В най- горещите дни на лятото винаги е добре да имаш под ръка сладолед. Но когато си се разсеял приятно и мързелът е надделял, а гладът за нещо сладко е непреклонен, трябва да се мисли бързо.
Това успях да измисля аз под натиска на семейния съвет за следобедна закуска в един особено горещ почивен ден. Нищо особено, дори имам големи съмнения дали си заслужава цяла отделна публикация, но какво пък.......в моето кътче е позволено да безчинствам от време на време.
И отбелязвайки колко е простичко, то трябва да кажа и колко вкусно и освежаващо е то, както и колко забавно го намират децата, поради нестандартната купа от която изяждат закуската си- до дъно, като никога!
Състав:
1 пъпеш
шепа малини или други дребни горски плодове
шепа касис
1 кофичка пълномаслен йогурт
5 с.л. мед
ванилия
Приготвяне:
Разбийте добре киселото мляко с меда и ванилията. Добре е йогуртът да е от по- меките на вкус и задължително да е с достатъчно висока масленост, за да е плътен, а не воднист като обикновеното кисело мляко.
Поставете млечния крем във фризера за малко. През това време измийте и разрежете пъпеша на две части. Махнете семките и меката вътрешна част и с уред или с лъжичка направете топченца от пъпеш като внимавате да не нараните кората докато го правите. Измийте и подсушете добре горските плодове и касиса (можете да замените с каквито други плодове имате, като е хубаво да има поне един по- кисел и характерен на вкус сред тях).
Поставете от добре охладения йогурт в купичката от пъпеш, а отгоре наредете топчетата. Декорирайте с дребните плодове и поръсете с още малко ванилия.
Това е! Следва следобедна наслада без угризения и поне 15 минути тишина от страна на подрастващите.
сряда, 29 юни 2011 г.
Ягодово тирамису за деня на бащата
Тази година бях особено настървена за подобаващо отбелязване на Деня на бащата, защото е нерафинирано безобразие татковците да бъдат пренебрегвани така по нашите ширини, особено когато новото поколение татковци истински си заслужават потупването по рамото поне веднъж годишно за добре свършената работа.
Редица неща объркаха плановете ми и спестявайки голяма част излишни подробности ще обобщя, че подготовките завършиха с торта в кофата и нервна представителка на силния пол, готова да стреля на месо по всичко от мъжки род, репродуцирало се веднъж или повече пъти. Къде ли останаха сантименталните ми чувства към бащинската фигура?!
Така и се стигна до сурогатната торта за празника в името на децата, които искаха да отпразнуват деня на татко по правилния начин- със захар!
В моята рецепта съм заменила традиционните кафе и ром, но ако не се предвиждат непълнолетни консуматори би било добре да се допуснат обратно.
Състав:
Много вкусен и измамно лек сладкиш, който се приготвя за секунди- от една страна вие не губите ден пред печката, от друга с кадифена ръкавица отмъщавате на половинката като под формата на грижа го натъпквате с въглехидрати и мазнини и му осигурявате най- малко час допълнително във фитнеса- всички са печеливши! :-)
Редица неща объркаха плановете ми и спестявайки голяма част излишни подробности ще обобщя, че подготовките завършиха с торта в кофата и нервна представителка на силния пол, готова да стреля на месо по всичко от мъжки род, репродуцирало се веднъж или повече пъти. Къде ли останаха сантименталните ми чувства към бащинската фигура?!
Така и се стигна до сурогатната торта за празника в името на децата, които искаха да отпразнуват деня на татко по правилния начин- със захар!
В моята рецепта съм заменила традиционните кафе и ром, но ако не се предвиждат непълнолетни консуматори би било добре да се допуснат обратно.
Състав:
1 голям пакет бишкоти Savoiardy
500 гр Маскарпоне
200- 250 мл течна сметана с висока масленост
1/2 ч.ч кафява захар
есенция кафе
семената на една ванилия
пресни ягоди, нарязани на филийки (оставете няколко цели за декорация)
1 ч.ч. топло прясно мляко
натурално какао без захар за поръсване
Приготвяне:
С миксер разбиваме течната сметана и прибавяме захарта малко преди края на биенето. Добавяме маскарпонето, ваниловите семена и есенциата кафе и внимателно разбиваме, за да се получи гладък крем.
В купичка поставяме прясното мляко и започваме на редим първия слой на тирамисуто като потапяме за секунда всяка бишкота в него и след това ги поставяме плътно една до друга без да ги мачкаме в подходящ съд. Върху бишкотите разстиламе слой крем и върху него нареждаме филетираните ягоди. Повтаряме тези три стъпки като завършваме с пласт крем- на него не поставяте ягоди.
Поръсваме дебел слой натурално какао като използваме фино сито или цедка и оставяме готовия сладкиш да отлежи една нощ или поне 5 часа в хладилника.
сряда, 15 юни 2011 г.
Тарталети с крем и малини
Последните месеци малините са сред най- любимите ми плодове, като дори побутнаха деликатно с лакти ягодите, водещи до сега класацията ми за вкусни плодове. Сигурно вече ви втръсна от моите креместо- малинови десерти, за това обещавам, че този ще е последният от вариациите. Останалите ще си ги ям тайно!
Състав:
За тарталетите
150 гр брашно
25 гр фина захар
125 гр масло, нарязано на кубчета
1 с.л. вода
За крема:
1 л. пълномаслено мляко
10 жълтъка
250 гр. захар
90 гр. брашно- пресято
1 пръчица ванилия
Приготвяне:
Тарталетите:
За приготвяне на масленото тесто поставете пресятото брашно и захар в дълбока купа и с пръсти втрийте маслото, докато не се получат дребни трохи. Добавете водата и внимателно оформете тестото на топка. Увийте тестото в прозрачно домакинско фолио и оставете в хладилника поне за половин час.
N.B. Масленото тесто е капризно. Важно е да се работи в хладна кухня, да не прекалявате с месенето и мачкането, защото маслото се разтапя напълно и тестото става лепкаво, като честа грешка в този момент е да добавите още брашно, в желанието си да оформите не- лепкащо тесто, което на свой ред е гаранция за провал на тестото ви, което ще стане трошливо и невъзможно за работа. Спазвайте рецептата точно и работете бързо!
Разточете готовото охладено тесто на леко набрашнена повърхност, като местите цялото тесто непрекъснато, за да не залепне по повърхността и го разделете във формички за тарталети.За предпочитане са тези, чиито стени и дъно се разделят. За да застелите добре формата, след като изрежете кръга тесто и го поставите в нея, лекичко тупнете формичката в работната повърхност- така се получават идеални ръбове, без да натискате с пръсти и да деформирате тестото.
Състав:
За тарталетите
150 гр брашно
25 гр фина захар
125 гр масло, нарязано на кубчета
1 с.л. вода
За крема:
1 л. пълномаслено мляко
10 жълтъка
250 гр. захар
90 гр. брашно- пресято
1 пръчица ванилия
Приготвяне:
Тарталетите:
За приготвяне на масленото тесто поставете пресятото брашно и захар в дълбока купа и с пръсти втрийте маслото, докато не се получат дребни трохи. Добавете водата и внимателно оформете тестото на топка. Увийте тестото в прозрачно домакинско фолио и оставете в хладилника поне за половин час.
N.B. Масленото тесто е капризно. Важно е да се работи в хладна кухня, да не прекалявате с месенето и мачкането, защото маслото се разтапя напълно и тестото става лепкаво, като честа грешка в този момент е да добавите още брашно, в желанието си да оформите не- лепкащо тесто, което на свой ред е гаранция за провал на тестото ви, което ще стане трошливо и невъзможно за работа. Спазвайте рецептата точно и работете бързо!
Разточете готовото охладено тесто на леко набрашнена повърхност, като местите цялото тесто непрекъснато, за да не залепне по повърхността и го разделете във формички за тарталети.За предпочитане са тези, чиито стени и дъно се разделят. За да застелите добре формата, след като изрежете кръга тесто и го поставите в нея, лекичко тупнете формичката в работната повърхност- така се получават идеални ръбове, без да натискате с пръсти и да деформирате тестото.
Надупчете тарталетите с вилица и оставете отново в хладилника да се охладят поне 30 мин. След това ги застелете с фолио и сипете baking beans или просто боб,леща или друго вариво, което да ги притиска при първото печене и да не им позволява да се деформират. Поставете ги в предварително загрята до 190 С фурна за 15 мин, след това махнете фолиото и използваната от вас тежест и ги допечете още 10-на минути.
За крем Патисери:
Поставете ваниловата пръчица на дъска за рязане и с остър нож я разрежете по дължина. Отворете разреза и с лъжичка или с ножа остържете семената от вътрешността й. Поставете семената и самата пръчица, заедно с млякото, в тиган с тежко дъно на среден огън на котлона(за да се избегне онзи лек слой от мляко, който остава по дъното когато се вари, сложете мъничко студена вода на дъното на съда, в който ще го варите).
В това време разбийте до бяла и пухкава смес жълтъците със захарта. Добавете брашното и разбийте отново.
Когато млякото точно започва да завира- не ври на балончета, а лекичко оформя пяна по повърхността си!!!, с черпак прехвърлете половината от него в жълтъчната смес и разбийте добре. След това добавете останалата половина от млякото при жълтъците и разбийте отново. Върнете сместа отново в тигана и варете до завиране на среден огън, като разбърквате непрекъснато през това време. Гответе 1 минута от момента на започването на завирането на крема докато той се сгъсти.
Прехвърлете в чиста и суха купа и покрийте с фолио за свежо съхранение или пергаментова хартия, като ги поставите директно върху повърхността на крема, за да предотвратите появата на онази отвратителна тъмна кора, която просто съсипва всеки крем. Поставете в хладилника да се охлади.
Сглобяване:
Във всяка тарталета сипете от крема и декорирайте с малини (или друг горски плод по избор. Може да поръсите с малко пудра захар, ако искате. Сервирайте веднага и не изяждайте повече от една, хайде нека са две ;-)
петък, 10 юни 2011 г.
Аристократичен крем-дует с целувки и малини
Да бъдеш в земите на кралица Виктория и да си позволиш десерт без излишна помпозност?! Нечувано!!! Тук всичко трябва да има лека аристократична нотка носеща се около него, дори когато е съвсем тривиален крем, приготвен набързо 10 минути преди началото на вечерята- важни са претенциите.
Трудно бихте намерили продукт в магазините, които да не отбелязан с By Appointment to Her majesty The Queen- от скъпи и изискани продукти, до най- редови пакет брашно. Този надпис показва, че дадената фирма производител доставя хранителни продукти на член на Кралското семейство, но е просто трогателно да го виждаш гордо окичил над 90% от супермакретната продукция в най- битовите й форми.
Е, този десерт не е претенциозен, не съдържа никому неизвестни съставки и трудни за произнасяне процедури в приготвянето си- направо би могъл да мине за източно европейски десерт без да се замисли, но пък е престъпно вкусен, а британския аристократизъм ще го докарва единствено и само от името си- все е нещо- направен е в Англия и никой не може да му попречи да гледа всички останали кремове на света с дозирано високомерие, но пък винаги ще бъде възпитан с тях и никога няма да разберат колко много всъщност ги презира той, не се тревожете.
Състав:
За яйчения крем
600 мл. пълномаслено прясно мляко
60 мл. течна сметана1 ванилова пръчица
4 големи жълтъка
30 гр. кафява захар
2-3 с.л. пшенично или царевично нишесте
За шоколадовия мус
250-300 гр. шоколад- млечен или черен по избор
300 мл. пълномаслена течна сметана
200-250 гр. безсолно крем сирене
3-4 големи целувки- натрошени*
малини за гарниране
Приготвяне:
Яйчения крем: Разрежете по дължина ваниловата пръчица и изстържете семената от вътрешността й. Поставете в тенджера цялата пръчица, заедно със семената, млякото и сметаната и загрейте на слаб огън до малко преди да заври. Оттеглете от огъня и махнете ваниловата пръчица.
В купа разбийте жълтъците, захарта и нишестето. На много тънка струйка започнете да добавяте от млякото, като бъркате непрекъснато, за да не се пресекат жълтъците.
Върнете в тенджерата на котлона и загрейте, като бъркате непрекъснато докато сместа се сгъсти. Не позволявайте да заври! Оттеглете от огъня и оставете да се охлади напълно.
Трудно бихте намерили продукт в магазините, които да не отбелязан с By Appointment to Her majesty The Queen- от скъпи и изискани продукти, до най- редови пакет брашно. Този надпис показва, че дадената фирма производител доставя хранителни продукти на член на Кралското семейство, но е просто трогателно да го виждаш гордо окичил над 90% от супермакретната продукция в най- битовите й форми.
Е, този десерт не е претенциозен, не съдържа никому неизвестни съставки и трудни за произнасяне процедури в приготвянето си- направо би могъл да мине за източно европейски десерт без да се замисли, но пък е престъпно вкусен, а британския аристократизъм ще го докарва единствено и само от името си- все е нещо- направен е в Англия и никой не може да му попречи да гледа всички останали кремове на света с дозирано високомерие, но пък винаги ще бъде възпитан с тях и никога няма да разберат колко много всъщност ги презира той, не се тревожете.
Състав:
За яйчения крем
600 мл. пълномаслено прясно мляко
60 мл. течна сметана1 ванилова пръчица
4 големи жълтъка
30 гр. кафява захар
2-3 с.л. пшенично или царевично нишесте
За шоколадовия мус
250-300 гр. шоколад- млечен или черен по избор
300 мл. пълномаслена течна сметана
200-250 гр. безсолно крем сирене
3-4 големи целувки- натрошени*
малини за гарниране
Приготвяне:
Яйчения крем: Разрежете по дължина ваниловата пръчица и изстържете семената от вътрешността й. Поставете в тенджера цялата пръчица, заедно със семената, млякото и сметаната и загрейте на слаб огън до малко преди да заври. Оттеглете от огъня и махнете ваниловата пръчица.
В купа разбийте жълтъците, захарта и нишестето. На много тънка струйка започнете да добавяте от млякото, като бъркате непрекъснато, за да не се пресекат жълтъците.
Върнете в тенджерата на котлона и загрейте, като бъркате непрекъснато докато сместа се сгъсти. Не позволявайте да заври! Оттеглете от огъня и оставете да се охлади напълно.
За шоколадовия мус: Разтопете шоколада на водна баня или в микровълновата, като следите да не се пресече. Ако разтапяте в микровълновата на всеки няколко секунди спирайте и разбърквайте, за да следите процеса.
В отделна купа разбийте течната сметана до пухкаво и прибавете крем сиренето- внимателно доразбийте. Разтопения шоколад оставете за малко да се поохлади и прибавете към сметановата смес, като бъркате с лъжица до пълното смесване на продуктите. Може да добавите есенция ром или коняк по желание и ако несе консумира от малки деца.
Целувки- може да ползвате готови от магазина или да си направите сами, като използвате тази рецепта.
В чашки поставете от шоколадовия мус, върху него поставете няколко малини и изсипете яйчения крем. Завършете с едро натрошени целувки и още пресни малини. Охладете добре преди да сервирате.
От тук нататък е въпрос на силна воля да не прекалите....Успех! ;-)
Целувки- може да ползвате готови от магазина или да си направите сами, като използвате тази рецепта.
От тук нататък е въпрос на силна воля да не прекалите....Успех! ;-)
неделя, 5 юни 2011 г.
Пюре от сладък картоф и градински грах
В така чаканите и за жалост оскъдни топли дни няма сила на света, която да ме накара да отделя часове наред пред печката, когато мога да бъда навън с момичетата и съпруга си. Не вярвам да съм единствената с подобни приоритети ;-) Но щом стане време за ритуалните семейни обяди през почивните дни не обичам да оставям на ресторантите да се грижат за храната и често срещам трудности в съчетаването на оскъдното време, което ми е отделено за готвене, и приготвянето на нещо полезно, вкусно, различно и същевременно подходящо за възрастовата гама от 1- годишно с претенции до 27 годишния му родител, който да кажем, също не яде всичко ;-)
"Неделно печено с пюре от пащърнак на пара (в най- лошия случай ти ядеш суха мръвка, тя гол пащърнак).....Безсолна лазаня? ......Винен кебап без вино?........не?!? Жалко......Искаш Бьоф Строганоф- не може, децата какво ще ядът?!"
Понякога измислиците ми се нуждаят от много положителна нагласа, за да бъдат изконсумирани от двете страни, понякога са тотално бойкотирани от едната, но има и дни, в които съдбата е благосклонна към мен и членовете на клана Миланови са сити и доволни. Този бе един от последните и гарнитурата бе приета с мнозинство от всички партии. Ура за дни като този :-)
Ако и вие сте в търсене на нещо бързо, простичко и лесно, което да допълни неделното печено, то това може би ще допадне и на вас.
Пюре от сладък картоф и градински грах
Състав:
2 бр сладки картофа (средно големи)
1 ч.ч. зелен градински грах- използвах замразен, но може и от консерва
1/2 ч.ч. течна пълномаслена сметана
3 щедри щипки мента
сол и черен пипер- на вкус, но за децата е по- добре без солта
Приготвяне:
Обелете и нарежете на едри кубчена сладките картофи. Поставете ги в тенджерка с вода мъничко над тях. Сварете ги до омекване- стават готови по- бързо от обикновените картофи, така че ги следете. Малко преди да са готови поставете и градинския грах при картофите, а след това добавете и ментата- ако е прясна я сложете след като са сварени, а ако е суха в този момент (около 3 мин. преди да ги оттеглите от огъня). Готовите зеленчуци отцедете, като запазите водата в отделен съд. Намачкайте картофите и граха с уред за пюре или с вилица, като добавяте течната сметана и вода от варенето, колкото е нужно, за да се получи пухкаво, но не съвсем гладко пюре- запазете малко бучици.
Сметаната дава достатъчно мазнини, но ако предпочитате пюрето си по- тежко, то може да добавите и масло.
Сервирайте поръсено с нарязан зелен лук по желание.
Абонамент за:
Публикации (Atom)