петък, 25 януари 2013 г.

Най- вкусните шоколадови бисквити на света

Добре де, знам че всеки така казва за рецептата си и после се озовавате с пет тави (защото щом ще са най- вкусните защо да не направите поне двойна доза?!) не ставащи за ядене подобия на захарно тесто, но този път е съвсем вярно това гръмко твърдение, обещавам! А понеже не ми беше достатъчно да са най- най- вкусните шоколадови бисквити, тази година за коледните кутии със сладки реших да ги повдигна още няколко октави нагоре в истерията на небцето и да им добавя карамел.....Лошо решение- изядох повече от най- страшните си прозгнози за преминаване на границата с коледни сладки.

Прекрасното на тези шоколадови сладки е това, че освен ужасно вкусни, са и много лесни за правене, а освен това са превъзходни за декориране, защото направени точно според инструкциите запазват идеално формата си и не се надуват по повърхността.

Шоколадови бисквити с карамел

(източник Glorious Treats )

 


Състав:

225 гр. масло
135 гр. захар
100 гр. кафява захар
1 яйце
2 с.л. силно кафе ( напр. 1 ч.л. ратворимо кафе в 2 с.л. гореща вода)
1 ч.л. ванилова есенция
65 гр. какао- неподсладено
385 гр. брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
1/4 ч.л. сол

* За слепване- 1 буркан дулче де лече

Приготвяне:

В купа пресейте заедно брашното, какаото, содата и солта.
С миксер разбийте маслото с двата вида захар до пухкав крем. Прибавете към него яйцето, изстиналото кафе и ваниловата есенция.
Започенете да прибавяте сухата смес към маслото и яйцата на малки порции, като изчаквате напълно да се поеме предишната, преди да добавите следващата.
Готовото тесто разделете на три или четири топчета, които обвийте в домакинско фолио и притиснете леко, за да са придобият подобна на диск форма. Поставете отделните дискове в хладилника за 2 часа. Ако наистина нямате време може да ги поставите за около 20-30 минути във фризера, но като цяло не препоръчвам това.

Когато тестото е охладено извадете един диск и го разточете върху силиконова незалепваща подложка, като съвсем минимално набрашните повърхността й. Бъдете внимателни и не добавяйте много брашно при разточването, защото ще направи бисквитите по- сухи, твърди и чупливи. Ако не разполагате със силиконова подложка може да използвате два листа пергаментова хартия между които да разточвате.

Разточете тестото и изрежете желаните от Вас форми. В този случай аз изрязах малки кръгчета, но когато правя декорирани бисквити това тесто се е държало превъзходно във всяка форма.

Изрязаните бисквити поставете върху незалепваща тава за бисквити или върху пергаментова хартия. Тавата с неизпечените бисквити трябва да бъде поставена във фризара за 5 минути или в хладилника за около 10-15, за да се охлади отново тестото. Това помага на бисквитите да запазят изцяло формата си и да не се надуват или напукват.

Загрейте фурната до 180 С без вентилатор. Поставете охладените бисквити вътре за около 10 минути, като ги наблюдавате, защото в замисимост от фурната ви може да отнеме малко повече или по- малко време.

Готовите бисквити прехвърлете на решетка, за да изстинат напълно.

За да направите слепените бисквити поставете по мъничко дулче де лече върху опаката страна на една бисквитка и я слепете с опаката страна на друга. Сладкото трябва да е достатъчно за да се вижда леко отстрани, но не и твърде много, за да изтича отстрани. Слепените бисквити поставете върху пергаментова хартия и оставете за поне една вечер на стайна температура, за да се стегне карамела и да попият бисквитите.

Ако не желаете да слепвате бисквитите можете да ги използвате да всякакъв вид декориране- айсинг, фондан или просто така, без украса за похапване. Няма толкова вкусни и широко приложими бисквити като тези, гарантирам Ви!

Ето тези бисквити за прощъпулника на малката ми лейди бяха по тази рецепта. 


Тогава ги направих за първ път и от тогава вече са почти задължителни, защото хората, начело с мен самата, са пристрастени към тях......и редовно ми ги изяждат, което е досадно и налага да увелича бройката на "случайно счупените" по време на печене.


Ако случайно останете не чак толкова възхитени от рецептата и искате да ми отмъстите, то приемам провалените партиди по пощата...само ми кажете кога и къде да ви дам адреса си и аз ще се погрижа за тях!

 



понеделник, 14 януари 2013 г.

Нова година, нов късмет!

Честита Нова година, мили другарчета! Със закъснение, но от сърце нека ви пожелая тя да е най- вече здрава, за да ни даде шанс сами да постигнем останалите ни нужни неща. Да ви се сбъднат късметчетата от баницата, да свалите бързо коледно- новогодишната трапеза от ханша си, да запълните празнините в бюджета след разпродажбите и намаленията, мъжът ви да изхвърли елхата преди края на април и дано поне едно от дадените обещания за "нов човек" с началото на година се задържи, защото това ще е третата година в която фитнеса усеща вашата липса, докато вие хапвате "последното" блокче шоколад в шкафа, за да не се изкушавате след това.

След всичко това няма да изкушавам никого с рецепта, а само ще позволя на коледния пингвин, подарък за тържеството на децата от класа на Яна да ви поздрави и да изпрати празничния дух с усмивка в миналото, защото на мен упорито ми е пролетно и никак не мога да приема факта, че предстоят още месеци и месеци студ пред нас, така че ако утре се появя с рецепта за сладолед- бъдете великодушни и не ми напомняте, че мога удобно да го съхранявам напълно замръзнал на тераса си.


Пенго може да е смотан и оплетен в лампички, но това не му попречи да зарадва малките блеснали от щастие детски очи.


Освен това той е един истински победител, защото макар и да стана ясно, че пингвините не умеят да залягат бързо и съответно получи тежка черепно- мозъчна травма при близка среща с рафта на хладилника ми веднага след като бе завършен, той не се демотивира, обърна гръб на несгодите и продължи да гледа чаровно- глуповато насред плетеницата си от коледни светлини.




И така.....Сега се чудя дали да продължа по обещаните вече буквално миналата година шоколадови сладки или да довърша Коледното меню...или пък да ви споделя какъв студен шейк е особено модерен у нас, понеже както вече намекнах- на мен ми мирише на лято, макар да се задушавам от комина на съседа. Докато взема решение, вие останете със здраве и не изпускате новата година да заприлича на старата- намерете си малки поводи за щастие всеки ден и живейте по- пълноценно и осъзнато, поне до колкото ви е възможно! Една усмивка без повод, води добре мотивирана втора след себе си- все пак си е смешно да се хилиш като тиква без причина.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...