Състав:
1 голям пакет бишкоти Savoiardy- не котешки езичета или домашни бишкоти, а купешките, тип lady fingers
500 гр Маскарпоне
200- 250 мл течна сметана с висока масленост
1/2 ч.ч кафява захар
4-5 с.л. ром, Марсала или друг алкохол
1- 1 и 1/2 ч.ч силно кафе
натурално какао без захар за поръсване
Приготвяне:
В миксер разбиваме течната сметана, като прибавяме захарта малко преди края на биенето и изчакваме да се хомогенизират напълно. В отделна купичка смесваме Маскарпонето и 3-4 с.л от алкохола - аз използвам ром, защото упорито забравям да си купя Марсала. След това внимателно смесваме двата крема и разбъркваме.
В плитка купичка изсипваме топлото кафе и останалия алкохол и започваме да топим съвсем за кратко бишкотите вътре и да ги редим в избрания съд плътно една до друга, без да ги мачкаме или притискаме твърде много. Когато наредим цялото дъно разстиламе плътен слой от крема и повтаряме процеса с нов ред бишкоти и крем. Поставяме така приготвения десерт в хладилника, за да се стегне и охлади и след това наръсваме плътно с пресято какао. (Признавам си, че аз си спестявам двойната работа и поръсвам дебело с малка цедка, която използвам за сито на какаото, още щом го наредя и преди да го сложа в хладилника- изглежда си чудесно и не ми се овлажнява какаото- просто трябва да е наистина обилно ;-) )
Най- добре е тирамисуто да отлежи една нощ, за да се напоят хубаво бишкотите и ароматите да се слеят. Става и по- рано да се хапва, но определено не е толкова добро по мое мнение.
В съда, който аз използвам за тирамису са ми нужни три от общо четирите единични опаковки в големите пакети бишкоти, за да се получат хубави два пласта. В зависимост от вашия съд може да бъдат необходими повече или по- малко, като това ще определи и колко от крема ще ви е нужен, макар за този крем любимата на Мечо Пух максима "Колкото повече, толкова повече" да важи в пълна сила......
ПП. В оригиналната рецепта за Тирамису има задължително присъствие на яйца, но аз винаги избягвам рецепти със сурови такива. В тази рецепта конкретно, при правилно разбити съставки не се губи нищо от придаваната иначе от яйцата пухкавост и лекота на десерта.
Може ли сметаната да е заквасена?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Виждала съм, че се използва в някои рецепти и заквасена. Предполагам, че няма да има проблем с консистенцията, стига да не я разбиете твърде много и да я втечните, както става с тази на Данон поне, но със сигурност ще има разлика в крайния вкус. Опитайте и ако имате желание ще се радвам да споделите резултата- човек понякога открива нови изненадващи вкусове с малки промени на традиционните рецепти.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Благодаря за бързия отговор :) Ще опитам със заквасена сметана. Но ми се иска поне първия път да се придържам към Вашата рецепта. Каква течна сметана ползвате?
ОтговорИзтриванеАко вече не е безкрайно късно за отговорът ми- използвам винаги сметаната на Президент. Иска ми се да намеря накъде био течна сметана, но за сега опитите ми остават безуспешни и преглъщам състава на президентската такава.
ОтговорИзтриванеПривет, Буба! Много ми допада блогът Ви! До вчера бях пробвала единствено чийзкейка с боровинки и шоколад (за 2 месеца го приготвих 4 пъти...), но се престраших да опитам горната рецепта за бързо тирамису и съм още по-впечатлена! Бързината и лекотата, с която се постига крайният бих казала съвършен вкус, ме грабнаха веднага! Добавям в любими рецепти без капка колебание :)
ОтговорИзтриванеПродължавайте да радвате очите и вкусовете ни със свежи идеи!
Не мога да повярвам, че до сега не съм видяла този така мил коментар, но с огромно съжаление за забавянето искам да благодаря за хубавия отзив!
ИзтриванеМного стимулиращо и приятно е да прочетеш, че някой е доволен и е отделил време, за да сподели това!
Здравейте! И аз направих тирамисуто снощи, много вкусно стана :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
Галя Г. - София
Здравей, Галя! Много се радвам, че рецептата е била успешна и сте били доволни! :-)
ИзтриванеХубава и спорна седмица пожелавам!
Прекрасна идея! Винаги съм се въздържала да правя тирамису, заради суровите яйца, тъй като не искам да давам на децата! Този вариант обаче ще пробвам непременно!
ОтговорИзтриване