вторник, 8 ноември 2011 г.

Китайски бисквити с късметчета/ Fortune cookies

Покрай тематичното китайско парти ми се отдаде възможност да направя нещо, което отдавна исках, но никога не идваше достатъчно удобен момент за него- всеизвестните китайски бисквити с късметчета. Винаги са ми изглеждали пипкави и трудни за домашна изработка, но за мой късмет не се оказа така. Най- сложната част от задачата бе да си подбера интересни късметчета всъщност....

Идват празници и предполагам, че те ще се появят отново на масата ни, защото баницата с омазнени листчета с късмети вече просто не е достатъчна..... (когато си търся повод отново да направя тези)

Китайски бисквити с късметчета



Състав:


2 белтъка
1/2 ч.л. ванилов екстракт
1/2 ч.л. бадемов екстракт
3 с.л. растителна мазнина
8 с.л. бяло брашно
1 1/2 ч.л. царевично нишесте
1/4 ч.л. сол
8 с.л. фина захар
4 ч.л. вода

Приготвяне:


Загрейте фурната до 150С. Пригответе си две тави за бисквити- намажете ги леко с мазнина- моите не залепват никога, но тук имах малки проблеми, така че наистина бъдете щедри с маслото.
Поставете белтъците в купа и разбийте леко с тел. Добавете ваниловия и бадемовия екстракт и мазнината и разбийте докато белтъците станат леко пенливи.
В отделна купа смесете сухите съставки и добавете към тях водата. С помощта на миксер смесете съставките до нещо подобно на много гъста каша.
Започнете да добавяте по малко от белтъчната смес, докато не получите напълно гладка и малко по- гъста от палачинково тесто смес.


С помощта на голяма супена лъжица изсипете върху тавите за бисквити кръгчета на разстояние едно от друго. Леко обърнете тавата наляво- надясно, за да разпределите и оформите сместа- трябва да е относително симетрично кръгче, макар да не е нужно да е идеално, тъй като при печенето се дооформя.

Съветвам ви да печете най- много по две бисквити на един път, защото оформянето после изисква много бързина при работата и повече от две бисквити изстиват.

Поставете тавата във фурната и печете около 10 минути или докато ръбчетата на бисквитите започнат да стават златисти.

През това време си пригответе една кърпа или чифт текстилни ръкавици и предварително подготвените и изрязани късметчета.

Когато са готови извадете с тънка шпатула една бисквита, поставете я в ръката си, като държите кърпата или сте си сложили ръкавица, защото горят ужасно.


 Много бързо поставете листчето с късметчето в средата на бисквитата, сгънете я на две и след това я прегънете през средата, като приближите ръбчетата леко едно към друго.


Така оформената бисквита поставете в дупката на тавичка за мъфини, където тя да изстине напълно.

Щом се охлади бисквитата става твърда и пази чудесно вида си.


Макар да звучи като много работа, всъщност нещата стават много бързо и лесно щом един път схванете принципа на работа. Обещавам!

За мен беше голямо удоволствие да се занимавам с тях и после дълго им се радвах на готовия вид, признавам си.



Какво ще е вашето късметче?


Точно в тази публикация искам да отделя специално място на моя личен късмет- късметът да срещна толкова интересни и талантливи хора покрай блог- аферата си. В дните на дългото ми отсъствие през последния месец получих няколко прекрасни награди, които искам да споделя и да благодаря публично за тях. Тези жестове винаги носят много приятни вибрации в душата ми. Всеки път! Благодаря ви, момичета!

Първата награда е от Мони от Kochzauber . Благодаря ти, Мони! Съжалявам, че ми отне цяла вечност за да ти се отблагодаря за прекрасните две награди. В онзи момент на дефицитни положителни емоции твоите наградки ми донесоха една голяма усмивка. Благодаря!



Поради безобразното ми забавяне няма да предавам наградите, защото вече повечето дами заслужено ги имат в актива си.

Втората награда получих от Зори от ZorniZZa piZZa и Daeneris от Сoffee break. И двете дами ме изненадаха безкрайно мило. Наградата идва с условие и ви съветвам да отидете и да надникнете при тях, защото и двете авторки са много талантливи и интересни и техните кътчета са изпълнени с много красота. Благодаря ви, че споделихте наградата- предизвикателство с мен!


Условията, вървящи с тази стилна и свежа награда са:

Да споделиш седем неща за себе си. Аз вече споделих немалко и има риск да няма какво да кажа, понеже ми е трудно да се самоанализирам публично, но щом се налага ще рискувам да досадя още малко със себе си. Добре, ето започвам...

1. Не съм романтичка и не обичам романтични филми и вечери на свещи. Цялата тази еуфория около романтиката ми бяга. Всичко сълзливо, емоционално- трогателно ме отегчава изключително бързо. Мога да си играя на романтика и го правя в различни сфери, но това ме уморява.

2. Времето с книга в ръка е много специално за мен. От дете обичам да чета- когато ме беше страх от тъмното или от това, че съм сама вкъщи- четях. Сега отново често бягам в книгите, макар и по различни причини.

3. Параноична майка съм. Децата ми ще имат проблем с мен и късането на пъпната си връв някой ден. Преди да родя имах лошо мнение за такива майки, а ето че сега съм една от тях....и ми харесва :-)

4. Помненето на имена и дати е много, ама много трудна задача за мен, но пък имам прекрасен вграден план- график в главата си, поддържащ повече от сто операции едновременно, който ежедневно използвам с пълна мощност.

5. Обичам да снимам от скоро. Правя го любителски и много държа да остане така. Не чета по темата, не се развивам целенасочено в това начинание. Странно е, но искам да остане спонтанно недодялано това ми хоби. Сама не мога да си повярвам, че правя нещо и не се стремя към по- добри резултати.

6. Пропуших отново насила, т.е. целенасочено търпях, че ми е кофти, защото имах нужда от нещо, което да е моето време да отпускане и моя порок. Пет години съм под властта на бременности и кърмене- искам да имам порок и да не ми е забранено да го правя. Пуша по една цигара на ден или малко повече на кафе с приятелки и ми смърди гадно, но още известно време ще го правя. Ей така..... защото мога. Шантаво, а?!?

7. Имам страст към пазаруването на дрехи, обувки и козметика. Прозаично и клиширано, но ми действа изключително разтоварващо и зареждащо. Няма нищо по- добро от ден по магазините, попадения в картонени чантички и чаша капучино за финал.

Ето, изказах си не чак толкова розовите страни, но човек не може да е винаги захаросан. Нужен е и по малко пипер във всяко ястие- за баланс.

Второто условие е да предадеш наградата. Аз бих искала да я предам на толкова много хора, че ще ми бъде наложен запор на блога от администрацията, а и доста момичета вече я имат, така че ще я препратя на:

Пипилотка

Успешна и късметлийска седмица на всички!

22 коментара:

  1. Аххх, че хубаво:–) Бубе, точно се наканих да ти пиша, че имаш награда при мен, а ти вече си готова с признанията:) от 1-ва до 5-та точка, абсолютно се припокриваме, а т.6 обмислям да осъществя по същите причини, които си описала:) изключително интересно ми беше да прочета повечко за теб, но чакам и още:) а това, което си написала в моя блог е много мило ... рядко ми се случва някой да отправи толкова положителна енергия и такива слова към мен:) благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Бубе, тези бисквитки съм ги запланувала за празниците, много са оригинални и симпатични. Твоите изглеждат супер! Прекрасно си обяснила и начина на приготвяне.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Честити награди!
    Прекрасни снимки на закачливи сладчици :)

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно сладурски бисквитки с дълбок смисъл.:-) Дано късметчетата донесат положителни емоции, както и наградите, че на мен нещо ми върви на отрицателни такива.
    Изключителни снимки, на които както винаги, много се радвам.
    Най-сърдечни и приятелски поздрави и пожелания за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Бубе,бисквитките са страхотно идейни,а снимките чудесни както винаги!
    И на мен от скоро ми е приятно да снимам,но нищо не отбирам от спецификата и терминологията на това си занимание.
    За пушенето-в същите количества,малко и за собствен кеф.
    Честити ти награди и благодаря за споделеното!

    Приятна вечер пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Много красиво изглеждат тези бисквитки.Малко креативност и за късметчетата и стават супер изненада за близките хора :)
    Поздрави за хубавия блог!

    ОтговорИзтриване
  7. Изключителни сладурчета :)
    И очарователни снимки!
    С пожелание за една чудесна ноемврийска вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Оооо, и аз съм си ги заплюла тия сладурковци да ги направя за предстоящите празници. Много красиви изглеждат Бубе, прекрасни са станали. Поздрави и хубава сряда.

    ОтговорИзтриване
  9. От два дена се опитвам да кажа тук колко съм впечатлена и или токът спира, съответно нет-а, или някое дете ми висва на крачола;-)
    Прекрасни са и са страхотна идея!
    Благодаря, Бубе!
    И ми беше много приятно да прочета отговорите на предизвикателството:-)

    ОтговорИзтриване
  10. @Daeneris, аз следя с особен интерес твоя блог, а в този ден имах щастието да останат пет минути за наваксване с любимите места и веднага видях милия жест :-) Особено ми е приятно да разбера, че имаме допирни точки из себеоценката си :-) Няма да е правилно да те агитирам за 6 точка, но да кажем, че това е за предпочитане пред по- силните разтоварващи терапии сред населението.
    Нещата които написах в блога ти са съвсем искрени и лишени от излишна фамилиарност. Ти от много отдавна си сред любимите ми за четене дами от една или друга сфера на виртуалното ни общуване.

    ОтговорИзтриване
  11. @Зорница М., благодаря още веднъж за наградата. Изненада ме много приятно с жеста си. Твоето местенце разгледах с интерес и ще бъде сред често посещаваните ми занапред със сигурност.
    Радвам се, че са ти харесали моите късметлийски бисквитки. ще чакам твоите около празниците :-)

    ОтговорИзтриване
  12. @Moni, нека и тук отново благодаря за прекрасната награда, която толкова много забавих във времето да споделя. Извинявам се за което!
    Човек като теб се предполага да се радва на връщащи се многократно умножени положителни емоции, така че те орисвам негативния период да завърши скорострелно и да започне системното ти заливане с щастие и късмет от всички посоки. Иначе ще се караме с нейно величество Съдбата.

    ОтговорИзтриване
  13. @Еликсир, ние с теб делим една кръвна група. Все повече се убеждавам в това :-)
    Както винаги елегантно мила и щедра на добри думи, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  14. @Жоро, благодаря! Наистина са чудесен начин да допълниш празничните изненади за близки и приятели, а и с оставащото време до Коледа човек наистина може да си поигра с посланията.
    Благодаря за комплимента за блога!

    ОтговорИзтриване
  15. @Dani, мерси! Толкова си мила :-)
    Хубава и креативна седмица ти желая.

    ОтговорИзтриване
  16. @Dani Dineva, от талант като теб очаквам нещо изумително красиво по празниците. Чакам със затаен дъх. Благодаря за комплиментите за моите късметлийски чада.

    ОтговорИзтриване
  17. @Мъх, имаш толкова уважителни причини за двудневните опити, че аз до сега щях да съм се отказала на твое място.
    Много, ама много се радвам, че ти е харесала идеята. Надявам се да се присъединиш към китайските късметлийки и ти скоро време с твой проект :-)
    Благодаря за милите думи :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Бубе, сърдечно благодаря за милите думи, които си написала в отговор на моя коментар. Изречено от такъв мил и добър човек като теб пожелание съм сигурна, че ще се сбъдне!!:-)
    Когато имаш време, заповядай, намини през блогчето ми, там те очаква една тройна изненада!
    Най-сърдечни поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Бубе, виждала съм тези бисквитки в кулинарни предавания, напомнят ми за калиите, които правя много често...поздравявам те за прекрасните снимки, грабват веднага окото!
    Хубава вечер1

    ОтговорИзтриване
  20. Така. Да споделя и моят опит с бисквитките. При мен номерът да се намаже тавичката с масло не работи. И малко слагах и много, лепне, не се отделят, направо се изнервих и отчаях. Но като сложих хартия за печене без никакво мазане, става много лесно, бързо и приятно. После с ръкавицата при мен е туткаво. Купих нова специално за това, но не се получи с нея. Направо с пръсти и на едно клипче видях как опират бисквитката като е гореща в канта на дебела чаша за да се прегъне и става за секунда. Дори и форма за мъфини не е необходима, която закупих заради рецептата, стават прекрасни и без нея, също като на картинката. След втората доза може смело да се правят по три по този начин, няма смисъл човек да се бави с две. И докато ги чакам си зареждам в друга тавичка, която веднага пъхам във фурната като извадя готовите, но трябва хубаво да се оформят кръгчетата с лъжица, защото ако не се направи това, при печене не се получава хубава кръгла форма от само себе си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така. Здравей, Георги! Радвам се, че си решил да споделиш личен опит с нас и ти благодаря за това.
      Аз съм описала точно начина по който всичко се получава при мен, но е чудесно да има други лични преживявания, защото всяка рецепта се развива различно в различните кухни, поради нееднаквите условия на работа (напр. видове тави, печки и тн). Формата за мъфини съм я дала като подръчен инструмент, защото повечето домакинства разполагат с такава, но е добре, че сте дали идея и за тези, които нямат такава налична, а Вашата съм сигурна, че ще бъде полезна за някоя успешна рецепта за мъфини.
      На последно място, отново да кажа, че се радвам на споделения опит, и то от господин кулинар. С най- добри пожелания!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...