Състав:
3 добре узрели ябълки
1 с.л. кафява захар
Кората и сока на един портокал
2 банана
1/2 ч.ч сушени червени боровинки
100 гр. пълнозърнесто брашно
50 гр. масло
50 гр. овесени ядки
канела
2 с.л. кафява захар
бита сметана за гарниране
Приготвяне:
Обелете и нарежете ябълките на парченца. Поставете ги в малка тенджерка заедно със сока и кората на портокала и 1 с.л. захар и ги задушет елеко на котлона докато омекнат.
Пресейте брашното и прибавете към него нарязаното на кубчета масло, след което втрийте маслото с пръсти в брашното докато заприлича на дребни трохи. Прибавете овесените ядки, канелата и захарта и смесете още малко с пръсти.
В тавичка поставете задушените ябълки, нарязаните на парченца банани и предварително накиснатите червени боровинки. Отгоре наръсете ронливата заливка и запечете в предварително загряна до 180С фурна за около 15-20 мин, докато топинга се зачерви.
Сервирайте леко охладено с голяма лъжица бита сметана- неподсладена.
Използването на бананани позволява употребата на съвсем малко захар, докато червените боровинки приятно контрастират със сладостта на другите плодове с леко киселия си привкус.
Десертът е подходящ за деца над 18 месеца, които са уверени в дъвченето.
Сладкишът може да бъде замразен, като обработката му приключи на етап поставяне в тавичката и се завие плътно с фолио. Така замразен може да бъде съхраняван до три месеца, а преди консумация се запича отново в предварително загряна фурна.
Това ще се пробва при първа възможност.
ОтговорИзтриванеЗаписвам си го скоро да го пробвам. Правя коблер в най-различни варианти, но и твоят много ми хареса.
ОтговорИзтриване