйте докато тестото може да поема, но все още да държи формата си, т.е. като вдигнете бъркалката останалото по нея тесто да виси, но да не пада или поне да не пада бързо.

С помощта на еднократен пош (аз използвам еднократни, но разбира се, вие може да използвате какъвто предпочитате, просто аз не обичам да мия пошове....мързелива съм за такива неща) и накрайник от по- големите размери, шприцовайте в желаната от вас форма в тавички с незалепващо дъно или покрити с пергаментова хартия. 


За да ви е по- лесно да напълните тестото в поша, го завиите плътно точно над металния накрайник, след което го хванете с цяла длан, като притискате долната завита част леко и държите формата му с три пръста, без да ги стягане плътно, а с палеца и показалеца оформете нещо като човка на пиленце. По този начин с лъжица можете да "храните пиленцето си" като слагате в получения отвор на поша една по една от сместа, а с двата пръста притискате, за да вземете тестото от лъжицата. Звучи много объркано, защото аз очевидно не ставам за преподавател, но се надявам снимката да внесе малко яснота в това обяснение. Ако не- то трябва да снимам клипче, защото няма да пожъна повече успех с втори опит да го обясня.


Моите направих в тази форма заради бъдещото оформяне като лебеди, но за това по- късно...



Намажете с малко разбит жълтък, разреден с една- две капки лимонов сок и печете в предварително загряна до 220С фурна с вентилатор (ако нямате вентилатор леко повишете градусите) за първите 10 минути, след което намалете на 190С за останалите 10-12 минути. При моята фурна нямаше отклонение от посочените в рецептата времена, за това ги цитирам, но вие следете дали след изтичане на това време черупките са готови и ако не- допечете още малко.




Creme Patissiere

1 л. пълномаслено мляко
10 жълтъка
250 гр. захар
90 гр. брашно- пресято
1 пръчица ванилия

Приготване:

Поставете ваниловата пръчица на дъска за рязане и с остър нож разрежете по дължината й. Отворете разреза и с лъжичка или с ножа остържете семената от вътрешността й. Поставете семената и самата пръчица, заедно с млякото, в тиган с тежко дъно на среден огън на котлона- за да се избегне онзи лек слой от мляко, който остава по дъното когато се вари, сложете  мъничко студена вода на дъното на съда, в който ще го варите.

В това време разбийте до бяла и пухкава смес жълтъците със захарта. Добавете брашното и разбийте отново.

Когато млякото точно започва да завира- не ври на балончета, а лекичко оформя пяна по повърхността си!!!, с черпак прехвърлете половината от него в жълтъчната смес и разбийте добре. След това добавете останалата половина от млякото при жълтъците и разбийте отново. Върнете сместа отново в тигана и варете до завиране на среден огън, като разбърквате непрекъснато през това време. Гответе 1 минута от момента на започването на завирането на крема докато той се сгъсти.
Прехвърлете в чиста и суха купа и покрийте с фолио за свежо съхранение или пергаментова хартия, като ги поставите директно върху повърхността на крема, за да предотвратите появата на онази отвратителна тъмна кора, която просто съсипва всеки крем. Поставете в хладилника и стойте далеч от него с тази голяма лъжица в ръката ви- ще ви е нужен всичкия за армията еклери!

Сглобяване:

След като имате готовите изпечени черупки и крема е време за пълнене и декориране на еклерите. В най- стандартния си, мързелив, вариант във всяка черупка  с шприц/ пош с остър и дълъг накрайник се пробива дупка и се пълни с крем. Това може да се прави и с голяма спринцовка, но по- често се налага да се допълва. След като са напълнени еклерите се потапят леко в разтопен на водна баня шоколад (бял, млечен или черен), поръсват се с пудра захар или се оставят така. 

В моя план обаче еклерите бяха предвидени в този вид, защото никога не обичам да ми е лесно :-)




След направата на 100 лебеда обаче, се отказах, защото минаваше много след полунощ и се отдадох на шарлатанско пълнене на останалите черупки и давенето им в шоколад, а лебедите останаха акценти сред морето от тривиални еклери.










сряда, 5 януари 2011 г.

Запеканка с ронлив топинг

Състав:

25 гр. безсолно масло или Гхи
25 гр. брашно
300 мл. пълномаслено мляко
малка щипка настъргано индийско орехче
малка щипка млян черен пипер
75 гр. броколи или карфиол
75 гр. моркови
150 гр. пилешко месо- сготвено на пара или задушено в тиган
75 гр. замразен грах
1 с.л. нарязан на ситно пресен магданоз

За ронливия топинг

50 гр. Чедър или друго по- силно ароматно сирене
2 с.л. пресни подправки, нарязани на дребно
40 гр. галета
40 гр ядки, смлени*

Приготвяне:

Включете фурната на 180С.
Загрейте вода до завиране. Нарежете броколите/ карфиола и моркова на малки парченца и ги поставете в нея. Гответе докато омекнат напълно. Отцедете и запазете течността за по- късно.
Нарежете и пилешкото месо на малки кубчета.
Поставете маслото, млякото и брашното в тиган за сосове и бъркайте с тел за разбиване на яйца непрекъснато докато сосът се сгъсти. Добавете индийското орехче и черния пипер и разбъркайте отново.
Внимателно смесете с готовия сос нарязаното пилешко месо, сварените зеленчуци и замразения грах и прехвърлете в тавичка.
За ронливия топинг смесете всички съставки и поръсете върху пилето със зеленчуците и соса.
Печете в предварително загряната фурна за около 30 мин. до зачервяване на топинга.
Пюрирайте или намачкайте преди сервиране, според способността на бебето да дъвче.

Порции: 5 бебешки порции или 1 бебешка и 2 за възрастни
Съхранение: до 24 чаша в хладилник


Източник: Tha baby healthy eating planer

Немска супа с праз и кайма

Състав:

2 стръка праз лук
200 гр. мляно телешко месо без мазнина
1 с.л. растително масло
1 ч.ч. прясно мляко
3 ч.ч. гореща вода
1 с.л. листа целина- сухи или пресни
1 с.л. магданоз, нарязан на ситно
100 гр. крем сирене
100 гр. кашкавал, настърган
100 гр. топено сирене
сол и пипер на вкус

Приготвяне:

Празът се измива внимателно като се почистват корените и излишните пера и се цепва по дължина, за да се измие хубаво от вътре под течаща вода. Нарязва се на ситни кръгчета.
В тенджера поставяме растителното олио- аз готвя предимно с еxtra virgin кокосово масло, което няма аромат на кокос, но има всичките му полезни качества. Добавяме лъжица вода и загряваме, след което задушаваме в мазнината праз лука до омекване. След това добавяме каймата и бъркаме с дървена лъжица, за да стане на като на трохи, а не на големи бучки. Когато каймата е готова се добавят млякото и водата и супата се вари поне 10-15 на умерен огън.
Добавяме сухите целина и магданоз (ако имате пресни, то те се добавят при оттеглянето от огъня). Прибавяме крем сиренето, настъргания кашкавал и топеното сирене и бъркваме докато те се стопят и смесят с другите съставки.

И супата е готова! Изключително лесна и бърза алтернатива на супа топчета, която ще ви спести много време, но няма да спаси бутилката хубава бира, макар да е зима.

Приятен апетит!

Адаптирана от  сп. Меню

Мъфини с боровинки и ронлив топинг

Състав:

 За мъфините
190 гр. брашно
150 гр захар
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
80 мл. растителна мазнина
1 яйце
80 мл мляко
145 гр. пресни боровинки

За ронливия топинг
100 гр. захар
40 гр. брашно
50 гр. масло, нарязано на малки кубчета
1 1/2 ч.л.. канела

Приготване:


Загрейте фурната до 200С/180С с вентилатор.
Смесете брашното, захарта, солта и бакпулвера. В една мерителна чаша сложете растителната мазнина, яйцето и добавете мляко, колкото да напълни чашата. Смесете със сухите съставки. Не разбивайте бързо и силно, а смесвайте всичко с дървена лъжица, в една посока с максимално малко бъркане. Добавете боровинките. Напълнете формите за мъфини до ръба и поръсете отгоре с ронливия топинг.

За топинга: Смесете захарта, брашното, маслото и канелата с вилица докато сместа заприлича на малки трохи.

Печете в предварително загряната фурна за около 20- 25 мин или до готовност!

вторник, 4 януари 2011 г.

Каша с коприва/спанак

Състав:

1 с.л. зехтин
200 гр. прошуто крудо, нарязано на ситно*
1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
4 ч.ч. коприва или спанак, нарязан
1/2 ч.ч. царевичен грис
1 ч.ч. горещо прясно мляко
1 ч.ч. кашкавал, настърган
2 с.л. пресен джоден, нарязан или 1 с.л. сух
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

В загряния зехтин, разреден с малко водичка, се поставят прошутото и зеления лук и се задушават. Добавят се нарязаните на ситно коприва или спанак и се бъркат до попарването им. Когато зеленията омекне се добавя наведнъж целия грис и се бърка непрекъснато, за да се поеме. Прибавя се млякото и чаша- чаша и половина гореща вода. Сместа се разбърква, за да се смеси и се оставя да се повари около 10 мин.
Преди да се дръпне от котлона се добавя кашкавалът и джодженът, ако е сух. Ако е пресен се слага веднага щом се дръпне от котлона.

* За деца или вегетарианци е по- добре да се пропусне прошутото, защото дори и био вариантите без консерванти и подобрители имат твърде много сол, която им служи за консервант и не са подходящи. Кашата става също толкова вкусна и във вегетариански вариант.


Приятен апетит!

неделя, 2 януари 2011 г.

Още малко закъснели коледни сладки....

Поради множество премеждия, далеч от захарните ми планове, изостанах сериозно с планираните коледни подвизи. За това и съвсем скромно ще покажа само опашката на първата част от коледни бисквити, които вече направиха своя дебют тук.


Това са другата част от за първа година харесаните меденки, които не станаха много меки поради късното си приготвяне, но пък поне бяха вкусни, макар да имат повече агаве от колкото мед в себе си.....Може би трябва справедливо да ги преименувам на агавенки или поне фалшиви меденки....



С тях най- сетне успях и да се разбера с блестящия прашец, който до скоро изглеждаше повече прашец, от колко блестящ поради неопитната ми работа с него, но от тук насетне се надявам да сме в добри отношения с него и да заблестят още много сладки....



А тези тук са джинджифиловите бисквити с меласа, който вече показах със Снежковците.


Разбира се, в общата армия от сладки не бяха подминати и ежегодните присъстващи



Това е една от кутиите с очакващите разкрасяване сладки, които следват в лоши снимки в готов вид...



Линцерови сладки






Сладки шоколадови трюфели







Може да е малко, но е от сърце, както са казали хората....Дори и само с тези сладки Коледа не ни лиши от очарованието си и благосклонно затрупа под дебел сняг проблемите ни, като и тази година отново изпълни къщата с весел детски глъч, много топлина и празнични аромати. Дано и вашата Коледа е била не по- малко магическа и неповторима, трапезата обсипана с вкусни блюда и сладкиши и най- важното- най- скъпите ви хора са споделили тези мигове с вас!


Честита Коледа!!!

Шоколадово- карамелени квадратчета

Състав:

За бисквитената основа

85 гр. масло
45 гр. захар
150 гр. брашно, пресято

За карамеления пълнеж

120 гр. масло
75 гр. кафява захар
2 с.л. мед
400 гр. кондензирано подсладено мляко



За шоколадовата заливка

225 гр млечен или черен шоколад

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 С

За бисквитената основа разбийте захарта и маслото до пухкава смес, добавете брашното и хомогенизирайте. Може да ви изглежда на трохи и да не прилича на тесто по никакъв начин,, но не се изкушавайте да добавяте течност или още масло! Когато го хванете с ръце всичко ще си дойде на мястото. Прехвърлете върху набрашнена повърхност и доомесете леко, за да събере тестото на топка. Притиснете и разстелете тестото в намазнена или покрита с пергаментова хартия тава, с размери 18 х 28 см. Печете около 25 мин, или докато основата се зачерви и стегне добре.

За карамеления пълнеж поставете маслото, захарта, меда и кондензираното мляко в дълбок тиган с тежко дъно и гответе на средна степен на котлона, като бъркате непрекъснато докато захарта се разтопи и всички съставки се смесят добре.

Заврете и намалете котлона на ниско, като оставите сместа за около 3-4 мин. да покъкри, докато се сгъсти. Бъркайте през цялото време!

Изсипете карамеления пълнеж върху бисквитената основа и оставете настрана да се стегне.

През това време разтопете на водна баня шоколада и когато карамелът е готов изсипете отгоре и разстелете шоколада колкото се може по- гладко.

Оставете шоколадовата заливка да се втвърдява. Преди напълно да се се стегнал шоколада, разрежете на малки квадрати (много е сладко за това наистина не правете големи квадратите- не може да се изядат на веднъж) с ролер за пица или много остър нож, потопен в гореща вода.


Приятен апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...