понеделник, 1 март 2010 г.

Кекс без брашно с фурми, банан и ром



Съставки:


250 гр. обезкостени фурми
1 голям банан (или два по- мънички)
100 гр. pecans или орехи- 80 гр. начупени, останалите цели (за украса отгоре)
200 гр. светли стафиди
200 гр. тъмни стафиди
100 гр. фин царевичен грис
2 ч.л. микс от подправки за сладкиши- аз си правя мой, като смесвам канела, джинджифил, ванилия и др. според вкуса
2 ч.л. бакпулвер
3 с.л. ром
2 белтъка
няколко резена бананов чипс и захар за украса- аз не слагам

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса (малко повече за фурни без вентилатор). Облепете с хартия за печене формичка за кекс с вместимост около 900 гр. Да е от парвоъгълните, не тези кръглите с дупка в средата.
Сложете фурмите в тиган с около 200 мл. вряща вода и варете 5 мин. Отцедете течността в чаша и поставете фурмите в мелачката на пасатора или друг кухненски робот. Добавете банана и около 100 мл от течността от фурмите и ги смелете до гладкост.
Смесете всички сухи съставки в отделна купа. Добавете след това плодовото пюре и ромът и разбъркайте до смесване на съставките.
Разбийте белтъците до средна твърдост и прибавете към основната смес като бъркате леко, за да не спаднат.
Сложете готовата смес във формата и отгоре украсете с приготвенти преди това орехи, бананов чипс и захар, ако слагате такива.
Печете около час, докато придобие златист загар и клечката е суха ,когато го прободете в най- дебелата част.
Нека се охлади напълно преди да го разрежете.

Източник: GoodFood Magazine

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...