В така чаканите и за жалост оскъдни топли дни няма сила на света, която да ме накара да отделя часове наред пред печката, когато мога да бъда навън с момичетата и съпруга си. Не вярвам да съм единствената с подобни приоритети ;-) Но щом стане време за ритуалните семейни обяди през почивните дни не обичам да оставям на ресторантите да се грижат за храната и често срещам трудности в съчетаването на оскъдното време, което ми е отделено за готвене, и приготвянето на нещо полезно, вкусно, различно и същевременно подходящо за възрастовата гама от 1- годишно с претенции до 27 годишния му родител, който да кажем, също не яде всичко ;-)
"Неделно печено с пюре от пащърнак на пара (в най- лошия случай ти ядеш суха мръвка, тя гол пащърнак).....Безсолна лазаня? ......Винен кебап без вино?........не?!? Жалко......Искаш Бьоф Строганоф- не може, децата какво ще ядът?!"
Понякога измислиците ми се нуждаят от много положителна нагласа, за да бъдат изконсумирани от двете страни, понякога са тотално бойкотирани от едната, но има и дни, в които съдбата е благосклонна към мен и членовете на клана Миланови са сити и доволни. Този бе един от последните и гарнитурата бе приета с мнозинство от всички партии. Ура за дни като този :-)
Ако и вие сте в търсене на нещо бързо, простичко и лесно, което да допълни неделното печено, то това може би ще допадне и на вас.
Пюре от сладък картоф и градински грах
Състав:
2 бр сладки картофа (средно големи)
1 ч.ч. зелен градински грах- използвах замразен, но може и от консерва
1/2 ч.ч. течна пълномаслена сметана
3 щедри щипки мента
сол и черен пипер- на вкус, но за децата е по- добре без солта
Приготвяне:
Обелете и нарежете на едри кубчена сладките картофи. Поставете ги в тенджерка с вода мъничко над тях. Сварете ги до омекване- стават готови по- бързо от обикновените картофи, така че ги следете. Малко преди да са готови поставете и градинския грах при картофите, а след това добавете и ментата- ако е прясна я сложете след като са сварени, а ако е суха в този момент (около 3 мин. преди да ги оттеглите от огъня). Готовите зеленчуци отцедете, като запазите водата в отделен съд. Намачкайте картофите и граха с уред за пюре или с вилица, като добавяте течната сметана и вода от варенето, колкото е нужно, за да се получи пухкаво, но не съвсем гладко пюре- запазете малко бучици.
Сметаната дава достатъчно мазнини, но ако предпочитате пюрето си по- тежко, то може да добавите и масло.
Сервирайте поръсено с нарязан зелен лук по желание.
за децата е по-добре без черния пипер, а и без солта :D
ОтговорИзтриванеАми за моите деца, когато минаха съвсем невръстна възраст разбира се, винаги съм слагала по малко черен пипер, защото готвейки им без никаква сол, то много разчитам на други подправки и аромати. Разбира се, не става въпрос да им избият сълзи, а просто мъничко, мъничко количество, колкото да подсили вкуса, но да не бъде осезаемо за небцето :-) Разбира се това е въпрос на вкус и за това със солта са в графата "по ваше усмотрение и вкус" :-)
Изтриване