неделя, 10 юли 2011 г.

Шоколадов сладолед с лешници

Тази година открихме сравнително късно сезона на сладоледите вкъщи. Времето някак не беше много сладоледено, но пък сега, когато термометърът вече се движи в живителните за мен диапазони над 25 градуса е време да наваксам пропуснатото с лихвите. За това и започнах да събирам нови и нови рецепти за сладоледи, а докато изпробвам някоя от тях се отдадохме на дългогодишната класика в дома ни- нежно шоколадов, мноооого лешников и замръзнал до забрава.

 Състав:

300 мл. пълномаслено мляко
320 мл. течна сметана
4 жълтъка
100 гр. захар
100 гр. шоколад (млечен или натурален)
200 гр. лешници, запечени леко на сух тиган или във фурната
ванилови семена

Приготвяне:

Поставете в съд с тежко дъно на умерен огън млякото, ваниловите семена и половината от захарта. Загрейте до степен преди да заври и прибавете шоколада, натрошен на парченца.
Разбийте жълтъците с останалата захар. Постепенно и при непрекъснато разбъркване започнете да добавяте от млечната смес в жълтъците. Когато температурите се уеднаквят върнете цялата смес в тенджерата и на слаб огън разбърквайте непрекъснато, докато сместа се сгъсти- тя няма да стане гъста като яйчен крем, но видимо ще придобие лека плътност.
В отделен съд разбийте течната сметана. Смелете на дребно лешниците с блендер, като отделите няколко за украса. Внимателно прибавете към топлата смес разбитата сметана и лешниците и разбъркайте леко, за да се хомогенизира.

Оставете сместа да пренощува в хладилника, като поставите пергаментова хартия върху самата повърхност на крема, за да не се образува коричка.

На следващия ден сложете сместа в машина за сладолед и замразете (ако нямате машина за сладолед, то просто преминете към следваща стъпка, като ще се наложи да разбърквате от самото начало и по- дълго вашия сладолед, за предпочитане с тел, а не просто леко с лъжица или вилица). Прехвърлете в съд, подходящ за фризер, и оставете да стегне напълно, като в началото разбърквате сладоледа от време на време (през поне едни- два часа), за да сте сигурни, че няма да има кристалчета.



Готовият сладолед извадете 10-на минути преди сервиране, за да се отпусне и гарнирайте с леко натрошени лешници. А ако сте съвсем безобразни, можете да добавите и мъничко шоколадов или карамелен сос...ммм.....

ПП. Още по- добър вкус се получава, ако натрошените лешници за гарниране се карамелизират леко и се разбъркат в сместа при поставянето и във фризера.

5 коментара:

  1. Щом е шоколадов, значи е невероятно вкусен.:-)))
    Снимките го доказват по категоричен начин!
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Мони, наистина шоколада прави и подметка да изглежда апетитна, особено за такива шоколадови чудовища като мен :-)
    Весела и успешна седмица на теб и за пореден път благодаря, че си чест гост при мен, а освен това и коментираш- безкрайно мило и приятелско!

    ОтговорИзтриване
  3. Шоколад и лешници - великолепна комбинация, Буба!
    Чудесна идея за летните жеги,
    поздрави и свежо лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, обичам шоколад, обичам лешници и адски обичам сладолед!! А при теб и трите изкушения са така фантастично съчетани, че няма измъкване от прелъстителната им покана!! Страхотно предложение и страхотно представяне :)!

    ОтговорИзтриване
  5. Ди, благодаря ти! Очаквам с нетърпение да свърши този, за да направя предложения от теб, който не излиза от мислите ми просто!
    Спорна и успешна седмица, Буба

    Angellove, споделената любов е най- сладка, казват хората. В твоите ръце този сладолед би бил възхитителен, уверена съм в това. Благодаря ти за милите думи- винаги ги ценя високо!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...