събота, 1 октомври 2011 г.

Бърз шоколадов чийзкейк с боровинки

"Кой не обича чийзкейк? "-  "Само който не го е опитвал!", предполагам трябва да бъде отговорът на този въпрос.
Вариантите на вкусове и приготвяне са много и макар печеният чийзкейк да има невероятни вкусови качества, аз оставам истински почитател на този без термична обработка- мека бисквитена основа, нежен и лек крем и разтапящо се сладко за завършек.....

Вчера исках сравнително лек финал за вечерята, но нямах достатъчно време за класически чийз, за това направих чийзкекоподобно съчетание с наличните из хладилника продукти в оставащите ми 15 минути преди вечерята, което обаче се оказа достоен заместник в главната роля и беше отвратително вкусно, а последното доведе и до моето прегрешение с едно мъничко парченце. А най- лошо? Най- лошото е, че днес повторих и дори не съжалявам.

Цялото приготвяне ми отне точно толкова- 15 минути с прекъсванията за други занимания. Може би ще ви трябват мааалко повече, ако решите да го оформяте по- прецизно визуално, но аз лично имам страст към съвсем небрежните и с подчертано домашна визия десерти- дават ми повече усещане за уют в ежедневието.
Не е ли гадно, когато нещо толкова вкусно е и толкова лесно?! Това значи, че може  да се прави по- често....

Ето и рецептата за моето падение- нека не съм сама във войната с кантара

Шоколадов чийзкейк с боровинки




Състав:


За блата


1 голям пакет дайджестив бисквити
50 гр. масло- разтопено
1/3 ч.ч. прасно мляко

За крема


300 гр.  крем сирене
200 мл. течна сметана
1/2 ч.ч. кафява захар
100 гр. черен шоколад 70 %
1/2 ч.ч. боровинки
ванилия

За заливката


70 гр. черен шоколад 70%
30 гр. масло

Приготвяне:

За блата- Смелете бисквитите в блендер до дребни трохи. Прехвърлете в голяма купа и добавете разтопеното масло. Разбъркайте добре, за да се овлажнят. Добавете млякото малко по малко- бисквитите на различните производители могат да поемат и различни количества течност, за това следете на око сместа. Бисквитените трохи трябва да са достатъчно влажни, за да могат да се оформят с притискане, но да не са мокри и кашави.
Прехвърлете във форма за торта с падащо дъно или поставете регулиращ се ринг в сервизната чиния, която сте избрали и с притискане с опаката част на супена лъжица оформете блат. Поставете в хладилника докато приготвите крема.


За крема- Разбийте на сметаната до почти твърда консистенция. Прибавете захарта и леко разбъркайте без да включвате миксера, за да се разтопят кристалчетата. В чист и сух съд поставете шоколада, натрошен на малки парченца и го разтопете на водна баня или в микровълновата печка. Бъдете внимателни и го следете, за да не образува кристали и да се пресече. Разтопения шоколад изсипете върху крем сиренето и ги размесете, за да се охлади шоколада. Прехвърлете при сметаната, добавете ванилията и много внимателно хомогенизирайте с миксера двете смеси. Кремът трябва да е стегнат и да държи формата си. Ако не сте достатъчно опитни или просто не ви е ден и въпреки старанието не сте успели да го направите без да се втечни, то му сложете малко желатин, но това ще удължи времето, защото желатинът иска време в хладилника.
Измитите и подсушени боровинки добавете като съвсем внимателно разбърквате с лъжица или вилица- не трябва да е останала вода по тях и не трябва да бъркате повече от нужното, за да не втечните сметановата основа и да не размажете плодовете.

Така приготвения крем изсипете върху бисквитената основа, заравнете и отново сложете в хладилника.

За глазурата- Разтопете шоколада и маслото на водна баня или в микровълновата печка. Разбъркайте ги внимателно и изсипете върху крема на чийзкейка, като разстилате по повърхността с опаката страна на супена лъжица. Работете бързо, защото студения крем много бързо втвърдява шоколада, а вашата цел е той да е съвсем тъничък слой. Дебелите парчета глазура при рязането създават проблеми, защото размазват крема под себе си, които е съвсем мек и нежен.


Декорирайте с малко касис или друг дребен плод и поставете в хладилника, за да се стегне напълно докато сервирате първата част от менюто си.

Бон апети и дано сте по- въздържани от мен, защото като всеки чийзкейк, и този мрази думата диета и правилно хранене, но пък обича думата "наслада....."

13 коментара:

  1. Струва си прегрешението с такава вкуснотия :)
    Бих похапнала с удоволствие!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен е ! И снимките също ! :)
    Поздрави и хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
  3. Изключителен десерт! Изглежда така както го описваш.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Мда, аз не съм яла чийзкейк и ужасно ме е срам, но с тази рецепта ме спечели:)

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, и аз така сr повтарях докато стръвно забивах отново и отново вилицата ви в този греховен сладкиш ;-)

    Sabina, благодаря ти! :-)

    Марияна, трогна ме, благодаря ти! Прекрасен остатък от почивните дни ти пожелавам.

    Траяна, ти си за затвор с тежък тъмничен режим. Как можа до сега да не си опитала тези така подли чийзкейкове. Ти сигурно си слаба, нали.....Завиждам ти! ;-)

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда невероятно Бубе! Имала си време да го снимаш, преди да бъде изяден....Браво! Супер готино.

    ОтговорИзтриване
  7. Не обичам чийзкейк... просто обожавам чийзкейк! А твоят изглежда просто неустоимо и си заслужава всяка хапка :) В такива моменти броенето на калории е грях ;). Или, както има една френска поговорка "когато човек обича, не брои" :)
    Сърдени поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Дани, както някой неотдавна бе написал новият израз бил не "На всяка манджа мерудия", а "На всяка манджа- снимка". Всички са с заплаха от тежки физически наранявания преди да отделя 5 минути за снимка, а те да седят с вилиците зад гърба ми и да нервничат :-)

    Мира, в първия момент ми спря дъха....ти да не обичаш чийзкейк?! Но после отново видях, че сме от една порода и се успокоих ;-)
    А французите са мъдри хора и знаят как да живеят добре- тази поговорка го доказва. Харесва ми и си я присвоявам за цитат при всяка среща с чийзкейк!

    ОтговорИзтриване
  9. Това е толкова калорично , но толкова вкусно че ви е бедна фантазията .Шоколад и боровинки - ммммм в приятна компания с чаша вино и на свещи + джакузи да кажем :) дали няма да е 10ка по десетобалната система за удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  10. Тъп въпрос - колко грама е един голям пакет бисквити?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изобщо не е тъп въпроса даже- аз съм с иписала рецептата все едно всички ми знаят на мен грамажите, так аче си е съвсем уместен въпроса :-)
      Бисквитите, които аз купувам са McVities- за сега в България не знам дали и къде се намират, но големите им пакети са по 400 гр. У нас се продават мисля някаква гръцка марка дайджестив бисквити, които не са никак вкусни сами по себе си, но биха станали за този блат. А ако и от тях не може да се намери, то всеки едни сухи бисквити могат да свършат работа в краен случай.

      Извинявам се за неясното описание и дано останете доволни!

      Изтриване
  11. Опс... Мерси за отговора :-) то аз забърках едно нещо, ама в крайна сметка май няма да има нищо общо :-( сложих 200 гр маслени бисквити със 100 гр масло, защото знаех, че тези бисквитки трудно ще се намерят. Млякото май дойде в малко повече, макар да внимавах и няколко пъти прочетох да се слага по малко. Но все пак ми се струва, че поне кремът стана както трябва ;-) Резултатът ще разберем по-късно. Иначе да ти кажа, че правиш страхотни неща и си заслужава да се пробват, макар че на мен все ми се струва, че нещо няма да се получи както трябва :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На първо място да благодаря за комплимента! Радвам се, че нещата ми ти допадат! Няма никаква причина да не се получат при теб- щом аз мога, значи може всеки ;-)
      За блата- определено маслото е било доста в повече, но пък това не значи, че няма да е вкусен. Ще е по- маслен блата ;-) А млякото наистина трябва да се следи, защото зависи от бисквитите, маслото и маслеността на самото мляко, както и на влажността на всички продукти и атмосферата реално колко ще поеме, за да стане точно както трябва. С практиката идва усещането за този тип блатове- скоро ще ги правиш на око.
      Надявам се да се получи и да ви хареса крайния резултат :-)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...