вторник, 30 април 2013 г.

Пет минутно брауни ?!

Миналата седмица се оказахме далеч от обичайната си среда през уикенда, т.е. далеч от кухнята на мама и всичките нейни буркани, бурканчета и най- нужни потребности, които осигуряват цвета и аромата на почивните дни и държат зверовете кротки и щастливи :-)
Наистина е прекрасно да се озовеш далеч от шума и мръсотията на града, на място където птичките пеят силно, облаците се влачат мудно по кристално синьото небе и тревата е искрящо зелена, но дори на това малко парче от рая му липсваше нещо...нещо, нещо...сладко, което да прави компания на традиционния следобеден чай.

Всички желания на малки и големи се въртяха около две основни теми- шоколад и сладолед, но не и шоколадов сладолед, нито чист шоколад, нито само обикновен бял сладолед.....И тъй като както вече казах моята кухня бе далеч, заедно с повечето ми продукти, се наложи да проявя особена креативност в измислянето на десерт, който да отговори на тези безумни изисквания и да е съставен само от наличните неща, които бяха малко повече от бира и сода за хляб.

"От нищо нещо" е патент на всяка една добра домакиня, така че нали не си помислихте, че ги оставих с фантазиите за нещо сладко и отидох да си изпия чая далеч от тези нагли същества, които смятат, че времето пред печката е новият масаж на стъпалата?! Ни най- малко! Има ли фурна и повече от две съставки винаги може да се измисли нещо в услуга на домашните любимци, а при особено добро представяне дори може да получите поощрение, като ви гласуват доверие да им приготвите и вечеря! Не е ли възхитително да си майка и съпруга ;-)

Резултатът от търсенето на нещо, което бих могла да направя без подходящи съдове и съставки обаче надмина и най- наглите ми надежди и се оказе един изключително вкусен и пристрастяващ десерт, който освен това се прави за никакво време и с почти подръчни средства. Брауни без шоколад, без сеуетене и за нула време?! О, да!

Самата снимка на десерта идва от телефона ми, тъй като моят арсенал не беше поел на път с нас, но каквото липсва на снимката вие ще си го допредставите- лоша или не, щом различавате десерта на нея, значи върши работа ;-)

Пет минутно брауни

 


Състав:

300 гр. захар
225 гр. меко масло
60 гр. какао
4 яйца
225 гр. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
60 гр. натрошени лешници или 1-2 с.л. ядкова паста (бадемово, фъстъчено, лешниково)*
ванилия

* ядките са по желание и могат да бъдат пропуснати

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 С/ 160 С с вентилатор.
Смесете всички съставки по реда им на изброяване.
Печете в правоъгълна тава с относителни размери 20х30 за около 20 минути.
Охладете леко и нарежете на квадратчета докато е още топло.

Гарнирайте с йогурт сладолед за още повече разкош! Рецептата за нашия любим сладолед може да намерите ТУК.

Лесно като пай...брауни! Това е то :-)

И така редът в нашата микровселена бе възстановен, а аз получих моите пет минути наслада с чаша чай в ръка, заслушана в птичките, тишината и потракването на вилиците по чиниите около мен.

А има жени, които не готвят.....Какви ли са техните свръх- сили? Кажете ми, че не си помислихте нещо мръснишко!






16 коментара:

  1. Готино е това брауни Бубе, още по-приятното е, че "заглушава" зверовете :) наоколо. Да, големият град е предимство, но да работиш само в него, добре е да живееш някъде надалеч сред природата. Поне на мен така ми допада.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко, което кара домашните любимци да са кротки и щастливи е печеливша рецепта, да :-)
      А ако можеш да си уредиш нещата така, че да пътуваш всяка вечер далеч от града и обратно на сутринта, то надали би могло да бъде по- добре за душевното и физическо здраве!
      Весели празници, Дани!

      Изтриване
  2. Бубе, толкова си забавна :) Ех това ми е любимото от нищо нещо в нетрадиционен терен, наскоро такава вечеря спретнах на моите в хотел без кухня, че можеше от ресторанта да ги нахраним. Твоето брауни ще допадне много у дома, записвам си го :) Свръх силите на жените, които не готвят е да чистят, водя тази статистика от години :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чистят викаш, а.....Ми то на повечето мъже пука ли им дали е чисто по женски стандарти или не? Аз да ти кажа подозирам нещо по- така....Щото един мъж ако не можеш да му напълниш стомаха, то трябва да му напълниш очите с нещо и това надали ще е чистите прозорци :-) Шегувам се, разбира се.
      Ти обаче ме биеш здраво- в хотел без кухня какво успя да сготвиш и как ти даде сърце да не го споделиш с нас ми кажи! Очакавам разказ за този подвиг, моля!

      Изтриване
  3. Който си го може, си го може. Впечатлена съм, Бубе, чуден е. Ама най-хубавото са желанието и отношението ти.
    И на теб изпращам сърдечни поздрави и вдъхновена великденска подготовка ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Весели и незабравими празнични дни ти пожелавам от сърце!!!

      Изтриване
  4. За една минута ще го хапна:)! Чудесна си, Бубе - идеи, публикации и вкусна храна! Прегръщам те и ти пожелавам весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весели, здрави и изпълнени с много усмивки празници ти пожелавам, Candy!!!!

      Изтриване
  5. Оле … оле ! :):):) ама че весело ! Смях се със глас за "масажа на стъпалата" … велика фраза! Ще я запомня:)
    Толкова ми харесва да те чета … ама страшно позитивен човек си ! А как ли е на живо около теб ?
    Десерта няма да го коментирам … велика си ! От нищо нещо:)
    Честит ден на труда и весели и светли Великденски празници Бубе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как ли бих могла да отговоря реципрочно на такива хубави слова! Благодаря ти за усмивката, която ми донесе да ги прочета!
      Весели, спокойни и много силно заредени с щастие празнични дни ти пожелавам от все сърце!!!

      Изтриване
  6. Ама въобще не се учудвам,че си спретнала от нищо нещо :Р Ти и на гола поляна да си,ще направиш салата от глухарчета и сладко от теменужки !Очаквам с нетърпение великденските ти красоти и ви пожелавам светли и весели празници!Прегръдки :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха- Бубе, признавам си, че се смяхме с глас и двамата на това с поляната! Уникална жена си ти!
      Великденски неща надали ще има кой знае какви тази година, защото ще ни е натоварен период, но пък желая твоя дом да посрещне едни спокойни, весели и незабравими празници и да се насладите на вкусна домашна храна и приятна компания!
      Много целувки от всички нас!

      Изтриване
  7. Христос Воскресе, Бубе!
    Пожелавам на цялото си семейство повече мудни облаци по синьото небе и истински масаж за краката на добрата мама;) Само не разбрах как може да не вземеш фото на път?;)
    Страхотен десерт!
    И весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се празниците да са били прекрасни, вдъхновяващи и здрави във вашия дом! И за двете ни пожелавам твоите орисии да се сбъднат, пък за апарата питай ме....не мога да ти кажа. Реших, че няма да се моря да снимам нищо така или иначе :-)

      Изтриване
  8. Извинявам се...само аз ли не мога да разбера как точно този десерт влиза в графата "от нищо нещо"?...Захарта ли е малко,маслото ли,или всеки си носи в дамската чанта "ядкова паста"?Това са продукти,които се използват масово за десерт..А това вайкане за липсващи удобства..-разбирам ако мерките за продуктите бяха в чаши,но в точен грамаж..Нищо лично,но не виждам безумното геройство в цялата история..поне относно десерта.За децата не коментирам,там е друг въпрос:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма нужда да се извинявате, всеки коментар е добре дошъл, стига да запазва добрия тон :-)
      Още по- приятно е, когато все пак седи човек с име зад него, а не общата сива зона на виртуалната анонимност, но и това е право на избор.

      Веднага разяснявам повдигнатите въпроси. Публикацията е написана с подчертано хумористичен характер- нито един напън за геройство не имало в нея, камо ли пък безумно, нито пък "вайкане" за липса на удобства, а просто въвеждане в обстоятелството, че не съм в моята си кухня и нямам нужните ми подръчни средства за по-"възвишени" и здравословни десерти. Нали се вижда, че все пак разполагам с фурна, табла, керамични чинии, вилици и поднос, т.е. видно е, че не съм в гората между две дървета.

      Отново в духа на леката шега на публикацията, да направиш брауни без грам шоколад и за буквално десетина минути докато привършваш салатата си е "от нищо нещо", за това и си позволих да го сложа в тази обща категория- не съм го пуснала за влизане в учебниците по кулинария с тази емблема, така че да кажем, че е много общо означение и надали ще бъда подведена под отговорност от властите за умишлено заблуждаване. Но обещавам тържествено, че веднага щом намеря рецепта за десерт от трева, борови иглички и гланц за устни, т.е. поне едно нещо, което всеки носи в чантата си, веднага ще го оформя и пусна тук :-) И само да поясня, че ядковата паста е просто идея за заместител на лешниците и видно е отбелязано, че може и без тях, както бе при мен самата.

      За децата не разбрах съвсем, така че това не мога да коментирам ;-)

      Успешен и позитивен ден пожелавам! :-)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...