петък, 8 юни 2012 г.

Две лесни и бързи идеи за шоколадови сладки

При все, че писането в блога ми носи огромно удоволствие и непрекъснато трупам нови и нови снимки и идеи, които искам да споделя тук, реално времето от една публикация до друга тенденциозно се увеличава. Дали ще е заради битови причини или пък заради природни катаклизми, но време за писане все не остава.
И тъй като това положение никак не ми харесва, реших, че днес просто ще пусна две малки и бързи идеи за оползотворяване на големите количества суров, полезен и прекрасен шоколад, ако сте се решили на голямата стъпка. А ако не сте, то нищо не пречи да затворите очи и да посегнете към купешките, но поне обещайте да прочетете съдържанието и да изберете най- малкото зло!

Ще ми бъде почти невъзможно да ви дам точни пропорции за тези два сурови десерта, защото всичко зависи от количеството, което искате да почути на финала, а и те са толкова простички и лесни, че всеки може сам на око да си ги направи.

Започнах с идеята, че ще направя нещо непретенциозно за каката, когато се върне от градина и при условие, че ми донесе доброто си настроение, относително чисти и не отново скъсани по колената дрехи и най- сетне реши, че слагането на масата не ограбва реално нейното време за игра (!?!) и не е моят таен начин да съсипя детството й!

И тъй като в момента е на вълна земята, растенията и фазите им на растеж, то аз продължих темата в десерта.

Шоколадови "кални" купчинки

 
Състав:

Натурален шоколад
Ядки по избор- аз използвах микс от бадеми, орехи и лешници
Стафиди и/ или фурми- без костилка и нарязани на дребно
няколко капки етерично масло от портокал- по желание, то не е задължително, но придава много хубава нотка. 

Приготвяне:

Разтопете шоколада на водна баня.
Предварително запечете леко ядките на сух тиган, ако не държите десертите да останат съвсем сурови и полезни. Аз направих малка част с изпечени за таткото, а другите ядки си оставих сурови, каквито е най- добре да бъдат.
Прибавете към разтопения шоколад ядките и стафидите/ фурмите и разбъркайте докато добре се покрият в шоколад.
Прибавете етеричното масло, ако използвате.

С помощта на супена лъжица взимайте от шоколадовите ядки и поставяйте на купчинки върху пергаментова хартия.  Оставете в хладилника да стегнат. Преди сервиране може да декорирате с малко листа от мента или други подобни, за да завършите идеята за почва и растения.


Втората рецепта просто се наложи като продължение на първата, защото бях разтопила повече шоколад, който остана излишен. Получиха се превъзходни измислени бисквити.

Сурови кокосови бисквити

 
Състав:

Разтопен на водна баня шоколад
Кокосови стърготини- неизбелвани
Сушени червени боровинки- заменете със стафиди, ако нямате
Мъничко захар или сироп от агаве- аз използвах кокосова захар
Ванилия

Приготвяне:

В разтопения суров шоколад, който както казах вече можете да замените с друг качествен шоколад по Ваш избор,  поставих достатъчно кокосови стърготини, за да стане много гъста смес и подсладих с малко сушени червени боровинки, кокосова захар и ванилия.
Готовата смес оформих като бисквити с помощта на ринг за сервиране, но всяка кръгла формичка ще ви свърши същата работа. Поставя се по малко от сместа в ринга и се притиска плътно с опакото на супена лъжица.
Оформените сладки поставих в хладилника да стегнат.

 
Измислени и лесни, но пък много вкусни и добре посрещнати от семейното жури, особено кокосовите бисквитоподобни :-)

И за финал едно творческо откровение. Всички сме свикнали, та дори сме се пренаситили и разглезили,  да се наслаждаваме на кои от кои по- красиви снимки на порции храна и изящни сладкиши из пространството. При блоговете с кулинарна насоченост е въпрос на чест да поднесеш интересно и  красиво храната, която описваш и това е наслада за очите на четящия. Но както совите не са това, което бяха, то и планове за снимки не винаги са това, което са били в главата на задапаратното кулинарно чудо на природата. И защото не е честно да си показваме само хубавата страна на фотографските авантюри, ето един кадър, който доказва казаното по- рано


Тази снимка извиква в мен неистов смях всеки път щом я видя и просто не можех да не я споделя! В главата ми това беше прекрасен кадър, но главата ми очевидно има нужда от творчески тайм- аут, защото това откровено докарва на дело на кучето ми по средата на двора, но не и на иначе прекрасно вкусните шоколадовки. Какво изобщо съм с и мислела?!

Дояде ли ви се? Нямате търпение да опитате тази наслада за небцето? Не?! О, отивате да разходите кучето, разбирам!


21 коментара:

  1. Това последното успя да предизвика шумен смях, въпреки стремежа ми да пазя поведение в среднощната тишина...
    Много хубаво изглеждат импровизираните шоколадови сладки. Аз се "срешнах" тия дни в био магазина с последната, останала на рафта, опаковка какаово масло и въпреки жилещата му цена, съм твърдо решена да приготвя шоколад по твоите обяснения, когато се сдобия с необходимото вдъхновение за този проект! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, то с моето фото- визуално творчество няма как да не нарушиш тишината- много съм талантлива за такива висши визии естетически ;-)
      А погледна ли в ибей и другите он- лайн био магазини. Там има доста добри оферти за органично какаово масло. Да, скъпичко е, но си струва- аз го ползвам за много, много неща, освен за шоколад за ядене.
      Ще ми е интересно да видя твоя опит с този шоколад и съответно как ще ти се стори.

      Изтриване
  2. Бубе, сладките са разкошни и много лесни за приготвяне, за последната снимка :)ако не беше споменала не бих се досетила и причината е, че нямам куче!
    Хубав и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, наистина са лесни, а и ефектни, особено за деца. А за снимката- ми знам ли, на мен просто на друго не ми заприлича още в минутата, в която я видях готова. :-)

      Изтриване
  3. Бубе, страхотно чувство за хумор имаш! :) Идеите ти с шоколад ми допадат много! Не спирам да се смея, ще ме извиниш ама не мога да си събера мислите нещо...Все към последната снимка ме водят. Ако не беше написала това, изобщо нямаше да ми направи впечатление, най-малко пък да го оприлича на подобно нещо. Не знам откъде ти идват на ум:):):) Кой знае в моя блог колко такива ги има:):):)Бубе, спирам да пиша че се разлепих от смях! Усмихнат ден ти пожелавам и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кейт, ти просто си много фин човек и за това така не си свързала снимката с купчина сред природата- то иначе просто няма на какво друго да го оприличиш :-P
      В твоя блог надали ще се открият такива кадри- тези неща се иска предварителен талант да си натвориш с лекота ;-)

      Изтриване
  4. Прекрасно ми поднесе тези вкусотии Бубе!
    Хубавото е ,че нямам куче.....така че чакам за ОЩЕ :)))
    Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Липсата на куче спестява отказа от шоколадовите купчини. радвам се, че не всички отказах от тях с последния кадър :-)

      Изтриване
  5. Наистина ще преглътна и понеже нямам куче, ще ида да потичам, че само като гледам, всичко ми се лепна:)Много вкусно и свежо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти тичай и за мен, аз ще те подкрепям докато си оформям мустаци от шоколад...Тичай, тичай :-)

      Изтриване
  6. Само да споделя за калните локвички, че шоколадът дето правя вкъще е ама точно такъв, и аз слагам масълце от портокал ид аже имам чувството, че си пуснала шпиони при мен или пък аз при теб :)

    Но, аз не слагам шоколад, ами кокосово масло и какао, че е още по-бързо и няма нужда от темпериране =)

    мноу ма изкефи името! Кални локвички! Каката нацапа ли се с тях стабилно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванилке, ние с теб имаме общи струни, за това. Ти мързелашки го караш, я марш да темперираш, че то това другото се топи на секундата щом излезе от хладилника и маца здраво.
      Каката беше като прасчо просто, но пък доволна и сита, така че мазаницата се преглъщаше някак :-)

      Изтриване
  7. Бубе страхотно изглеждат,аз шоколад не се заемам да правя в домашни усложия..Не знам дали ще успея да достигна крайния резулат..моята половинка ще омете всичко де що е шоколадово. :))Но пък да ти кажа всеки има такива снимки гаранция..е хубаво е и да има такива,да има на какво да се посмеем. :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно тези кадри са един от най- добрите- карат те да се подсетиш, че трите снимки с добър фон и светлина не те правят професионалист, а и носят голяма усмивка :-)
      Иначе можеш да ги направиш и купен шоколад, но си спестяваш част от самодоволството на личната изработка- помисли си ;-)

      Изтриване
  8. Хехе, Бубе, много си духовита;))))
    Харесвам всичко, което си предложила, но не съм се осмелила още с шоколада. Последната снимка е ВЪРХЪТ!!
    Никак не го асоциирах с кучето и производните му, ама ме развесели твоята интерпретация и онова,дето кадърът в главата ти е върха, а после.... на полянката;))) И аз така доста често!
    Ще има ли още шоколадови красоти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, радвам се, че съм донесла усмивка! А за шоколада събери смелост- той така се респектира повече и не смее да не се получи, от личен опит говоря ;-)
      За сега малко торти и други проекти са се наредили на опашка, но веднага след тях идва пак ред на шоколадовите интерпретации, обещавам!
      :-)

      Изтриване
  9. Бубе, усмихвах се от шоколадовите кални купчинки, чак до последните редове :) Уникална си! А последното съчетание от шоколад и кокос ще се пробва - скоро гледах нещо подобно, но кръстено шоколадови кокоски :) Тъкмо се чудех къде съм забутала рецептата и хоп - ти си сътворила нещо още по-вкусно! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Габи! Трогателно мило!
      Дано моите опити с кокос и шоколад ти допаднат :-)

      Изтриване
  10. Ах Бубе :)))) Думи нямам ... след като трябва и аз да си призная имам ... доста таквиз ... "сполучливи" снимки, то такава сполучлива купчинка си нямам ... мого ме разсмя :)) Но трябва да призная, че двете ти шоколадови творения са фантастични и бих ги унищожила и то в особено големи количества!
    Солени и пясъчни целувки от морето :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ох, Бубе, ама откъде ги измисляш такива? С глас съм се смяла на последната част, и, да си призная, хич не ми заприлича на купчинка в тревата (а хем имах куче ;)). Страхотни и лесни предложения. Правила съм нещо подобно, но с корнфлейкс, но идеята с ядките ми хареса повече :).
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Бубе,десертчетата за чудесни и много здравословни,поздравления!
    Лично мен последната снимка изобщо не ме наведе на твоите асоциации,макар да имам и куче,и трева,но която обичайно намирам за почистване това-онова :) .
    Така че това последното ако никой не го е поискал дай го на мен!
    Прегръдки и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...