вторник, 18 юни 2013 г.

Малка кипра торта с много калории

С година по- красива и блестяща стана моят свекърва. Вече използвах случая да ви разкажа за нея в миналогодишната си публикация, в която освен нея главен герой бе и гигантската торта куче .

Всяка година около рождения й ден изпадам в дълбок размисъл какво и как да направя този път, за да й доставя радост на специалния й ден. Разбира се, всяка година в крайна сметка изникват купища непредвидени обстоятелства, които в крайна сметка ми остават два- три дни в особено щастливите случаи,за реализация на големите си планове и няколко часа, за да сглобя някаква торта. Тази година логично не направи изключение, а дори напротив- може би бе най- амбициозната от всички, но въпреки това смея да кажа, че се получи по- добре от всяка друга в организационен план. Е, тортата пострада най- сериозно от към време за изработка и идеи, но във всяка битка има жертви, а миналата година именно тя пък остана главна атракция за празника, така че й бе ред да отстъпи първото място.

Няма да се впускам в детайлен  разказ за самото тържество, най- вече защото може да ви засрамя каква снаха за чудо и приказ съм (никога не пропускам сгоден случай за самоизтъкване в тази насока, защото всяко нещо повторено 100 пъти ставало истина, казват хората....) и да ви внуша непоносимо чувство на вина спрямо вашите свекърви, като ви накарам моментално да се заемете усилено да демонстрирате положителните си чувства към майките на половинките си, а това пък би нарушило традиция на "топли" отношения в тези два лагера и би дестабилизирало вековните семейни динамики. За да не предизвиквам такива катаклизми ще прескоча самото парти и ще отида направо на най- важната му част- тортата!

Не бих била честна със себе си, ако кажа, че съм напълно недоволна от резултата, но той е по- скоро удовлетворителен, от колкото възхитителен. Най- вече защото самата торта е силно продължение и ехо на една- две вече правени торти, а повтарянето не носи голямо удоволствие в света на тортеното дело. Нещо, което сигурна съм повечето от вас знаят от опит.


Голямата ми слабост в тази торта е обувката, признавам си! Всичко друго направих в оставащите минути след като отделих около час на нея и не съжалявам ни най- малко за претупването им, защото тази обувка много отдавна ме дебнеше от тъмната зона на неопитаните за изработка елементи и сега бе прекрасен случай да опитам, а и моята свекърва е може би най-добрия вдъхновител за точно тази нежна обувка, която така добре я описва без думи.



Макар и да не успях да направя снимка на разрез на тази торта, ще си позволя да ви дам нещо като рецепта за нея без такава, от една страна защото твърде дълго обещавам да започна да пиша рецептите за вътрешната част на тортите си, а все не отделям време за това и от друга, защото самата торта бе изключително бързо и лесно нааправена и макар доста калорична и насищаща, бе страхотно вкусна, сочна и много харесана от гостите на тържеството.
Въпреки всичко беше голяма късмет да имаме медицинско лице на събитието, ако се наложеше да спасяваме някого от холестеролен шок обаче, така че бъдете предупредени- тук не е за малки бебета, а за големи, здрави и калени в сладко-яденето шокохолици!

Шоколадова торта с карамел

 


За блата:

Рецептата, по която направих блатовете е вече повсеместно утвърдената за уникална такава на Ири от Sunshaine's Kitchen за Най- вкусната шоколадова торта .

За моята торта изпекох две дози, като диаметърът на тавата ми е 23 см. Обичам тортите ми да са много високи, но ако не искате висока торта и само с една доза се получава стандартна височина. Всеки от блатовете разделих на три части след като бяха напълно изстинали.

Блатовете са достатъчно сочни и не се налага да бъдат сиропирани, ако са се получили както би трябвало по рецептата. Ако все пак вашите се окажат сухи, то просто ги напоете със сироп по ваш избор при сглобяването.

За крема:

1 кутия маскарпоне
200 мл. течна сметана
захар на вкус
1 опаковка желатин
ванилия

За гарниране:

1/2 ч.ч. Дулче де лече/сгушенка
шепа лешници
100 гр. черен шоколад
1 пълна ч.ч. корнфлейкс

Приготвяне:

С миксер започнете да разбивате добре охладената сметана, като след 1-2 минути добавете част от захарта. Разбийте до твърдо. Прибавете маскарпонето и останалата захар и разбийте още малко, за да се отпусне то и да се смеси със сметаната. Добавете ванилията. 
В отделен съд накиснете желатина в мъничко студена вода. Когато набъбне го затоплете на водна баня или в микровълновата печка за кратко, докато се разтопи, като внимавате да не го загреете прекомерно.

Добавете разтопения желатин към крема и разбъркайте.

Лешниците запечете леко във фурната или на сух тиган и обелете, след това начукайте, за да се получат дребни парченца.

В малка купа разтопете шоколада и оставете да се охлади преди да прибавите към него корнфлейкса. Разбъркайте добре, за да се покрие изцяло всяко парче от зърнената закуска. Това ще я изолира от влагата и ще я запази хрупкава.

Сглобяване:

Подреждате тортата като поставите за основа един блат, след това поставете около него ринг за торта, който да държи кремовете докато все още не са стегнали. За моята торта аз използвах два ринга един над друг.

Върху първия блат поставете от крема, след това поставете втори блат и отново крем. Върху този крем разпределете покрития в шоколад корнфлейкс, а отгоре сложете нов блат и крем. След това отново сложете блат, крем и разпределете отгоре карамеленото сладко на тъничък слой, защото иначе ще изтече при махането на ринга,  наръсете го с парчета печени лешници. След това поставете нов блат, крем и завършете отново с блат. 
Така сглобената торта стегнете добре с ринга и увийте с фолио за свежо съхранение. 
Оставете в хладилника за една нощ, за да се поемат ароматите и да се стегне, а на следващия ден може да бъде декорирана по желание.


Комбинацията между бял сметанов крем, силно какаови блатове, карамел и лешници е абсолютно неустоима.


Наистина ме е яд, че не можах да направя и снимка на самото парче, защото това винаги дава по- ясна представа какво се крие под килограмите захарно тесто, но може би това просто е повод отново да направя тази торта в скоро време и да имам извинение да се наградя с още едно голямо парче от нея.




За финал, в духа на темата свекърва- снаха, ще си позволя да си пожелая повече свекърви и снахи като нас- не защото ние сме най-прекрасните и добри такива, нито защото в душите си двете сме бели и добри, а защото се надявам все повече жени да имат желанието да откриват доброто в семейните си отношения, да поставят акцента върху положителните качества на роднините си по тази линия , да работят над собственото си духовно и човешко израстване и да се научат да ценят и уважават не само половинките си, но и жените, които са стояли зад тях, насочвали са ги и са ги възпитавали, за да се появят в живота ни точно такива, каквито ги обичаме, а свекървите от своя страна- жените, които от тук нататък ще бъдат зад техните синове и ще запазят и доразвиват техните грижи и усилия. 

А за да стане още по- лесно всичко....просто направете нещо сладко и го занесе на снаха си/ свекърва си и изпиите по чаша кафе заедно, по женски.....Няма да повярвате колко добър събеседник и верен другар в мъже-оплюването ще имате в нейно лице :-)





неделя, 16 юни 2013 г.

Шоколадови мъфини с изненада

Обещах Ви сладко, а обещания свързани със сладкиши трябва винаги да се спазват. Така е по закон! А ако не е, то трябва веднага да се гласува такъв!

Шоколадовите мъфини не са нещо ново и няма да изненадат никого, но шоколадови мъфини с топящ се център от бял трюфел- ето това е нещо, което никой не очаква да има в един на пръв поглед обикновен шоколадов мъфин и точно това е голямата малка изненада в една иначе бърза и лесна за изпълнение рецепта, която с малко усилие ще пожъне голям 'УАУ' ефект сред гостите Ви, а пък ако няма такива, то не е лошо човек да се изненадва сам от време на време....например през десетина минути :-)

Няма да отделям повече време за интродукция, защото е неделя и ми е мързеливо да пиша, а пък и какво ли още мога да напиша, когато те сами ще Ви разкажат историята си в картинки.

Шоколадови мъфини с топящ се бял център

 

Източник: Woman&Home


Състав:

225 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
50 гр. какао
100 гр. кафява захар
2 яйца
4 с.л. растителна мазнина- зехтин, кокосово масло или друго по избор
300 мл. заквасена сметана
4 с.л. мляко
12 бели бонбона Lindor
пудра захар

Приготвяне:

Замразете бонбоните във фризера за поне два часа.

Загрейте фурната до 150С. В голяма купа пресейте бакпулвера и какаото, добавете захарта. В друга купа разбийте яйцата, мазнината, заквасената сметана и млякото до гладко. Прибавете към сухите съставки и разбъркайте леко, като не вкарвате въздух, а просто ги смесите, за да няма сухи петна. Сместа ще бъде леко на бучки и това е нормално.

Поставете хартиени формички в тава за мъфини с 12 отделения. Сложете смес във всяка формичка, поставете бонбон в средата на всяка и го потопете с пръст, за да потъне напълно и сместа да го покрие напълно.


Печете докато се стегнат и леко се зачервят краищата им, а клечка за зъби излиза все още леко влажна, но не със сурова смес. Важно е да не препичате мъфините, за да не стават сухи.

Оставете да се охладят 15 минути преди да поръсите с пудра захар. Сервирайте пресни, за да е още течен центъра им. Иначе може да бъдат съхранявани в затворен плътно буркан или друг съд с плътно затваряне и затопляте леко преди сервиране, но определено са най- хубави в деня на приготвяне.







четвъртък, 13 юни 2013 г.

Бързи скоунс с пушена сьомга и млечен крем

Лятото е времето на дългите разходки през уикенда и леките и бързи обеди със семейството след това. И макар тази година лятото да е позабравило, че трябва да се появи и да превърне мокрите и кални пътечки в прекрасни и раззеленени алеи, а унилите и апатични 'сенки' в превъзбудени и оптимистични  хора, очакващи лятната си почивка и усмихващи се смело, без страх от пареза на лицето, ако нарушат намръщена си ежедневна гримаса.

И тъй като за оптимистите чашата е винаги полу- пълна, а аз сега съм на военен курс по оптимизъм, ще си представя, че не ми измръзва носа и топлината от климатика е летен ветрец, галещ кожата ми и ще ви дам една превъзходно вкусна и монго, много бърза рецепта за идните дни, която от скитане по паркове и планини или пък удължения престой на плажа сте останали само с няколко минути, за да приготвите атрактивен и неустоим обяд, който няма да отстъпва по нищо на префърцунените блини по коктейлните партита. Нещо като ежедневен шик в чиния :-)

Рецептата претендира за аналог на добре познатите британски скоунс, но за себе си не бих казала, че вкусът е съвсем като техния, за това запазих оригиналното им име за документална акуратност , но трудно се сдържах да не ги прекръстя изцяло на бухтички или нещо по- разбираемо за нашите ширини, а и предполагащо по- ясно очакване за вкусът им, за това в текста на рецептата по- долу ще си позволя да ги наричам така. Как ще ги наричате е ваше решение, но каквото и име да им сложим, тези скоунс/бухтички си остават едни възхитително вкусни дори сами по себе си основи, които смело може да поднесете с каквато солена или сладка гарнитура изберете и харесвате.

Бързи скоунс/ бухтички с пушена сьомга и млечен крем 

 


Състав:

За бухтичките

125 гр.  брашно с набухвател
2 средни яйца- разделени на белтъци и жълтъци
150 мл. мляко- аз използвам соево
сол и пипер на вкус
мъничко зехтин за намазняване на тигана

За млечния крем:

150 гр. крем сирене или извара
50 гр. гъсто кисело мляко
3 с.л. сибирски лук- накълцан на ситно
3 с.л. магданоз- накълцан на ситно
1 к.л. сух чесън
сол и пипер по желание

200 гр. пушена сьомга
няколко резена лимон
*За вегетарианци сьомгата може да бъде заменена с гриловани чери домати, тиквички и моркови, авокадо и парче лимон

Приготвяне:

Разбийте в чиста и суха купа белтъци на сняг.

Пресейте брашното в купа и подправете с черен пипер и сол по желание. Аз пропускам солта, но ние се храним доста безсолно за повечето вкусове, за това винаги оставам преценката за солта и пипера на всеки и не пиша количества.
Направете кладенче в следата на брашното и поставете жълтъците. Сипете малко мляко и започнете да разбърквате като постепенно събаряте по малко от брашното. Добавете останалото мляко, за да се получи гъста и гладка каша.

Внимателно прибавете към кашата белтъците, като внимавате да не бъркате бързо или твърде много, така че да се запази обемът им.

Загрейте широк и плосък тиган на котлона и намазнете леко повърхността му, колкото да не загарят бухтите ви. Когато е достатъчно горещ, гребнете супена лъжица от сместа и я изсипете смело в тигана, като я оставите да се разлее до кръг с около 7 см. диаметър. Сместа е достатъчно гъста, за да може да дооформите с обратната страна на лъжицата, ако се изкриви формата на бухтичката. Поставете още няколко в тигана- в зависимост от големината му, и оставете да се зачервят за няколко минути, след това обърнете и от другата страна. Готовите бухтички съхранявайте на топло докато приготвяте останалите.
Намазвайте тигана със зехтин от време на време, когато прецените, че има нужда.

В купа смесете крем сиренето и киселото мляко и разбъркайте, за да се хомогенизират. Добавете подправките и посолете според вкуса си, но опитайте преди това, защото някои марки крем сирене слагат сол, която ще ви е повече от достатъчна.

Сервирайте скоуновете/ бухтичките гарнирани с млечен  крем и парче сьомга или поставете добавките в отделни чинии оставете всеки сам да нареди своята според вкуса си.

След този лек обяд днес, утре се надявам да успея да ви върна изгубените калории с нещо по- захаросано и определено много вкусно, макар и без оглед на тънката талия :-)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...