петък, 25 януари 2013 г.

Най- вкусните шоколадови бисквити на света

Добре де, знам че всеки така казва за рецептата си и после се озовавате с пет тави (защото щом ще са най- вкусните защо да не направите поне двойна доза?!) не ставащи за ядене подобия на захарно тесто, но този път е съвсем вярно това гръмко твърдение, обещавам! А понеже не ми беше достатъчно да са най- най- вкусните шоколадови бисквити, тази година за коледните кутии със сладки реших да ги повдигна още няколко октави нагоре в истерията на небцето и да им добавя карамел.....Лошо решение- изядох повече от най- страшните си прозгнози за преминаване на границата с коледни сладки.

Прекрасното на тези шоколадови сладки е това, че освен ужасно вкусни, са и много лесни за правене, а освен това са превъзходни за декориране, защото направени точно според инструкциите запазват идеално формата си и не се надуват по повърхността.

Шоколадови бисквити с карамел

(източник Glorious Treats )

 


Състав:

225 гр. масло
135 гр. захар
100 гр. кафява захар
1 яйце
2 с.л. силно кафе ( напр. 1 ч.л. ратворимо кафе в 2 с.л. гореща вода)
1 ч.л. ванилова есенция
65 гр. какао- неподсладено
385 гр. брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
1/4 ч.л. сол

* За слепване- 1 буркан дулче де лече

Приготвяне:

В купа пресейте заедно брашното, какаото, содата и солта.
С миксер разбийте маслото с двата вида захар до пухкав крем. Прибавете към него яйцето, изстиналото кафе и ваниловата есенция.
Започенете да прибавяте сухата смес към маслото и яйцата на малки порции, като изчаквате напълно да се поеме предишната, преди да добавите следващата.
Готовото тесто разделете на три или четири топчета, които обвийте в домакинско фолио и притиснете леко, за да са придобият подобна на диск форма. Поставете отделните дискове в хладилника за 2 часа. Ако наистина нямате време може да ги поставите за около 20-30 минути във фризера, но като цяло не препоръчвам това.

Когато тестото е охладено извадете един диск и го разточете върху силиконова незалепваща подложка, като съвсем минимално набрашните повърхността й. Бъдете внимателни и не добавяйте много брашно при разточването, защото ще направи бисквитите по- сухи, твърди и чупливи. Ако не разполагате със силиконова подложка може да използвате два листа пергаментова хартия между които да разточвате.

Разточете тестото и изрежете желаните от Вас форми. В този случай аз изрязах малки кръгчета, но когато правя декорирани бисквити това тесто се е държало превъзходно във всяка форма.

Изрязаните бисквити поставете върху незалепваща тава за бисквити или върху пергаментова хартия. Тавата с неизпечените бисквити трябва да бъде поставена във фризара за 5 минути или в хладилника за около 10-15, за да се охлади отново тестото. Това помага на бисквитите да запазят изцяло формата си и да не се надуват или напукват.

Загрейте фурната до 180 С без вентилатор. Поставете охладените бисквити вътре за около 10 минути, като ги наблюдавате, защото в замисимост от фурната ви може да отнеме малко повече или по- малко време.

Готовите бисквити прехвърлете на решетка, за да изстинат напълно.

За да направите слепените бисквити поставете по мъничко дулче де лече върху опаката страна на една бисквитка и я слепете с опаката страна на друга. Сладкото трябва да е достатъчно за да се вижда леко отстрани, но не и твърде много, за да изтича отстрани. Слепените бисквити поставете върху пергаментова хартия и оставете за поне една вечер на стайна температура, за да се стегне карамела и да попият бисквитите.

Ако не желаете да слепвате бисквитите можете да ги използвате да всякакъв вид декориране- айсинг, фондан или просто така, без украса за похапване. Няма толкова вкусни и широко приложими бисквити като тези, гарантирам Ви!

Ето тези бисквити за прощъпулника на малката ми лейди бяха по тази рецепта. 


Тогава ги направих за първ път и от тогава вече са почти задължителни, защото хората, начело с мен самата, са пристрастени към тях......и редовно ми ги изяждат, което е досадно и налага да увелича бройката на "случайно счупените" по време на печене.


Ако случайно останете не чак толкова възхитени от рецептата и искате да ми отмъстите, то приемам провалените партиди по пощата...само ми кажете кога и къде да ви дам адреса си и аз ще се погрижа за тях!

 



14 коментара:

  1. Тъй като знаеш,че аз нямам много време за такива красоти,ти предлагам следното:1.Ти правиш бисквитки,аз забавлявам Бибата.2.Пишем домашни с Янчето.3.Но като крайна мярка-извеждам кучето,че нали знаеш колко ме обича:)4.Ти релаксираш на спокойствие със сладкарските си умения,аз си припомням забравени моменти от детските години.Стискаме ли ръце?А можем да използваме и следващата мисия"Красота":)Прегръдки от мен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С това предложение нали не очакваш да кажа 'не' изобщо?! Имаш сделка! :-PPP

      Изтриване
  2. Изгледат и звучат неустоимо, Буба -
    великолепна комбинация на кафе, какао и кафява захар,
    оформлението, снимките и презентацията - страхотни!
    Сърдечни поздрави и сладки почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ди! Прекрасни и спокойни почивни дни ти пожелавам :-)

      Изтриване
  3. Съвсем навреме ми дойдоха тези бисквитки :) Тъкмо си чудех каква рецепта за ползвам за едни бебешки бисквити. От тези продукти горе долу колко се получават като кръгли бисквити с размера, който са на снимките? И могат ли да престоят без да се развалят около седмица до 10 дни?
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, предполагам, че няма да бъдеш никак разочарована от избора си. Дано да не греша. По въпросите- наистина има шанс да те подведа, защото никога не броя колко сладки ми излизат, но за коледните сладки направих две дози и имах повече от достатъчно както за домашна консумация, така и за раздаване. Бройката ти ще зависи и от големина и дебелина на точене, но съвсем грубо да кажа, че когато правя нормални бисквити с различни формички (среден към голям размер)ми излизат от една доза около 20-25. От по- малките формички, каквито може да се каже, че са тези кръгчета, е възможно и до 30 и нещо да стигнат.
      За съхранение- рядко ги държа дълго, но тези слепените имах остатък, който седя седмица в хладилника и беше съвършен, така че ако са на достатъчно хладно няма причина да не издължат 7-10 дни.

      Успех!

      Изтриване
    2. Ооо, няма шанс да ти изпратя моята партида, защото подозирам как ще се излапат у дома на часа! А и с дулсе де лече, ммм... Прекрасни снимки, поздравления!

      Изтриване
    3. Да не чакам значи....Лоша си! :-)

      Изтриване
  4. Искам от тези накипрени крачета една голяма камара-ама може ли да си толкова перфектна,кажи ми?!Как само си ги натруфила с тези розови панделетки?!Като гледам бисквитките мога да си представя малката прощъпулка каква нежна принцеса е била!
    И онези слепените са греховно изкушаващи!
    Послуша ме и показа шоколадовите,които безспорно са за аплодисменти,какво ще последва от чувала с хитрините?
    Прегръдка най-сърдечна и хубава седмица,Бубе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, как бих могла да не те послушам ми кажи! А ти отново в твой стил пък ме накара да се усмихна от милите ти слова! За мен е щастие да съм женска майка- дай ми панделки и лиготии, там равна нямам :-)))

      Изтриване
  5. Уникални са тези крачета!!! И аз отглеждам една 10-месечна хубавица (сестра на 3 годишен батко), струва ми се, че скоро ще прохожда и искам да ги направя тези красоти. От къде намерихте формичките? И какво е това Дулче де лече?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви! Прекрасно е да очакваш всеки момент стъпките на малките краченца!
      Формичките са от много години в запаса ми и и подозирам, че са от времето, когато се налагаше да си нося каквото видя из магазините в чужбина при пътуванията ми, но сега вече има голям избор от подобни в он- лайн магазините за сладкарски консумативи тук, напр. cookibooki, hitrini и тн. Можете да проверите там.
      Дулче де лече е т.нар. сгушенка/ сладко от мляко или с други думи казано- подсладено кондезирано мляко, което е варено както е в консервата си в тенджера с достатъчно много вода, за да е изцяло покрита кутията с вода- това е особено важно, за да не гръмне, за няколко часа (около два, на бавен огън), след това се оставя да се охлади както си е във водата и като се отвори има един леко карамелен вкус. За да си спестите тази процедура просто може да се купи готово от големите вериги супермаркети на фирмата Bon Maman или от руски магазин.
      Успех!

      Изтриване
  6. Ама как може да са толкова сладурски???:)
    И винаги си тръгвам с усмивка от тук:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как биха могли едни шоколадови сладки да не сладурски...особено щом са свързани с бебета! Бебета, шоколад- как да не ги обожаваш просто ;-)
      Ти самата винаги носиш усмивка за мен, щом се отбиеш тук! Благодаря ти и се радвам, че е взаимна усмивката ни!!!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...