Редица неща объркаха плановете ми и спестявайки голяма част излишни подробности ще обобщя, че подготовките завършиха с торта в кофата и нервна представителка на силния пол, готова да стреля на месо по всичко от мъжки род, репродуцирало се веднъж или повече пъти. Къде ли останаха сантименталните ми чувства към бащинската фигура?!
Така и се стигна до сурогатната торта за празника в името на децата, които искаха да отпразнуват деня на татко по правилния начин- със захар!
В моята рецепта съм заменила традиционните кафе и ром, но ако не се предвиждат непълнолетни консуматори би било добре да се допуснат обратно.
Състав:
1 голям пакет бишкоти Savoiardy
500 гр Маскарпоне
200- 250 мл течна сметана с висока масленост
1/2 ч.ч кафява захар
есенция кафе
семената на една ванилия
пресни ягоди, нарязани на филийки (оставете няколко цели за декорация)
1 ч.ч. топло прясно мляко
натурално какао без захар за поръсване
Приготвяне:
С миксер разбиваме течната сметана и прибавяме захарта малко преди края на биенето. Добавяме маскарпонето, ваниловите семена и есенциата кафе и внимателно разбиваме, за да се получи гладък крем.
В купичка поставяме прясното мляко и започваме на редим първия слой на тирамисуто като потапяме за секунда всяка бишкота в него и след това ги поставяме плътно една до друга без да ги мачкаме в подходящ съд. Върху бишкотите разстиламе слой крем и върху него нареждаме филетираните ягоди. Повтаряме тези три стъпки като завършваме с пласт крем- на него не поставяте ягоди.
Поръсваме дебел слой натурално какао като използваме фино сито или цедка и оставяме готовия сладкиш да отлежи една нощ или поне 5 часа в хладилника.
Общо взето, Денят на бащата трябва да бъде отбелязан подобаващо – с тържествено еднолично изяждане на празничната торта от съпругата, дори и с риск за пазената линия, евентуално може да се допуснат и децата. Бащата да гледа и да се облизва. :))))))
ОтговорИзтриване