вторник, 10 август 2010 г.

"Панирани" пилешки бонфилета

Съставки:

1 тарелка пилешки бонфилета
около 400 мл buttermilk*
неподсладен корнфлейкс- по възможност и без добавена сол
сол
сухи подправки
-босилек
-риган
-червен пипер
-черен пипер
-джинджифил
-розмарин
-чесън на прах
-лук на прах
-магданоз
-кимион
Може да се добавят или заменят на вкус
малко кафяво брашно

Приготовление:

В купа поставяме пилешките бонфилета и ги заливаме с buttermilk-а, така че да ги покрива напълно. От купата и количеството пиле зависи и колко buttermilk ще бъде нужен. Оставяме го да се маринова за една нощ или поне 4- 5 часа в хладилник.
Смиламе корфлейкса на сравнително дребно, но не на прах. Смесваме го с брашното и сухите подправки- съветвам да се опитва в процеса и на вкус да се прецени пропорцията на солта и подправките, защото е строго индивидуално.
Загряваме фурната и измазваме решетката с мазнина,  за да не залепват филетата. В тавичката на фурната се сипва малко вода, за да не загарят падналите долу трохи. Или се слага фолио или пергаментова хартия и се сменя в процеса на печене, за да спести гостуването на пожарната за вечеря.
Изваждаме филето от марината, отцеждаме го и го овалваме в сухата смес. Така оформеното бонфиле поставяме на скарата. Когато сме готови с всички напръскваме със зехтин или кокосово олио отгоре с "пулверизатор" за мазнина, т.е това, което прави мазнината на малки капчици, а не се излива отгоре, и печем до златисто- около 15 мин при мен, на вентилатор.

Чудесни са с малко кетчуп и майонеза, смесени в купичка.

*Buttermilk поне за момента в България не съм открила за това си приготвям сама като средно на половин литър прясно мляко слагам сока на половин- един лимон (зависи от големината на лимона) и разбърквам да се попресече. Друг удобен заместител е кефирът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...