вторник, 7 февруари 2012 г.

Момичешки истории

Няма майка на малка госпожица, която да не познава кошмара на преливащите кутии и чекмедженца с шнолки и фибички. Тези прекрасни аксесоари не биха били никакъв проблем, стига да се намираха наистина в тези кутийки и чекмедженца обаче, защото реално погледнато те изкарват около 15-20 минути на главата на прелестната млада дама след което, потънала в сюжета на поредната игра, тя ги сваля и захвърля с отработено небрежен жест някъде, а това някъде най- често вие го откривате или с босия си крак или в устата на невръстното отроче, което си набавя желязото за деня, смучейки настървено някоя ярко розова или зелена шнолка на кака. Поне моя личен опит показва така.

И след като установих, че би било по- лесно и щадящо за нервите и лицевите ми мускули да си изработя табелка с надпис "Прибирай си шнолите да му се невиди!" и да се разхождам по цял ден с нея под мишница, отколкото да се надявам, че любезните ми апели към организиран хаос в личните вещи ще бъдат взети под внимание скоро, стана ясно, че е време за смяна на тактиката. "Ако не можеш да накараш с прости думи някой да прави каквото искаш, направи желанията си неустоими за него самия!" е тактика, която до момента ми върши винаги добра работа.

Отдавна отлагах този проект, но ето, че сега спешно се нуждаех от него, за да превърна това:


в нещо по- приемливо за майчините очи, без да се продължава агонията с молбите ми и детския еквивалент на любимото родителско "Ще видим!", касаещо неща, които просто няма да се случат - "След малко деее!"

Как да накараш една малка разпиляна госпожица да си подреди всичко това сама?
Само с тюл, панделка и камъчета!

Рокля- поставка за шноли? О, да- това няма как да не свърши работа!


Ще ви бъдат нужни:

- Картон
- Парче плат
- Тюл
- Различни панделки, в подходящи цветове
- Вата
- Горещо лепило/ шевна машина- според уменията и желанието
- Обикновено лепило

За начало си изрязах на око от картон основа за корсета. Не прилагам шаблон, защото наистина рязах просто ей така- въпрос на желание и лично виждане как искате да оформите горната част на роклята.
След като бях готова с формата изрязах по нея парче от ватата. Залепих го с малко лепило за картона. 
Парчето плат прегънах на две и поставих вътре картонената форма. Очертах грубо по нея, като си предвидих около един- два пръста излишък, за да мога да зашия/ залепя плата там. Просто очертавайте с пръст и половина по- широко. Не е нужно да сте особено прецизни в чертите, дръжте основната идея. Извадете картона и изрежете по очертанията. Правите го двойно, защото не бихте искали роклята ви да изглежда добре само отпред- нужен ви е и добре изглеждащ гръб.
Тук е момента да вметна, че шевната машина все още е непозната за мен. Купих си, ще се науча и да я ползвам, но все още не съм стигнала до това. И тъй като и на ръка с шиенето съм на нивото на второкласник в час по Труд и творчество, изобщо не се опитах да шия, а преминах към това, в което съм добра- горещото лепило! :-)

Подгънах и залепих плата към картона от всички страни. Ако пистолета ви за горещо лепило има степени, то използвайте средната, а не най- високата, защото ще бъде твърде висока температурата за плата и картона.

Получи се ето това:


За полата:

Пригответе си достатъчно количество тюл- колкото повече, толкова повече е съвсем на място тук. Трябва ви хубав обем за пачката, иначе ще изглежда проскубано.
Нарежете тюла на ленти широки около 10 см и с дължина два пъти по- дълги от желаната от вас крайна такава на пачката- т.е. ако искате пачката ви да е 50 см, то ви трябва лента с дължина 100 см.
Отрежете панделка, достатъчно дълга, за да може да се завърже на ханша на корсета и да остане за красива панделка на гърба. Привържете я към гърба на стол, за да ви е удобно да работите. Вземете една лента тюл, сгънете я на две и поставете горната част при сгъвката от вътрешната страна до панделката. След това прекарайте краищата на лентата през така полученото "ухо" и пристегнете възела леко, като по този начин завързвате тюлената лента върху панделката. N.B. Съзнавам колко неясно звучи. Нямах време да снимам процеса, но ще се опитам тези дни да направя примерни постъпкови снимки, за да онагледя идеята.
Продължете така да завързвате една до друга лентите, като гледате да не променяте страната от която връзвате възлите, за да може коланчето на полата ви да има гладък и завършен вид.
На финала на цялото това вързване и рязане ще имате ето това:


След като сте готови с двете основни части на "роклята" вече може да пристъпите към сглобяването й.

Поставете тънка ивица топло лепило в предната част на корсета и залепете на място полата. Завържете зад гърба панделката и оформете красив възел. Може да поставите мъничко лепило и там, за да държите панделката на място. Не е нужно да оставяте тюл на гърба, ако нямате достатъчно- съберете го отпред и отстрани, за да изглежда полата плътна.

Оформете две красиво вързани  панделки като оставите долните им части с дължината на полата- това са частите върху които ще се закачат шнолите, така че е добре да подберете достатъчно дебела и здрава панделка, която има достатъчно площ, за да се сложи нормална детска шнолка и ще издържи употреба.


 На моята рокля аз сложих и две тънки панделки  просто за допълнителна украса, както и малко камъчета тук там по корсета.


За закачане поставете голяма панделка в горната част, която прикрепете отново със зашиване или залепяне (както направих аз). Внимавайте възелът да е точно на средата, защото иначе роклята ви ще стои изкривена на една страна. 

Сега вече всички малки шноли имат своето специално място тук (снимах в процеса на редене и не ми бе предоставено много поле за различни кадри...какво да се прави, частна собственост)


 Вече сте готови да намерите къде да окачите новата поставка за шноли на малката госпожица и да й дадете време да подреди всичките си безценни аксесоари по нея. 


За моята малка лейди това отне толкова малко време, че дори се наложи да я помоля да ги свали, за да снимам роклята без шнолите- беше успяла да сложи почти всички докато аз отида да си взема апарата!

И готово! С малко хитрост и вълкът е сит и агнето е цяло, т.е. аз не намирам шноли между зъбите си, а тя има нов аксесоар за стаята си, който носи особена радост да бъде реден с шноли и да се избират от него други- всичко в този живот е игра, важното е да можеш да я играеш честно и с финес! ;-)



40 коментара:

  1. Oooo, великолепно! А. ще е във възторг от един такъв проект (както тя ги нарича).Бубе, да ти я пратя на един курс?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Твоята малка лейди веднага я приемам на ден за труд и творчество, особено пък щом е толкова упорито и талантливо малко зайче. Има да си правим разни проекти- ще режем, лепим и шием, та свят ще ни се завие. Ти може да дойдеш да ни снимаш работилничката :-)

      Изтриване
    2. Охоо, казана дума, хвърлен камък:)))

      Изтриване
    3. Така си е, аз не се шегувах :-)

      Изтриване
  2. Бубе, страхотна идея, на една обичаща майка!
    Отново много живо и интересно си описала емоции и преживелици и ме усмихна, и се сещам колко дървени, нарисувани органайзерчета с много чекмедженца имаме у дома по повод тези шнолки и ластичета...
    Брилянтно си изпълнила идеята си, толкова е красива окачалката за шнолите, че те приканва да я използваш и разбирам, че дъщеря ти е приела присърце тази нова "игра"
    Харесва ми житейското ти чувство за хумор, което няма нищо общо с умението да разказваш или да се смееш на вицове,а по- скоро с погледа към живота- ведър, детски, усмихнат и много много позитивен!Имам усещането, че сме били двойнички в някой друг живот!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, много ти благодаря за зареждащите мили думи! Щастлива съм да знам, че не съм сама в тихата си житейска лудост към живота.
      Прекрасен и слънчев ден ти пожелавам!

      Изтриване
  3. Присъединявам се към адмирациите! Прекрасна идея и много красива реализация! Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, великолепна е тази рокля - шнолодържател. Аз си имам две момчета, нямам проблем с шнолите, но имам проблем с други нещица:):):). Идеята е прекрасна, а изпълнението перфектно! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, скоро трябва да осъществя и другата си идея, която има за цел моето вече пораснало момче, така че съм сигурна, че ще създам работа и за теб, ако твоите младежи са като моя мъж в отношение на подреждането ;-)

      Изтриване
  5. Чудесна е! Страхотна идея и изпълнение :)

    ОтговорИзтриване
  6. Жестоко просто! Вечен фен съм ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали знаеш колко си ми на сърце ти, прекрасно мило създание! Уникално зареждаща си ми с прекрасното си вечно добро настроение и позитивизъм!

      Изтриване
  7. Ех, момиче...несбъдната мечта :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да скрия, че да имаш момиче е истинско щастие за женската душа, но пък да имаш момче си остана пък за мен непостигнато желание- всеки каквото си няма май :-)

      Изтриване
  8. Бубето/Кандиларов7 февруари 2012 г. в 16:13

    Ах,Бубе,каква вълшебна рокля!Сякаш всеки момент ще затанцува!Аз съм на ти с шевната машина,така че само кажи и съм пристигнала да те науча!Хубави дни от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубенце, да спрем мисля вече с вижданията за точене на кръв и да преминем към по- приятни занимания на чаша кафе! Редно е- ти ме учиш да шия, а аз ще те подкупвам с нещо сладко- и без това си толкова слабичка и нежна!

      Изтриване
  9. Прекрасна е рокличката и идеята,както и публикацията, написана с чувство за хумор и финес:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искрено благодаря за прекрасните думи! Щастлива съм, че е било приятно за четене :-)

      Изтриване
  10. Чудесна идея... Много ми хареса!!! Поздравления и от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Радина! Благодаря за хубавите думи!

      Изтриване
  11. А резултата от играта е истинска прелест, момичета :) У нас пък фибичките незнайно как изчезват. Никога не намирам, когато ми потрябва..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жени, благодаря! Ако си отделите време за нещо подобно ще се изумиш колко пари ще спестиш от купищата загубени шноли.

      Изтриване
  12. И на мен непрекъснато нещо ми припуква под ходилото;)
    Дано намеря две по-чевръсти ръце у дома, за да сътворя подобен разкош!
    Буба, много е нежна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Желая двете ти ръце съвсем скоро тогава да сътворят спасението за двата ти крака, защото от личен опит знам колко дълго седят отпечатъците от шнола на петата ;-)

      Изтриване
  13. Красота! Много идейно и красиво!

    ОтговорИзтриване
  14. Просто и елегантно! Поздравления за креативността!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря!
      Весел остатък от седмицата желая!

      Изтриване
  15. Може ли да си толкова идеална?! :)
    Убийствена рокля-закачалка за шноли,която подозирам,че ще ти бъде поискана на лято във вариант за обличане!
    Много е красива!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, гледай сега как ме ласкаеш. Да съм идеална, да съм идеална...колко да съм идеална- питай мъжа ми ;-)
      С притеснение ще трябва да се съглася с твоето усещане за нещата- вече няколко пъти си намуши главата пред горната панделка да я премери....

      Страхотен уикенд за страхотната ми дружка пожелавам от все сърце!

      Изтриване
  16. Хихи, първият абзац сякаш аз съм го писала. Разрешила си проблема по наистина фантастичен начин!
    Аз, за разлика от теб, прибрах всички шноли в една красива розова кутия и я вдигнах на място, където малката не стига.
    Страшно ми допада твоята идея, но за съжаление не бих могла да я осъществя :/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, това последното просто не го вярвам, не ми го пробутвай. С твоя талант нямам как да е истина.
      Иначе ембаргото над шнолите е добре за теб, но колко време ще ти бъде оставен монопола над тях е много съмнително :-)
      Благодаря ти за милите комплименти, винаги ми носят огромна радост, признавам си!

      Изтриване
  17. Великолепна идея, много красива и стилна реализация! Отново с удоволствие прочетох написаното с живо чувство за хумор, много любов и фантазия! Благодаря!
    Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, от своя страна аз ти благодаря за милия коментар! За мен е истинска чест да получавам такива прекрасни думи!

      Изтриване
  18. Страхотно, много ми допада, ще направя в скоро време нещо подобно за моите момичета!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...