неделя, 12 май 2013 г.

Проект: Буркан за размисъл


Като майка на две силно емоционални деца, едното от които с диспраксия, ми се налага често да бъда по- креативна от обикновено, за да вървят нещата гладко за всички.

Моите момичета са от онзи тип деца, които приемат всичко твърде емоционално и често трудно се справят с тези свои вътрешни урагани от тревоги, негативни или положителни вълнения и всякакви други нюанси на ранимата и бурна женска душа, което съчетано с неопитността на децата да канализират и да се справят адекватно с тези силни чувства неминуемо води до моменти на излишни избухвания, мрънкане и сцени, които е трудно за един родител да отиграе правилно в натовареното ни и изневерено ежедневие. За това винаги когато мога от една страна търся добри идеи за занимания, които да ангажират вниманието им и да ги държат заети с нещо продуктивно, а от друга чета тонове литература около случая на малката ми дъщеря и начините за асистиране на неврологичното развитие, както и различните начини за подпомагане на тези деца в ежедневните битки, които имат със света около себе си.

Несправянето с тревожността при децата е нещо съвсем нормално и характерно за всяко умно и будно дете и ние като родители трябва да сме до него в пътя му към приучаване да контролира и канализира своите емоции, защото себевладеенето е едно много подценявано, но  изключително важно качество в света на възрастните и не бива да бъде оставяно без нужното внимание и подкрепа от наша страна. За децата с говорни и други смущения това важи още по- силно, защото при тях е силно намалена и възможността за себеизразяване и комуникация на тези тревоги.

Когато попаднах на този проект преди време бях особено нетърпелива да го изпробвам, защото звучеше много обещаващо и поне за нас това се оказа точно така. Той е не само едно прекрасно домашно занимание за малките ръчички, но и има допълнителното качество, че е страхотен помощник за родителя при моменти, когато малкото човече има нужда от малко време да се поуспокои и разсее. А и не на последно място е толкова красив :-)

Смисълът на Буркана за размисъл е следния: Когато детето се почувства разстроено или твърде завладяно от някаква силна емоция и започна да проявява характерните за такива състояния нервност, хленчене, тръшкане и тн. е време да вземе своя буркан, да седне на приятно за него място вкъщи и да го разклати силно. Малките блестящи прашинки в него започват да се въртят бясно и то неизбежно се заглежда в тях, като така мозъкът му се фокусира върху нещо различно, то неусетно успява да се разсее, а очите си почиват, гледайки магическата буря от нюанси и движения в буркана. В повечето случаи докато прашинките се уталожат и разделят вече имате едно далеч по- спокойно и склонно към "чуване" дете, с което може много по- лесно да се разберете и да изгладите проблема. Когато става въпрос за някаква тревога, като напр. неприятен ден в градината/ училището или предстоящ изпит или изява, просто взимаме буркана и сядаме заедно, като докато го гледаме си говорим по малко за това, което тревожи детските мисли и по малко за това колко ли са прашинките вътре,дали им се повръща от това въртене като луди или каквато друга странна тема може да ви се стори интересна, за да откъснете мислите на дечко от проблема и да им дадете по- широка перспектива.


Добре е брокатът да бъде в цветове, които успокояват- синьо, зелено, тъмно лилаво, но в края на краищата всичко е въпрос на личен избор и предпочитания. За нашите каката избра златно и лилаво.

Ако и вие искате да си направите такъв и да опитате дали би работил за вас или пък просто като проект за един ден с малките вкъщи, ето колко лесно може да стане това.

Блестящ буркан за размисъл

 

  
Материали:

1 лепило с брокат
1 шишенце глицерин
Брокат в цвета на лепилото
Гореща вода- според това колко голям е бурканът ви е и нейното количество
1 буркан- здрав, но не много голям и тежък, за да бъде удобен за детските ръчички
Здраво лепило- за да залепите капачката към буркана


С помощта на малките ръчички ще ви покажем как точно децата сами могат да си направят този проект под надзора на възрастен.

Първо: Изсипете лепилото в буркана. Аз много трудно успях да намеря брокатено лепило в относително нормално количество. Повечето на пазара са в миниатюрни тубички и направих опит да го заменя с бяло училищно лепило смесено с брокат, но резултатът беше мътна гадост, която изхвърлихме веднага, така че не правете моята грешка и търсете готово лепило с брокат.


Второ: Поставете в буркана сухия брокат, като не прекалявате с неговото количсетво. Около 2-3 с.л. с връх бяха достатъчни при нас.


Съветвам да сложите малко и когато добавите водата в последната стъпка и разбъркате да прецените дали има нужда от още. Не искате гъста брокатена каша, а отделящи се пластове в покой, които да се смесват и движат при разклащане.



Трето: Прибавете глицерина. Ние добавихме цялото шише, но вие може да сложите и по- малко. Неговата роля е да прави движението на брокатените прашинки по- плавно и бавно. Намира се лесно във всяка аптека, но ако не разполагате с глицерин той не е задължителен.


Четвърто: Добавете горещата вода. Тук е добре да има помощ от родител, защото деца и гореща вода никога не са добра комбинация. На снимката просто съм прикрила моята ръка, която държи каната, защото Малечко държеше да участва в кадъра с тази стъпка :-)


Важно е водата да е гореща, защото това предотвратява появата на бучки, но не е нужно да е вряща и кипяща все пак.
Количеството вода зависи от големината на буркана, който ще използвате, като е добре тя да достига почти до горе.

След това просто затворете плътно с капачката и разтръскайте силно, за да се смесят всички материали. Ако ви се струва нужно- добавете още брокат, лепило или вода, така че да имате добре напълнен с течност и плътно въртящ се брокат, който обаче се отделя в последствие на един или два слоя.

След като сте доволни от резултата просто поставете секундно лепило по вътрешния ръб на капачката и я залепете, за да предотвратите случайни наводнения от брокат в средата на хола си и за безопасност на самото дете.

Нашите буркани са вече на повече от два месеца и не се забелязва помътняване или друго, което за разваля търговския им вид.

Терапевтичният буркан за размисъл е проект, който има много качества и се надявам той да донесе на вас и вашите дечковци същите ползи, каквито имаше и при нас.
Трябва да си призная, че самата аз изкарах доста време да " размишлявам", загледана в него в началото- има нещо много магнетично в тези блещукащи прашинки, което ме дърпа натам като комар към лампа :-)

N.B. Макар и логично, аз съм длъжна да кажа- Моля, не оставяйте малки деца без надзор с буркана- той е стъкло и въпреки лепилото не се знае какъв късмет биха имали да успеят да го отворя и опитат. Не го давайте на деца, които в пристъп на ярост са склонни да хвърлят хаотично, защото е опасно за тях и околните.

ПП. С тази публикация ще сложа началото и на нова графа в категориите в блога, която ще съдържа различните успешни игри, проекти и занимания, които използваме в терапията на неврологичното състояние на малката буболечка с цел това да допринесе и за други родители, които минават по този трънлив път. Тя няма за цел да бъде тъжна или потискаща, а да дава сили и увереност с собствените способности да сме полезни на децата си с особени способности. Всички тези занимания ще бъдат напълно приложими за деца без никакви проблеми и биха могли само допълнително да повишат тяхната сензорна активност и да благоприятстват развитието им :-)

неделя, 5 май 2013 г.

Великден в козунаци и истински яйца

Малко преди настъпването на един от най- любимите ми празници, който носи толкова силен религиозен и емоционален заряд, нека Ви пожелая да го посрещнете смирени, чисти в душите си и готови за ново начало- начало на по- достоен и стойностен живот, на повече добри дела и по- мъдри решения.

Освен важен религиозен празник, Великден винаги е бил и много вълнуващ за малки и големи, които обичат пъстротата на шарените яйца и уханието на вкусните топли козунаци, които мама или баба месят с толкова много любов. Ах, този аромат никога не се забравя!

Както всяка година и тази не направи изключение и в нашия дом отново замириса на прясно изпечени домашни козунаци, но тази година традицията се промени леко, но много съдбоносно ;-)

В тон с естествената вълна, която следвам, този Великден в боядисването на яйцата не взеха участие никакви купешки химикали в нескопосани картонени опаковки, което се оказа изключително добро решение не само защото нямам притеснение да дам и на децата да ядат от шарените яйца, но и защото противно на очакванията ми този метод на боядисване е далеч по- лесен и бърз. По- здравословно и по- лесно...защо ли съм чакала толкова дълго?!


Виждала съм много пъти боядисани с обелки от лук яйца, но честно казано никога не изглеждаха особено добре според мен в тези мътни кафеникави тонове. Случайно обаче попаднах в Pinterest на една- две снимки на яйца с ярки цветове, които твърдяха, че са боядисвани с естествени материали и това много силно ме грабна. След известно проучване бях сигурна, че тази година това ще бъде опитано.

За съжаление не ми остана време да си поиграя по- детайлно с това, но от двата опита съм изключително впечатлена от лекотата и най- вече от резултатите, които се постигат.

Боядисване на яйца с естествени бои

 


За да боядисате яйца по този начин дори не ви е нужна особена предварителна подготовка и повечето от нещата ги имате в кухнята си така или иначе. Малко по- надолу в текста съм направила табличка, която ще ви улесни в избора на източници за цветовете, но бъдете смели, импровизирайте и добавяйте и своите идеи, а ако ги споделите с мен ще ги добавя в таблицата, за да помогнат и на други.

1) Измийте добре сварените яйца с топла вода и гъба, за да премахнете остатъчни мазнини по повърхността им, които биха попречили на доброто поемане на боята.


2) В малка тенжерка сипете вода (около две чаши средно), поставете избраният източник на цвят (цвекло, куркума, чай и т.н.) и сипете щедро количество бистър оцет (1/3 ч.ч. напр.). Оцетът е много важен и не бива да бъде пропускан, защото той спомага поемането на боята от черупката на яйцето!

Няма определени точни количества от нещата, които ще използвате за боя. Просто сложете една- две шепи от зеленчуците или другите едри неща или по около две големи супени лъжици от подправките.

3) Поставете на котлона и оставете да заври, като след завиране намалете огъня и следете колко наситен става цвета на "отварата" ви. За добро насищане около 10-20 минути са повече от достатъчни според мен, но това е въпрос на вкус все пак.

4) Готовата течност минете през филтър за кафе или много фина цедка, за да получите чиста боя. Пресипете я в съд, който ще е достатъчно голям да побере яйцата и да може течността да ги покрива добре.

5) Поставете яйцата във водата и оставете настрана, като от време на време проверявате колко дълбок е станал цвета. Извадете ги, когато ви хареса нюанса- това може да отнеме от 30 минути до една нощ, като ако ги оставяте за цяла нощ то задължително приберете изстиналата боя с яйцата в нея в хладилника!

Ето и таблица за цветовете и техните източници в реалния, не- промишлен свят ;-)
Цвят
Продукти

Лилаво
Червено вино
Чай от хибискус
Сварени люспи от червен лук

Синьо
Листа от червено зеле- сварени
Тъмно лилав гроздов сок
Консервирани боровинки


Зелено


Спанак- сварен

Пресен босилек- сварен

Зелено- жълто
Магданоз- сварен

Кори от златна превъзходна ябълка


Жълто
Кори от лимони или портокали- сварени
Куркума- смляна
Чай от лайка
Зелен чай
Семена целина- сварени

Кафяво
Силно или разтворимо кафе

Черен чай

Оранжево
Червен пипер
Моркови- сварени
Обелки от жълт лук
Чили

Розово

Сок или пресни червени боровинки
Цвекло
Сок от консервирано цвекло
Малини

Червено
Много обелки от червен лук- сварени
Череши консервирани със сок
Сок от нар


Моите яйца тази година са боядисани в жълто с куркума и в сиво с чай от боровинки по описаната горе технология. Просто сварих в един съд куркумата с оцет и вода, а в друг чая с оцет и вода, поставих яйцата вътре след това и ги забравих докато месех козунаци. След по- малко от час имаха този интензитет на цветовете и щастливо ги извадих от боята им.


Сивите яйца имат особено небрежен и състарен вид, а жълтите са толкова изскрящи, че чак е трудно да повярва човек, че са боядисани с едно проста подправка! Не мога да си избера фаворит....Но може би яйцето с мустака ще ми помогне в подбора ;-)


Така боядисаните яйца са напълно безвредни и годни за консумация като аз препоръчвам силно да съхранявате яйцата си в хладилника!

И сега нека продължа с козунака.


Тази година отново направих козунаците по двете вече любими у нас рецепти- тази за Класически козунак  и тази за Козунак със заквасена сметана , с тази разлика, че вместо прясно мляко използвах соево и вместо животинска сметана- отново соева.
И този път съм изключително доволна и от двете, а сега с още по- голяма сигурност мога да твърдя, че изводите ми миналата година за сравнението между тези две рецепти, които можете да почетете ТУК в началото на текста, са съвсем правилни.

Остава ми само да ви пожелая весели, спокойни и незабравими празници сред близките на сърцето ви хора и да ви напомня, че не всеки ден е Великден, за това направете така че да си струва този един специален ден в годината!


И не изяждайте сами козунаците- те остават с вас доста след празника, за да ви напомнят, че няма неплатени грехове :-)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...