петък, 13 януари 2012 г.

Лесно като пай

Е, добре де, може да не оглавява класацията Cooking for dummies, но пък си струва човек да инвестира малко време и усилия в това парче от рая на солените храни. Опитвала съм различни рецепти, различни комбинации и технологии за направата на пай, но до момента не съм имала по- вкусен и сравнително доста лесен резултат от основата на рецептата на Nigella Lawson, на която попаднах случайно в едно старо издание на GoodFood UK.

Ако искате храна, която да очарова домашните любимци и която ще бъде също толкова уникално вкусна и на следващия ден (ако допуснете това да се случи и да остане изобщо нещо до следващия ден), то това е вашата рецепта. Топъл или студен, този пай няма да намери нито един критик.

Аз измених рецептата съвсем мъничко, за да я направя по- близка до продуктите в нашите магазини и до нашите познати и очаквани вкусове.

Pizza rustica или просто пай с месо




Състав:


За тестото


250 гр. фино бяло брашно- пресято
125 гр. студено безсолно масло- нарязано на кубчета
2 жълтъка
2 с.л. много студена вода
1 ч.л. сол
1 с.л. захар

За пълнежа


200 гр. крехко телешко месо- без мазнини и жилки
100-150  гр. бекон или прошуто- мазните ленти отделени
125 гр. кашкавал
100 гр. краве сирене- натрошено
250 гр. извара- за предпочитане не нашенската , а тази от типа cottage cheese (намира се в повечето големи магазини и в био и в обикновен вариант)
3 стръка зелен лук или няколко див лук- нарязани на ситно
1 скилидка чесън- пресована
2 с.л. магданоз- нарязан ситно
2 яйца- леко разбити
1 с.л. галета- с връх


За глазурата


1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
щипка сол

Приготвяне:

За масленото тесто

Поставете пресятото брашно и нарязаното на малки кубчета масло в купа и я сложете във фризера за 10 минути.
Разбъркайте жълтъците, солта и водата в чаша и ги сложете в хладилника.
След изтичането на 10-те минути прехвърлете брашното и маслото в каната на кухненски робот. Добавете захарта и смелете до ронлива мека текстура- нещо средно между пясък и фини овесени ядки.
Добавете яйчената смес от хладилника и пуснете отново робота до момента, в който изглежда сякаш всеки момент всичко ще се смеси и оформи- първоначално ще ви се строи, че сте объркали нещо и това сухо нещо никога няма да стане на тесто, но имайте търпение! Следете внимателно, защото трябва да спрете робота секунди преди тестото да се хомогенизира.
Прехвърлете почти готовото маслено тесто на плота и съвсем леко го доомесете с ръце- не прекалявайте, за да не затоплите много маслото.

Разделете тестото на две- средно 1/4 за капака и 3/4 за долната част на пая. Оформете двете топчета на нещо подобно на дискове и ги поставете в хладилника, увити в домакинско прозрачно фолио за около 15-20 минути.

За пълнежа

В блендер смелете телешкото и почистения от мазни ивици бекон/прошуто. В тигат поставете мазните ивици или просто мъничко мазнина и загрейте леко. Запържете смлените меса леко, като през цялото време ги начупвате и бъркате, за да не се оформят никакви бучки. Прехвърлете в купа и охладете напълно.
Когато са студени, добавете към тях настъргания кашкавал, натрошеното сирене и изварата, която предварително сте отцедили, ако е имало нужда, и сте смлели в блендера до гладко. Добавете лука, чесъна, магданоза и яйцата и разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки. Овкусете с черен пипер.
Не добавяйте галетата към тази смес!

Сглобяване


Загрейте фурната до 200С/ 180С с вентилатор.
Извадете по- големия диск тесто от хладилника. Върху пергаментова хартия или подложка за разточване оформете кръг с диаметър около 1- 1 1/2 см по- голям от този на формата ви за пай (в това включвам основата и стените!). Моята форма е около 20 см. За да ви е по- лесно препоръчвам да разточвате тестото между два листа пергаментова хартия, като при пренасянето махнете единия и с помощта на долния обърнете масленото тесто върху формата. Хванете цялата форма и я тръснете няколко пъти върху плота, за да помогнете на тестото саво да се намести и ако се налага помогнете леко с пръсти тук там.

Поръсете дъното с галетата, след това пресипете пълнежа.

Разточете по- малкото парче тесто на кръг, който да покрива пая и го пренесете върху пълнежа. Отново използвайте технологията за разточване и пренасяне с хартия. Капачето трябва да се пада малко под ръба на основата от тесто, така че да можете да завиете леко ръбовете на стените и да оформите края на пая си.


Пригответе глазурата като разбиете жълтъка с млякото и щипката сол преди печене намажете с четка върху пая. Набодете го с върховете на вилица тук- там, за да излиза от някъде парата и да не деформира и надуе горната кора. Поставете го в предварително загряната фурна и печете на тази температура за 10 мин. След това намалете фурната до 180С /160С с вентилатор, и печете още около 50 минути.


Готовия пай оставете да се охлади за 20-30 минути преди сервиране. Остатъците се съхраняват чудесно в хладилник и са безкрайно вкусни без никакво притопляне.

Източник: Nigella Lawson





8 коментара:

  1. Обожавам солени пайове, а твоят изглежда направо ... даже думите си губя :)

    Много уважавам Найджела, а и ти щом препоръчваш рецептата й, ще ти се доверя и още утре ще го спретна това съвършенство!

    Хубав уикенд, Бубе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С нея няма как човек да сгреши, така че наистина ще останеш доволна, сигурна съм. Радвам се, че ти е допаднала!

      Успешна и творческа седмица, Ирка!

      Изтриване
  2. Рецептата ми допада много - ще я изпробвам, но сандъчето с пресен магданоз ме впечатли особено. Винаги съм искала да отгледам собствени зелени подправки. Питам се през зимата може ли да се направи в домашни условия. Ще се радвам на отговор с личен опит. До скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В качеството си на пълен кошмар за цветя и всички други растения, мога отговорно да кажа, че подправките в саксии са напълно постижими през зимата и с минимум усилия. Аз засадих моите преди два-три месеца и ги държа на слънчев и топъл перваз- прекрасно е да си късаш твои съвсем пресни подправки за храната. Аз си поръчах био семена и био почва и така съм съвсем спокойна за цялостната верига, което е непостижимо с подправките в саксии в хипермаркетите. Минус е само, че са доста крехки и нежни, поради пренаселването на малка площ почва, но не голяма драма.

      Изтриване
  3. Буба, благодаря за отговора. Още тази неделя ще подготвя саксийките с почва. Каква дълбочина е подходяща? Твоето сандъче например колко е дълбоко? Вероятно ще поровя в цветарски сайт за информация.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моето е около 15 см дълбоко, т.е. самата почва е толкова средно. За подправки като магданоз и копър не ти трябва някаква кой знае каква дълбочина, защото не пускат много големи и стабилни корени. Но пък наистина може да провериш в професионалната литература- аз, както казах, съм ужасна в отглеждането на цветя и тн и това си беше просто експеримент, който въпреки моите усилия успя да се съхрани, така че това ти гарантира, че шанс за провал почти не съществува :-)

      Изтриване
  4. Много,много по мой вкус е пайчето ти,Бубе!
    Обожавам подобни вкусотии,даже с бутер тесто правя,пак ми харесва страхотно.
    Снимките ти са великолепни,а сандъчето с магданоз ми образува завист,но съвсем идейна и чисто благородна,щото си те обичкам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. С бутер тесто не съм пробвала, но аз страня от него поради състава му като цяло. Ако някога някой все пак пусне и у нас чисто бутер тесто и аз бих си спестила малко време и със сигурност бих правила този тип храни по- често, защото въпреки, че дори и от аромата им качвам килограми трудно устоявам на бутер тесто.....срам ме е да си го призная.
    А за магданоза хич не губи време за завист, ми отивай да копнеш малко в саксията- аз съм с две леви ръце за градинарство и пак се справих, а защо ли си мисля че с тези пейзажи от зелена тревица из твоите снимки ти със сигурност си и добра градинарка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...