И тъй като за оптимистите чашата е винаги полу- пълна, а аз сега съм на военен курс по оптимизъм, ще си представя, че не ми измръзва носа и топлината от климатика е летен ветрец, галещ кожата ми и ще ви дам една превъзходно вкусна и монго, много бърза рецепта за идните дни, която от скитане по паркове и планини или пък удължения престой на плажа сте останали само с няколко минути, за да приготвите атрактивен и неустоим обяд, който няма да отстъпва по нищо на префърцунените блини по коктейлните партита. Нещо като ежедневен шик в чиния :-)
Рецептата претендира за аналог на добре познатите британски скоунс, но за себе си не бих казала, че вкусът е съвсем като техния, за това запазих оригиналното им име за документална акуратност , но трудно се сдържах да не ги прекръстя изцяло на бухтички или нещо по- разбираемо за нашите ширини, а и предполагащо по- ясно очакване за вкусът им, за това в текста на рецептата по- долу ще си позволя да ги наричам така. Как ще ги наричате е ваше решение, но каквото и име да им сложим, тези скоунс/бухтички си остават едни възхитително вкусни дори сами по себе си основи, които смело може да поднесете с каквато солена или сладка гарнитура изберете и харесвате.
Бързи скоунс/ бухтички с пушена сьомга и млечен крем
Състав:
За бухтичките
125 гр. брашно с набухвател
2 средни яйца- разделени на белтъци и жълтъци
150 мл. мляко- аз използвам соево
сол и пипер на вкус
мъничко зехтин за намазняване на тигана
За млечния крем:
150 гр. крем сирене или извара
50 гр. гъсто кисело мляко
3 с.л. сибирски лук- накълцан на ситно
3 с.л. магданоз- накълцан на ситно
1 к.л. сух чесън
сол и пипер по желание
200 гр. пушена сьомга
няколко резена лимон
*За вегетарианци сьомгата може да бъде заменена с гриловани чери домати, тиквички и моркови, авокадо и парче лимон
Приготвяне:
Разбийте в чиста и суха купа белтъци на сняг.
Пресейте брашното в купа и подправете с черен пипер и сол по желание. Аз пропускам солта, но ние се храним доста безсолно за повечето вкусове, за това винаги оставам преценката за солта и пипера на всеки и не пиша количества.
Направете кладенче в следата на брашното и поставете жълтъците. Сипете малко мляко и започнете да разбърквате като постепенно събаряте по малко от брашното. Добавете останалото мляко, за да се получи гъста и гладка каша.
Внимателно прибавете към кашата белтъците, като внимавате да не бъркате бързо или твърде много, така че да се запази обемът им.
Загрейте широк и плосък тиган на котлона и намазнете леко повърхността му, колкото да не загарят бухтите ви. Когато е достатъчно горещ, гребнете супена лъжица от сместа и я изсипете смело в тигана, като я оставите да се разлее до кръг с около 7 см. диаметър. Сместа е достатъчно гъста, за да може да дооформите с обратната страна на лъжицата, ако се изкриви формата на бухтичката. Поставете още няколко в тигана- в зависимост от големината му, и оставете да се зачервят за няколко минути, след това обърнете и от другата страна. Готовите бухтички съхранявайте на топло докато приготвяте останалите.
Намазвайте тигана със зехтин от време на време, когато прецените, че има нужда.
В купа смесете крем сиренето и киселото мляко и разбъркайте, за да се хомогенизират. Добавете подправките и посолете според вкуса си, но опитайте преди това, защото някои марки крем сирене слагат сол, която ще ви е повече от достатъчна.
Сервирайте скоуновете/ бухтичките гарнирани с млечен крем и парче сьомга или поставете добавките в отделни чинии оставете всеки сам да нареди своята според вкуса си.
След този лек обяд днес, утре се надявам да успея да ви върна изгубените калории с нещо по- захаросано и определено много вкусно, макар и без оглед на тънката талия :-)
Истински бижута са, Бубе!!! Не съм фен на рибата, но чисто визуално :) ги пожелах от пръв поглед...
ОтговорИзтриванеХубав ден от мен!
Благодаря ти, Мина! Щом не обичаш рибка можеш да замениш с каквото е на нежното ти сърце и отново да ги опиташ, сигурна съм, че няма да съжаляваш :-)
ИзтриванеАу, Бубе, гурме предложение виждам тук... Изглежда прекрасно, а вкусът направо го усещам - само снимките са достатъчни. И чакам сладкото изкушение! :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Както обещах, сладкото е на лице :-)
ИзтриванеБлагодаря ти за коментара, Гери!
Хубав уикенд ти пожелавам!
Ааа,Бубе,талиите ни съвсем на осички ги докарахме, докато дадеш сладичките нещица :)Включи ме,ако обичаш към обяда,защото с тази сьомга и перличките по нея,ще си изям всичко и ще питам за още.Прегръдки от мен и много усмивки на любимите ми личица:)))
ОтговорИзтриванеПрава си, Бубенце! Закъснях, за това сега се отчетох нещо много, ама много калорично, че да ви държи влага на кантара :-)
ИзтриванеМного голямо гуш от всички нас, Бубенце!
Бубе, сьомга и крема сирене ми е много любима комбинация. Хапките са невероятни, бих ги консумирала едва едва, за да се насладя на всеки елемент в тях. Просто страхотни! Много са елегантни, така, че смело очаквам десерта! Прегръдки, Бубе и лятото да знаеш, че от другата седмица е при нас:)
ОтговорИзтриванеКакво мога да кажа след всички тези хубави думи!Благодаря ти, мила! Много си мила и ми носиш голяма усмивка!
ИзтриванеХубав, слънчев и запомнящ се ден ти пожелавам!
Чудесно предложение за вкусно,бързо похапване в почивните дни!
ОтговорИзтриванеГолям студ като за юни ви налегна тези дни,дано вече се радвате на повечко слънце и топлинка!
Прегръдка и много релаксиращ уикенд пожелавам!
Росинка, благодаря ти!
ИзтриванеДа, вижда му се края уж студуването, но да видим. Изплаши се то от моите морски предложения :-)
Хубав и творчески ден ти пожелавам!