Състав:
За тарталетите
150 гр брашно
25 гр фина захар
125 гр масло, нарязано на кубчета
1 с.л. вода
За крема:
1 л. пълномаслено мляко
10 жълтъка
250 гр. захар
90 гр. брашно- пресято
1 пръчица ванилия
Приготвяне:
Тарталетите:
За приготвяне на масленото тесто поставете пресятото брашно и захар в дълбока купа и с пръсти втрийте маслото, докато не се получат дребни трохи. Добавете водата и внимателно оформете тестото на топка. Увийте тестото в прозрачно домакинско фолио и оставете в хладилника поне за половин час.
N.B. Масленото тесто е капризно. Важно е да се работи в хладна кухня, да не прекалявате с месенето и мачкането, защото маслото се разтапя напълно и тестото става лепкаво, като честа грешка в този момент е да добавите още брашно, в желанието си да оформите не- лепкащо тесто, което на свой ред е гаранция за провал на тестото ви, което ще стане трошливо и невъзможно за работа. Спазвайте рецептата точно и работете бързо!
Разточете готовото охладено тесто на леко набрашнена повърхност, като местите цялото тесто непрекъснато, за да не залепне по повърхността и го разделете във формички за тарталети.За предпочитане са тези, чиито стени и дъно се разделят. За да застелите добре формата, след като изрежете кръга тесто и го поставите в нея, лекичко тупнете формичката в работната повърхност- така се получават идеални ръбове, без да натискате с пръсти и да деформирате тестото.
Надупчете тарталетите с вилица и оставете отново в хладилника да се охладят поне 30 мин. След това ги застелете с фолио и сипете baking beans или просто боб,леща или друго вариво, което да ги притиска при първото печене и да не им позволява да се деформират. Поставете ги в предварително загрята до 190 С фурна за 15 мин, след това махнете фолиото и използваната от вас тежест и ги допечете още 10-на минути.
За крем Патисери:
Поставете ваниловата пръчица на дъска за рязане и с остър нож я разрежете по дължина. Отворете разреза и с лъжичка или с ножа остържете семената от вътрешността й. Поставете семената и самата пръчица, заедно с млякото, в тиган с тежко дъно на среден огън на котлона(за да се избегне онзи лек слой от мляко, който остава по дъното когато се вари, сложете мъничко студена вода на дъното на съда, в който ще го варите).
В това време разбийте до бяла и пухкава смес жълтъците със захарта. Добавете брашното и разбийте отново.
Когато млякото точно започва да завира- не ври на балончета, а лекичко оформя пяна по повърхността си!!!, с черпак прехвърлете половината от него в жълтъчната смес и разбийте добре. След това добавете останалата половина от млякото при жълтъците и разбийте отново. Върнете сместа отново в тигана и варете до завиране на среден огън, като разбърквате непрекъснато през това време. Гответе 1 минута от момента на започването на завирането на крема докато той се сгъсти.
Прехвърлете в чиста и суха купа и покрийте с фолио за свежо съхранение или пергаментова хартия, като ги поставите директно върху повърхността на крема, за да предотвратите появата на онази отвратителна тъмна кора, която просто съсипва всеки крем. Поставете в хладилника да се охлади.
Сглобяване:
Във всяка тарталета сипете от крема и декорирайте с малини (или друг горски плод по избор. Може да поръсите с малко пудра захар, ако искате. Сервирайте веднага и не изяждайте повече от една, хайде нека са две ;-)
Бубе, чудни са ти тарталетките!!!Срам ме е да си призная, но още не съм си взела формички за тарталети - крайно време е:)))!
ОтговорИзтриванеМмммм,как бих се зарадвала на няколко такива-чудни и много вкусни!
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!
Аелис- с твоя кулинарен талант е наказуемо да нямаш тарталетен арсенал! Бързо да поправяш тази грешка и да ни изненадваш с прекрасни идеи в тази област!
ОтговорИзтриванеЕлексирче, веднага ти оставям, ти кажи кога ще минеш :-)
Благодаря ви, момичета! Много сте мили!!!
Здравей, Буба!:-)
ОтговорИзтриванеРазбрах, че си приличаме - и двете почитателки на червените плодове - ягоди и малини. Това твое предложение е изключително красиво и не се съмнявам, много вкусно - с този ванилов крем.:-))
Поздрави и хубави почивни дни!