Състав:
250 гр. бяло брашно
250 гр. пълнозърнесто брашно
100 гр. фини овесени ядки
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
25 гр. масло, нарязано на кубчета
500 мл buttermilk
Приготвяне:
Затоплете фурната до 200 С, 180 с вентилатор, и намаслете пекарска хартия. В голяма купа смесете сухите съставки и втрийте с пръсти маслото до фини трохи. След това добавете бътърмилк-а и съвсем леко смесете съставките с нож или шпатула. омесете тестото съвсем леко и много внимателно с ръце и го оформете на плоска кръгла питка с диаметър около 20 см.
Сложете го върху пекарската хартия и направете голям и дълбок кръст отгоре. Печете около 30-35 мин, докато почукан по дъното хлябът звучи "кухо". Ако не е готов след това време го обърнете наопаки върху хартията- с долната част нагоре и печете още малко.
Когато е готов го поставете на решетка да се охлади и го завийте с кърпа, за да запазите кората приятно мека.
Приятен апетит!
ПП. Много е важно да се уцели точната консистенция на тестото и то да не се премесва. Трябва да е достатъчно сухо, за да се крепи едва- едва цяло, но и достатъчно влажно, за да можете да го пренесете с една ръка върху пекарската хартия.
ПП2. Поради честите въпроси относно Buttermilk и трудното му намиране на нашия пазар, ще допълня, че въпросния може да се направи в домашни условия, като се добави към една чаша прясно мляко, една супена лъжица лимонов сок или бял оцет и се остави да отлежи поне 10-на минути, за да се попресече млякото. Също така успешно става и когато се смеси прясно мляко с с малко кисело. На български buttermilk е т.нар. мътеница, но в никакъв случай айрян! Това е остатъчния продукт след избиването на масло от млякото.
Източник: BBC Good Food
Бубе, втори път го изхвърлям :) отказвам се
ОтговорИзтриванеединият път тежък, другия път - рядък или просто аз не съм достатъчно голям майстор :D
Наистина странно! Той е въпрос на малко опит, но пък не и чак толкова сложен уж. Съжалявам, че не се получил :-(
ОтговорИзтриване