неделя, 4 март 2012 г.

Фини орехови пасти

Тази рецепта много напомня на Агнеси, но същевременно отвежда няколко стъпки нагоре познатия вкус, като добавя към него мек и плътен крем и мъничко шоколад- за разкош.
За диетично и здравословно не може да става дума, но за насищащо сетивата и завръщащо към обичаните десерти с лек привкус на "едно време" определено Да!

Няма повече да ви убеждавам защо не трябва да отлагате това малко парченце сладост, а ще се насоча направо към рецептата.

Фини орехови пасти


Състав:

4 с.л. брашно
4 яйца
1 ч.ч. смлени орехи
9 с.л. фина захар + 5 с.л. за жълтъците
150 гр. масло

За крема:

5 с.л. прясно мляко
3 с.л. захар
1 ч.ч. смлени орехи
30 гр. масло
1 среден шоколад- за наръсване

Приготвяне:

В чист и сух съд разбийте белтъците с 1-2 с.л. от захарта до сняг и оставете настрана.
Маслото и захарта се разбиват до пухкаво. Към тях се прибавят добре смлените орехи и брашното на малки порции.  Когато сухите съставки се смесят добавете белтъците и разбъркайте внимателно колкото да се поемат, но да не спаднат.
Изсипете в правоъгълна тава покрита с пергаментова хартия или намазана с масло и поръсена с брашно и поставете в предварително загряна печка на 160/180 С.
Докато сладкишът се печете разбийте жълтъците с 5 с.л. захар. Малко преди да е изпечен блата го извадете от фурната и го залейте с жълтъците, след това го върнете обратно във фурната, за да се позасуши и доизпече.


Готовият блат се изважда от фурната и се оставя да изстине напълно.

В това време може да приготвите крема като поставите млякото, захарта и смлените орехи в огнеупорен съд на котлона и ги загреете леко, за да се сгъстят. Махнете ги от огъня и ги оставете да се охладят малко, а след това прибавете към тях маслото и го разбъркайте. Когато се разтопи изцяло разбъркайте отново сместа.

Изстиналият сладкиш се намазва на равен слой с маслено- млечния крем и се поръсва плътно с настърган шоколад. Разрязва се на малки пастички.


Всяка пастичка може да се декорира с малко плодове преди поднасяне- аз използвам замразени горски плодове директно от фризера.
Не използвайте твърде сладки плодове за гарниране, защото самият десерт е доста сладък и леко киселият вкус го акомпанира по- добре.


Насладете се с чашата следобедно кафе през уикенда, когато всичко ни е позволено, а от понеделник диетата продължава :-)









12 коментара:

  1. Бубе, чудесен сладкиш!
    Ефирен крем, плътна орехова основа ...
    Прекрасен вкус!

    ОтговорИзтриване
  2. Точно тези няколко стъпки нагоре от познатия вкус правят тези пастички невероятни.Как да ги забравя до следващия уикенд?!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Бубе,лъха на любов от този твой нежен сладкиш....прекрасен и романтичен...Браво!

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошни са! И чинийките много ми харесват :)

    ОтговорИзтриване
  5. Абсолютно по мой вкус, прекрасно предложение.
    Много ти благодаря за хубавата рецепта.
    Поздрави.:))

    ОтговорИзтриване
  6. наистина разкош!Много добро представяне, поздравления!Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Обожавам агнеси, а тези пастички, са просто неустоими! Нежни, изящни и много вкусни!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна рецепта.Изглеждат много,много вкусни,тези пастички.Веднага си записвам рецептата.Благодаря и хубав ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  9. Блазе ти!
    И аз диетувам тази седмица,но сега при вида на тези пастички ще ми е още по-тягостно!Превъзходни са,Бубе!
    Ще нахраня доволно поне очите!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Бубе, голяма изкусителка си ;)
    Щом става дума за орехи, а в комбинация и с шоколад, съм първа.
    Е, стига да не бяха тези диети...
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Бубето/кандиларов6 март 2012 г., 16:28

    Ех,Бубе!Ако знаеш от колко години не съм яла Агнеси/а колко обичах като малка/!Аз не съм много по сладкото,но тези твои греховни описания ме карат и аз да се прежаля да го направя!Целувки на сладурките от мен :*)

    ОтговорИзтриване
  12. Много се радвам, че Ви е харесала идеята, а дано и вкусът оправдае очакванията, ако се решите да бъдете непослушни и да го направите.
    Трогната съм от вниманието на толкова добри кулинарки като Вас!
    Хубава и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...