Да бъдеш в земите на кралица Виктория и да си позволиш десерт без излишна помпозност?! Нечувано!!! Тук всичко трябва да има лека аристократична нотка носеща се около него, дори когато е съвсем тривиален крем, приготвен набързо 10 минути преди началото на вечерята- важни са претенциите.
Трудно бихте намерили продукт в магазините, които да не отбелязан с By Appointment to Her majesty The Queen- от скъпи и изискани продукти, до най- редови пакет брашно. Този надпис показва, че дадената фирма производител доставя хранителни продукти на член на Кралското семейство, но е просто трогателно да го виждаш гордо окичил над 90% от супермакретната продукция в най- битовите й форми.
Е, този десерт не е претенциозен, не съдържа никому неизвестни съставки и трудни за произнасяне процедури в приготвянето си- направо би могъл да мине за източно европейски десерт без да се замисли, но пък е престъпно вкусен, а британския аристократизъм ще го докарва единствено и само от името си- все е нещо- направен е в Англия и никой не може да му попречи да гледа всички останали кремове на света с дозирано високомерие, но пък винаги ще бъде възпитан с тях и никога няма да разберат колко много всъщност ги презира той, не се тревожете.
Състав:
За яйчения крем
600 мл. пълномаслено прясно мляко
60 мл. течна сметана1 ванилова пръчица
4 големи жълтъка
30 гр. кафява захар
2-3 с.л. пшенично или царевично нишесте
За шоколадовия мус
250-300 гр. шоколад- млечен или черен по избор
300 мл. пълномаслена течна сметана
200-250 гр. безсолно крем сирене
3-4 големи целувки- натрошени*
малини за гарниране
Приготвяне:
Яйчения крем: Разрежете по дължина ваниловата пръчица и изстържете семената от вътрешността й. Поставете в тенджера цялата пръчица, заедно със семената, млякото и сметаната и загрейте на слаб огън до малко преди да заври. Оттеглете от огъня и махнете ваниловата пръчица.
В купа разбийте жълтъците, захарта и нишестето. На много тънка струйка започнете да добавяте от млякото, като бъркате непрекъснато, за да не се пресекат жълтъците.
Върнете в тенджерата на котлона и загрейте, като бъркате непрекъснато докато сместа се сгъсти. Не позволявайте да заври! Оттеглете от огъня и оставете да се охлади напълно.
Трудно бихте намерили продукт в магазините, които да не отбелязан с By Appointment to Her majesty The Queen- от скъпи и изискани продукти, до най- редови пакет брашно. Този надпис показва, че дадената фирма производител доставя хранителни продукти на член на Кралското семейство, но е просто трогателно да го виждаш гордо окичил над 90% от супермакретната продукция в най- битовите й форми.
Е, този десерт не е претенциозен, не съдържа никому неизвестни съставки и трудни за произнасяне процедури в приготвянето си- направо би могъл да мине за източно европейски десерт без да се замисли, но пък е престъпно вкусен, а британския аристократизъм ще го докарва единствено и само от името си- все е нещо- направен е в Англия и никой не може да му попречи да гледа всички останали кремове на света с дозирано високомерие, но пък винаги ще бъде възпитан с тях и никога няма да разберат колко много всъщност ги презира той, не се тревожете.
Състав:
За яйчения крем
600 мл. пълномаслено прясно мляко
60 мл. течна сметана1 ванилова пръчица
4 големи жълтъка
30 гр. кафява захар
2-3 с.л. пшенично или царевично нишесте
За шоколадовия мус
250-300 гр. шоколад- млечен или черен по избор
300 мл. пълномаслена течна сметана
200-250 гр. безсолно крем сирене
3-4 големи целувки- натрошени*
малини за гарниране
Приготвяне:
Яйчения крем: Разрежете по дължина ваниловата пръчица и изстържете семената от вътрешността й. Поставете в тенджера цялата пръчица, заедно със семената, млякото и сметаната и загрейте на слаб огън до малко преди да заври. Оттеглете от огъня и махнете ваниловата пръчица.
В купа разбийте жълтъците, захарта и нишестето. На много тънка струйка започнете да добавяте от млякото, като бъркате непрекъснато, за да не се пресекат жълтъците.
Върнете в тенджерата на котлона и загрейте, като бъркате непрекъснато докато сместа се сгъсти. Не позволявайте да заври! Оттеглете от огъня и оставете да се охлади напълно.
За шоколадовия мус: Разтопете шоколада на водна баня или в микровълновата, като следите да не се пресече. Ако разтапяте в микровълновата на всеки няколко секунди спирайте и разбърквайте, за да следите процеса.
В отделна купа разбийте течната сметана до пухкаво и прибавете крем сиренето- внимателно доразбийте. Разтопения шоколад оставете за малко да се поохлади и прибавете към сметановата смес, като бъркате с лъжица до пълното смесване на продуктите. Може да добавите есенция ром или коняк по желание и ако несе консумира от малки деца.
Целувки- може да ползвате готови от магазина или да си направите сами, като използвате тази рецепта.
В чашки поставете от шоколадовия мус, върху него поставете няколко малини и изсипете яйчения крем. Завършете с едро натрошени целувки и още пресни малини. Охладете добре преди да сервирате.
От тук нататък е въпрос на силна воля да не прекалите....Успех! ;-)
Целувки- може да ползвате готови от магазина или да си направите сами, като използвате тази рецепта.
От тук нататък е въпрос на силна воля да не прекалите....Успех! ;-)
Здравей,Буба!
ОтговорИзтриванеМного ефектен десерт,а комбинацията от крем,мус и плодове много ми е на сърце!Чудесно предложение и презентация!
Здравей! Много благодаря за високата оценка, Елексирче! Явно сме от една порода- моят ангел е слаб пред подобни неща също ;-)
ОтговорИзтриванеРадвам се да те видя тук!
Чудно ,чудно :-) Отивам сега да си хапна нещо че много изгладнях след видяното :-)
ОтговорИзтриване