Рецептата за блата бях видяла доста отдавна при една от големите си любимки Ивейн и нейното възхитително руло- бутилка .
Кремът измених с моя интерпретации на темата, но няма съмнение и че в оригиналния си вид това руло е просто изумително вкусно!
Състав:
За блата:
4 яйца
120 гр. кафява захар
120 гр. натурален шоколад 70 %
1 ч.л. разтворимо кафе
2 с.л. гореща вода
За крема:
200 мл. течна сметана с висока масленост
100 гр. качествен бял шоколад (използвам Lind, за предпочитане без мекия център, макар да се намира по- трудно)
50 гр. масло
1 опаковка крем сирене
2-3 с.л. пудра захар
шепа сушени червени боровинки, накиснати в малко ром, за да омекнат
1 ч.л. ванилов екстракт
няколко капки ром
Приготвяне:
Блата:
Загрейте фурната до 180 С.
Разтворете кафето в двете лъжици вода и оставете да се охлажда. Можете да пропуснете кафето, ако ще поднасяте сладкишът на деца и да добавите само 1 с.л. вода и малко ванилия за аромат.
Поставете шоколада на водна баня или в купичка, подходяща за микровълнова и го разтопете, като внимавате да не го пресечете. Най- добре е да спрете загряването в момента, в който останат няколко неразтопени парченца , които ще се разтопят при разбъркването сами, защото иначе рискувате много да пресечете вече разтопената част. Оставете да се охлади леко.
Разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Поставете белтъците в идеално чиста и суха купа. Разбийте белтъците с 2/3 от захарта, като първоначално започнете да разбивате без захар и след това прибавяйте по малко от захарта, като бъркате непрекъснато до получаване на почти твърд бял сняг. Аз винаги разбивам първо белтъците, за да не се налага да мия и подсушавам до несвяст бъркалките след разбиването на другите съставки, а и жълтъците не са капризни като белтъците и могат да се обработят с вече изцапаните бъркалки. Никога не съм имала проблеми да ме изчакат белтъците докато направя другата част от сместа.
Разбийте жълтъците с останалата захар, добавете охладените вече кафе и шоколад и разбийте добре. Прибавете белтъците и разбъркайте внимателно, колко да се хомогенизира сместа.
Изсипете сместа в широка правоъгълна тава, покрита с пергаментова хартия, и заравнете. Печете около 20 минути, извадете върху съвсем леко влажна кърпа и завийте леко на руло с кърпата, за да заеме форма, след това го разгънете и оставете да се охлади.
За крема:
В малка тенджерка с дебело дъно загрейте сметаната без да я завирате. Оттеглете от огъня и поставете в нея натрошения на парченца бял шоколад. Разбъркайте, за да се разтопи. Оставете леко да се охлади и го приберете в хладилника за една нощ или ако нямате толкова време поставете млечната смес във фризера, като я наглеждате да не замръзне. Извадете я, когато се охлади напълно и се сгъсти и я оставете поне за още два часа в хладилника.
На другия ден разбийте с миксер докато се получи пухкав крем, добавете маслото и разбийте добре, прибавете крем сиренето, пудрата захар, ванилията и рома. Доразбийте добре крема. Получава се страшно вкусен крем. Добавете червените боровинки, като преди това сте ги отцедили от рома и ги разбъркайте.
Намажете крема върху блата, завийте плътно на руло и поставете в десертна чиния. Поръсете с пудра захар и оставете в хладилника, за да се стегне.
Остава ви само да имате силна воля и да успеете да минете с едно парченце на ден.
Благодарна съм на Ивейн за прелестната идея за този блат! Ще присъства често на нашите празници, сигурна съм.
Желая ви леки и мързеливи работни дни между празниците и весело и незабравимо посрещане на Новата година. И дано както прекрасно я посрещнете, така прекрасно и да мине тя за всички вас!