четвъртък, 5 април 2012 г.

Ах, сватбите и техните торти

Прекрасно нещо са сватбите! Може да не са модерни, може много хора да ги виждат като бреме, отнемащо им тръпката от връзката, но за мен бракът е несправедливо подценяван и силно почернен с битови клишета от хора, които просто не го умеят- да си женен е изкуство и е само за напреднали и такива без страх от "отнемане на свободата"-  този стремеж към "свобода" и до сега ми убягва с какво се компрометира в брака повече от съвместно съжителство: и в двата случая има ли деца не можеш просто да си хванеш шапката и да си тръгнеш, ако това е така ревностно бранената вечна свобода на не- бракуваните, но пък ако си минал под венчило, освен че най- сетне си изиграла главната роля на ходеща дантелена възглавница, репетирана от невръстна възраст с обувките на мама и част от пердето върху главата си, то и можеш да откъснеш половината сърце на този гад, който ти проваля живота, като му вземеш любимата кола, придобита по време на брака разбира се, и я натъпчеш с трохи от бисквити докато гризеш зад волана и минаваш опасно близо до подрязаните храсти, та да си сигурна, че ще оставят дебела грозна черта на боята чааак до капачката на резервоара. Някак по- удовлетворяващо ми се струва.
О, да- бракът и романтиката бе началната идея! За да няма грешка колко много харесвам сватбите мога да вметна, че аз самата съм омъжена два пъти! Е, все за един и същи мъж, така че няма интрига в този сценарии, а просто доказателство за пристрастията ми към брачната институция.


Сърцата на всички малки момичета пърхат като пеперуди, когато дойде шанс да бъдат шаферки- това е нещо като практически курс за бъдещите малки булки- те попиват всяко движение на булката, въртят се суетно с белите си роклички и са най- преданите помощнички при пренасянето из ритуалните зали и църквите на метрите фусти и воали, нейде след които се намира и звездата на деня.

А колко момичета могат да се похвалят, че са били шаферки, редом с дъщерите си, на собствените си майки? Не много. Но пък за щастие аз съм една от не многото. Е, моето сърце нямаше време да пърха особено или поне не от безметежна радост, защото бе заето да ме мотивира да се натъпча в два размера по- малка рокля, която изискваше прилагане на йогийско плитко дишане, за да остане върху тялото ми в началния си вид и да не отстреля с копчето си в упор някой. В това състояние, тестващо цялата сила на духа ми, имах цел да набутам двете си деца в техните специални, изискващи предварително обучение от трениран кадър за употребата им, шаферски рокли, да ги накарам да ги запазят относително бели поне до снимките и да спрат да тичат из църквата в-е-д-н-а-г-а! , оставайки привидно лежерна и фриволна в този светъл ден.
И после супер героите били само в комиксите...ха!

Най- важното от вече отминалата сватба бе, че моята майка имаше своя втори специален ден, на който аз не бях само дразнител, изкривяваш линията на роклята в областта на корема й, и й желая този път човекът до нея да е Той- правилният, отговорният, нейната половинка в живота, която тя заслужава повече от всичко!

Второто по важност бе поверяването на мен на сватбената торта- нещо, което до сега не бях правила и  което има защо да е отговорна и сложна задача, за която хората си отделят много време за планиране и изпълнение. Аз разбира се отново не изневерих на себе си и се озовах първоначално с три, а в последствие само с един ден и половина за направата на сватбената торта на най- специалната булка на света за мен! Стресът придоби нови измерения с този проект.


На лист хартия нахвърлях какво трябва да има в тортата- бъдещата булка поиска да има връзка с Боженци, да има чай и кафе, защото всеки от тях е страстен фен на едното или другото и да има самолет, символизиращ това, че са от различни страни и вечно пътуваха. Е, не получи самолета си, но аз имах маалко по- различно виждане за тортата и тъй като имах свобода да правя каквото си искам се възползвах от нея.




Самолетът бе заменен от два големи куфара и бордни карти, с които да си летят щастливо и занапред, а младоженецът не е човекът- амфибия, а е запален водолаз и за това се обзаведе с плавници и кислородна бутилка на гърба.




За това пък си получиха Боженци- не съм играла съвсем извън правилата.


Тортата трябваше да пропътува огромно разстояние до друг град, за това и някои детайли от нея се промениха от първоначалния план, но като цяло запази общата си визия.



Табелката, оставена от булката, че ще отсъства за едно кафе беше висока и на нея висеше булото й, но представляваше твърде голям риск за транспортиране и се замени от по- скромна бележка в златисти оттенъци на нейно място- може би това е единственият детайл, който ми липсва и ме е яд, че се наложи да сменя.



В най- общи линии може да се каже, че съм доволна от себе си, предвид невероятно кратките срокове за работа и считам първата си сватбена торта за успешен проект. Скромна!



Най- хубавото бе, че младоженците си я харесаха и останаха приятно изненадани от тортата си, което ме направи страшно щастлива и трескавите ден и половина работа по нея, разнасянето й в багажници в съседство с огромни тежки сакове по родните пътища и сглобяването и разглобяването й поне три пъти през това време бяха бързо забравени.



38 коментара:

  1. Перфектна е, Бубе!
    Създадена с много любов и едно намигване към младоженците!
    Да са живи и здрави!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Бубе, прекрасна е! И няма начин да не е, след като си я създала с толкова обич. Честито на младоженците и дълги години щастлив съвместен живот!
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  3. Бубе, прекрасна е!!! Възхитена съм от таланта ти! Изпипана до най-малкия детайл! Идеята, изпълнението, просто всичко е уникално! Поздравявам те, Бубе! А на младоженците пожелавам море от любов, океан от щастие и малко островче за релакс:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кенди! Тортата си има доста кусури за съжаление, но за това време- толкова, но с любов :-)

      Изтриване
  4. Прекрасна е! Абсолютно разбиратемо са си я харесали:) Булката ти е казала за самолета, но ти си измислила нещо по- оригинално и интересно.

    ОтговорИзтриване
  5. Бубе, нямам думи!!! Ти си жената-чудо!!! Имаш страхотно дар-слово, перфектни умения в сладкарството, а виждам, че си задобряла и във фотографията! Разбираш ли изобщо колко си невероятна???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, аз не за пръв път трябва да те черпя за комплиментите ти към мен, но сега вече съм задължена с цяла вино! Ти си ми мило другарче, благодаря ти!

      Изтриване
  6. Поздравления,Бубе-перфектна си във всяко едно отношение....Възхищавам ти се...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, благодаря ти- не съм дори близо до перфектна, но пък се старая.

      Изтриване
  7. Трябва да си призная, че когато сподели за сватбената торта на срещата, много се учудих как точно ще реализираш идеята. Обаче виждайки тази прелест сега, ми се струва, че си се справила с лекота. Или поне не си личи да си имала каквито и да било препятствия с направата й :)
    Браво, Бубе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ири, да тикажа тогава и аз не знаех как ли точно ще го направя всичко това. Радвам се, че ти харесва, а затруднения и неуспешни неща по нея колкото искаш, но поне не твърде очевадни ;-)

      Изтриване
  8. Буб, прелестно! Обожавам да те чета, ей, искрено удоволствие ми доставя стила ти!

    Пожелавам на мама многооо щастие, усмивки, радост занапред.

    Справила си се повече от блестящо! Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, много си мила!!! Благодаря ти за хубавите и думи и прекрасните пожелания!
      Валерия не би се съгласила с теб, но пък аз ще те слушам само теб, че да не се подтискам :-)

      Изтриване
  9. Невероятна торта,поздравления,имаш златни ръце и винаги се наслаждавам на твоите произведения
    хубав следобед и прекрасна вечер

    ОтговорИзтриване
  10. Бубе,ти си едно чудо на чудесата!Как го сътвори това нещо направо немея?!Тортата е уникална!Толкова реалистична,че направо ми идва да го грабна този куфар за дръжката!Мисля,че си се справила зашеметяващо,мила!
    А на твоята майка пожелавам много обич и разбирателство!И страхотни пътувания!
    И как само разказваш-обичам да те чета!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много ми се вдига самочувствието след всеки твой коментар- не трябва така, че ще взема да си повярвам много.
      Благодаря от името на майка ми- прекрасни пожелания!

      Изтриване
    2. Не мисля,че би си повярвала повече,отколкото ще ти позволи здравия реализъм,на който си носител,Бубе!
      А всичко казано не е думи на вятъра,защото не хабя комплиментите току така,ако не са заслужени.
      Така че вярвай ми и ми имай доверие!
      Честито ви Възкресение Христово!
      И нека здравето и божията благодат са ваш верен спътник!
      Много обич и хубави дни да има пред вас!
      Прегръдки за теб и малките сладурки!

      Изтриване
  11. Бубето/кандиларов5 април 2012 г. в 19:22

    Ама то творение ли е като творение,сладкодумие ли е като сладкодумие,не знам?Само знам,че всеки път предизвикваш невероятно удивление у мен с уменията си!Но младоженците дори и без сватбени дрехи са страхотни сладури и понеже не знаех за събитието,за да ги поздравя онзи път,то ти ще им предадеш моите пожелания за безоблачен семеен живот!Прегръдки на малките шаферчета и да покажеш непременно снимки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубенце, много си мила! Обезателно ще предам поздравите ти на Холандови :-) , а снимки ще ти покажа с удоволствие- бяха много сладки момичетата с целия трепет около сватбата.

      Изтриване
  12. Aх! Бубе, голям талант си!

    Поздравления - за радостните събития и за всичките ти безценни роли в тях!

    ОтговорИзтриване
  13. И това на последната снимка ако е майка ти, ти трябва да си на 15;)
    Прекрасна торта, ако беше на моята сватба, това щеше да е един от най-чудесните ми спомени от нея!
    Както казах и преди, мисля, че е време да излезеш от семейното тортоправене;)
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мааалко над 15 съм, но благодаря за комплимента за майка ми :-)
      Много хубав комплимент за тортата! Излизам само с един крак лека полека, да видим до къде ще стигна. Прекрасен уикенд!

      Изтриване
  14. Прекрасна е! Спомням си като беше казала, че ще правиш торта с толкова много детайли и елементи. Супер яка се е получила. Браво

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много ти благодаря. Да, ужасът от амбициозния проект се увеличи като остана и малко време в крайна сметка, но все пак минах между капките като не се взираш твърде критично в нея :-)

      Изтриване
  15. олеле, всичко ли е ядливо по тази торта?
    Оригинален замисъл, чудесно изпълнен! Много ми хареса тематичното остроумие в детайлите.
    Попътен вятър на младоженците!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от свое и от името на младоженците! Много мило!
      Да, цялата, без част от подложката е ядивна :-)

      Изтриване
  16. Красота! Всеки детайл е изпипан до съвършенство!Браво!

    ОтговорИзтриване
  17. Бубе, не знам от къде да започна! От невероятния ти разказ ли, от чудната торта, направена перфектно и със стил и закачка!Имала си много ангажименти и вълнения и си се справила блестящо!!!
    Специални поздрави за очарователната булка и от все сърце и пожелавам радостни мигове и интересни преживявания и нека куфарите са винаги готови за поредната дестинация.И тйъ като това звучи малко многозначно- да поясня-смятам,че разнообразието, преживяванията,пътуванията, споделянето на нови впечатления правят живота интересен,а когато са с любимия човек са особено вълнуващи! И в тази връзка- много пътувания и вълнуващи преживявание им пожелавам!

    P.S.Майка ти изглежда не-ве-ро-ятно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, ти си не само великолепен творец- кулинар, но и владееш прекрасно изказа си! Трогната и поласкана съм от казаното от теб и благодаря от все сърце за искрените и красиви пожелания към майка ми!!!

      Изтриване
  18. Бубе аз пак с голямо закъснение, но като видях тортата и унемях, жестока е и като идея и изпълнението, невероятна си, поздравления!!! Щастлив семеен живот за младоженците, а майка ти е много млада и красива ... и аз като Мъхчето ... щях да питам ти на колко си :))
    Но немога да не спомена и че ме просълзи от смях докато четях публикацията, страхотно пишеш:)
    Много весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, толкова си сладка! Аз съм на повече от колкото ми се иска, но пък тя наистина е стимулиращ пример за бъдещето пред мен...евентуално.
      Благодаря за комплиментите към нея и към мен- много са приятни и ценни, когато идват от толкова позитивни, талантливи и с доказан усет към красивото хора като теб!
      Весели празници на теб и близките ти хора!

      Изтриване
  19. Много интересна нестандартна торта! Почвам да се замислям дали да не си поръчам и аз нещо нестандартно за нашата сватба...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...