Бърз крем с манго и извара
Състав:
1 бр. манго- голямо
150 гр. безсолна извара
3-4 с.л. гъст йогурт или по- меко на вкус кисело мляко
3 с.л. овесени ядки, предварително накиснати в малко топла вода и отцедени добре
1 с.л. ленено семе- смляно фино
1 ч.л. рапично масло
Приготвяне:
Плодът трябва да е добре узрял и леко мека на допир, но не трябва да е презрял или с тъмни петна, защото тогава костилката пуска власинките си из месестата част и става неприятна за консумация.
Как да обелим и нарежем мангото- наскоро си купех едно чудо на техническия прогрес, което значително улеснява отделянето на костилката. Но преди да имам такова, същото правех и с добър остър нож, така че ако намерите подобна джаджа- инвестирайте в нея, а ако не- то просто си изберете добър нож за целта.
Поставете мангото настрани и разрежете с ножа успоредно от двете страни на костилката. Костилката на мангото е плоска и дълга, съставена от множество плътни власинки. Съветвам да отрежете малко по- далеч от нея и след това да оберете плодът в близост, защото иначе рискувате да захванете и тези власинки. Използвайте за ориентир снимката долу и по тези линии отрежете от двете страни на костилката с ножа.
Получавате две две части и една централна секция с костилка, която просто внимателно трябва да изрежете и да отберете само плодовата част. Хванете в длан страничното парче и с малък нож направете решетка от черти в противоположни посоки. Звучи неясно, но на снимката по- долу ще разберете какво имам предвид надявам се, защото самите черти не се виждаха добре преди следващата стъпка.
След това хванете и обърнете цялата кора наопаки, като по този начин малките парченца ще изскочат напред. Ето така
Вече лесно можете да изрежете от основата кубченцата манго, като внимавате да не захванете и кората. Или използвайте лъжица и ги изстържете с нея.
Обратно към крема- Поставете мангото в блендер и го пасирайте до пухкав крем. Добавете изварата, млякото, овесените ядки и лененото семе. Добавете рапичното масло (или друго растително, студено пресовано олио, което има неутрален вкус). Целта на мазнината е да подобри усвояването на ценните вещества от ядките, но по принцип може да бъде пропусната, ако нямате желание да я използвате. Пуснете блендера за още няколко секунди, докато всичко се хомогенизира.
Пресипете в чашки и сервирайте. Аз добавям и по малко от зърнените смеси, които си правя, но и без тях е достатъчно хранително и полезно.
Кремът няма нужда от допълнително подслаждане.
Приятен апетит- тук няма място за угризения, взимайте големите лъжици :-)