вторник, 25 октомври 2011 г.

Цялата тази любов и първото ми гостуване с една торта с рози...


Денят на влюбените е далеч. За сега ни престоят дни на дълбоко потъване в палта и топли юргани и голямо треперене по улици и офиси. Но защо пък да не се повдигнем на пръсти, точно както правехте като деца за да видите какво има на високата кухненска маса, и да погледнем зад сковаващия студ на зимата, където ни очакват отново слънчевите лъчи и аромата на цъфтящите цветя. Напук на зимния студ да разтопим битовия скреж в сърцата си и да се порадваме на малките жестове, на приятната компания на любимите си хора и на това така простичко, но толкова безценно "Обичам те", което се надявам всеки от нас да чува поне веднъж всеки ден.
А какво по- хубава компания има за времето с любимите освен нещо сладко и ароматно, което да го направи наистина незабравимо да насити сетивата ни изцяло.

Повод за днешната ми публикация е именно един жест, приятелски жест. Една сърдечна и мила покана, отправена от една изключителна жена. Още по- вълнуващото е, че тази покана съвпадна с един прекрасен празник- първата годинка на най- ароматния, нежен и пленителен блог в нашата блогосфера Angellove's cooking . Заповядайте с мен при Мина и нейното англеско кътче, където знам, че ще останете дълго и ще се връщате често, защото това място е пристрастяващо (да не кажете, че не съм ви предупредила после)


Торта Персийска любов


Състав:

За блата

1 ч.ч. брашно с набухвател
14 с.л. захар
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
3 големи яйца, разделени на белтъци/ жълтъци
6 с.л. розова вода
1/4 ч.ч. рапично олио
2 ч.л. настъргана кора от лимон
1/4 ч.л. семена кардамом- смлени
ванилия

За захаросаните розови листа

2 белтъка
листенцата от 1-2 рози- необработвани с химикали
1/2 ч.ч. захар- фина

За крема

2 1/2 ч.ч. пълномаслена течна сметана
1 щипка шафран
2/3 ч.ч. пудра захар
1 с.л. розова вода

2 с.л. неосолени ядки шамфъстък

N.B. 1ч.ч. = 240 мл чаша

Приготвяне:


За захаросаните розови листа






Отделете внимателно розовите листенца от розите. Измийте ги добре и ги подсушете много внимателно.
Разбийте белтъците до пяна в малка купичка. С помощта на четчица намажете розовите листа от двете страни с разбит белтък и след това поръсете щедро със захар- не се притеснявайте, че е повече- когато изсъхнат остават само полепналите по тях кристали.
По време на мазането с белтък може да се наложи да го разбивате лекичко отново, за да възстановявате консистенцията му.
Поставете захаросаните листенца на незалепваща решетка, за да изсъхнат през нощта.

Блата






Загрейте фурната до 160 С. Пригответе си две форми с 15 см диаметър (ако нямате може да използвате две с 20 см диаметър, но тортата ще стане по- ниска)- намаслете и облепете с пергаментова хартия, ако не са с добро незалепващо покритие.
Поставете в голяма купа пресятото брашно, бакпулвера и солта. В отделен съд разбийте жълтъците от трите яйца с половината от захарта (т.е. 7 с.л.). до побеляване. Прибавете към тях розовата вода, рапичното олио, лимоновата кора, ванилията и кардамома. Прибавете жълтъците към сухите съставки и разбийте до гладко.
В отделен съд, който сте се уверили че е напълно сух и чист, разбийте белтъците. По средата на разбиването прибавете към тях останалите 7 с.л. захар и разбивайте докато не стане плътна и тежка консистенция, нещо като разтопен маршмелоуз- това е важно за крайния вид на блата. Прибавете така разбитите белтъци към основната смес с помощта на дървена лъжица, като използвате максимално най- малко движения и бъркате внимателно и само в една посока.
Разделете сместа между тавите и поставете във фурната.
Печете до зачервяване и докато дървено шишче забито в средата на блата не излезе съвсем чисто и сухо.
След като ги извадите, оставете блатовете във формите за 15-на минути, след което доохладете на решетка.


Блатовете  пригответе ден по- рано и съхранявайте плътно увити във фолио за свежо съхранение, след като са напълно изстинали.


За крема


Ден по- рано, т.е. в деня на приготвянето на блатовете: Смесете 1/2 ч.ч. сметана с шафрана в малка тенджерка. Кипнете леко и отстранете от огъня. Оставете да поеме аромата за 20-на минути, след което поставете в хладилника за през нощта докато се охлади напълно.


Разбийте останалите две чаши течна сметана с розовата вода и захарта. Отделете около половината за глазура. Към останалата разбита течна сметана прибавете ароматизираната с шафран доза от предишния ден и разбийте.


Сглобяване на тортата: Ако сте използвали 15-см тави, разрежете блатовете на две, за да получите общо 4 по- тънки блата. Пропуснете тази стъпка, ако сте ползвали по- големи тави и съответно имате два тънки блата.
Поставете един блат върху десертна чиния и намажете обилно от шафраново- розовия крем. Върху него поставете другия блат и така редувайте, като завършите с блат. Бъдете щедри в мазането между отделните слоеве.


С белия сметанов крем измажете тортата отгоре и отстрани. Завършете като декорирате със захаросаните розови листа и шамфъстъка.

Готовата торта поставете в хладилника за час преди сервиране.


Може би тортата не е от най- лесните за прохождащи в кухнята, но пък малкото труд около нея си струва всяка секунда. Вкусът определено е нестандартен и рядко срещан. Розовата вода и захаросаните рози придават аромат, който остава за дълго в съзнанието и сетивата и подканва към....е, розови мисли да кажем, а екзотичните подправки акомпанират чудесно на главната нотка във вкуса.


Като финал бих искала да благодаря и тук на Мина за прекрасната възможност, която ми предостави да бъда част от нейното вкусно и елегантно кътче и то на неговия рожден ден. За мен беше истинско удоволствие и чест да бъда един от гостите й, а нейното приятелство е моята най- голяма награда!

Благодаря ти, Мина!!!

20 коментара:

  1. Бубинка,това е едно розово видение,фино и нежно,също като теб!
    Прекрасна торта,създадена от прекрасна жена:)
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  2. Каква увертюра,Бубе,прочетох с интерес и възхищение от първата до последната дума!Истинска късметлийка е Мина с гост и приятел като теб!
    А пък презентацията ме оставя безмълвна-то торта,то букетче,то понос,салфетка ажурна,панделчица.....свичко е пипнато с усет,поздравления!
    Надявам се слънцето ти вече да е добре и да си отново на линия сред нас!

    Топли прегръдки за Мина и теб!Прекрасни дами!

    ОтговорИзтриване
  3. Както вече казах - прекрасна е!
    Снимките са страхотни - всеки един елемент, до най-малката подробност. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Бубе, след изморителния ден, беше наслада за душата да прочета въведението към поста ти и да се насладя още веднъж на прекрасната торта!
    Благодаря за удоволствието и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятна е :) Останах без думи :)

    ОтговорИзтриване
  6. Бубе, не знам дали ти си кулинарна фея или и тортата ти е вълшебна, но ме накара да се почувствам наистина специална с това съвършено оформено и поднесено късче "Персийска любов"!!

    От сърце ти благодаря за фантастичното гостуване в моето местенце за бягство и спасение :)!!!

    ОтговорИзтриване
  7. прилича ми на нежна госпожица;-) Стройна и красива;-)
    Чудесно гостуване!
    Поздравления и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Тази разкошна торта и прекрасните й снимки ще витаят пред мен цял ден! Възхитена съм от уменията ти за пореден път, Бубе!

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  11. Просто прекрасно.Нямам думи. Красиви снимки, красива презентация, а и предполагам много вкусна торта.
    Поздравления за труда който си положила.

    ОтговорИзтриване
  12. Бубе, страхотна рецепта и чудесно гостуване при Мина. Удоволствие беше да прочета публикацията и да се насладя на снимките ти! Тортата е просто прекрасна, а съчетанието на аромати много ми допадна!
    Сърдечни поздрави и хубави идващи дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Както винаги - класна и оригинална!!! Браво!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Много креативно съчетание на продукти. Прекрасен резултат! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Не знам дали бих могля да намеря думи, с които да се отблагодаря за щедрия положителен заряд, който има в думите на всяка от вас.
    Благодаря ви от все сърце! Вашите коментари винаги ми носят особено щастие и настроение, но тази публикация беше толкова емоционална и важна за мен поради специалната домакиня, която я провокира. С добрите си думи вие ми вдъхнахте вяра, че Мина не е проявила просто типичната за нея любезност и доброжелателност към моето гостуване, особено на така важна за нейното прекрасно кътче дата. Благодаря ви! Вие всички сте моя огромен стимул за всичко това.

    ОтговорИзтриване
  16. Очарователна торта! Наистина прекрасна, нямам търпение да я направя. Бих искала да те попитам дали мога да заместя рапичното олио с друга мазнина?

    ОтговорИзтриване
  17. @Михаела Михаела, благодаря ти за милите думи. Да, няма проблем да замениш рапичната мазнина с друга, стига тя да е неутрална на вкус и аромат и да е подходяща за готвене на висока температура заради печенето. Надявам се резултатът да бъде харесан :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря за отговора. :) Ами олиото или маслото дали са подходящи?

    ОтговорИзтриване
  19. @Михаела Аз бих заложила на обикновено, добре пречистено слънчогледово олио за заместител. Маслото би станало, но ще придаде по- голяма плътност на блатовете, а е добре те да са крехки и леки. Разбира се, ако няма олио и маслото става- разликата няма да е чак толкова огромна :-)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...