неделя, 15 януари 2012 г.

Руло от сушени смокини и орехи

Всички обичаме специалните вечери. Онези, в които атмосферата е някак особена, храната е изтънчена, виното е деликатно, облеклото ни кара да се чувстваме неотразими и толкова, толкова уникални. А защо е нужно да чакаме цялата тази тържественост, когато всеки един ден може да бъде превърнат в празник за сетивата толкова лесно- трябват ни само един- два малки детайла  и обикновената вечеря се превръща в достатъчен повод да се насладим на мига, на комфорта на собствения си дом, удобните си дрехи и компанията само и единствено на най- приятните хора на света след дълъг ден на прекаляване с кафе, търчане по улиците и задръстванията и преборването на ежедневната доза офис емоции, които рядко за положителни и освежаващи. Тази рецепта е именно един такъв малък детайл, който е безкрайно неангажиращ и лесен за направа, а носи в себе си толкова неподправена изтънченост и предизвиква вкусовите възприятия по един някак фриволен, но стилен начин. Съчетан с ароматно, плътно сирене, пресни хрупкави бисквити и чаша добро вино той може да ви осигури изтънчената вечеря с половинката или приятели без досадата на снобския ресторант с изпънати като жартиер келнери, кръжащи наоколо. И без крайната сума, разбира се ;-)


Състав:

50 гр. цели бадеми
250 гр. сушени смокини
50 гр. сушени кайсии
50 гр. орехи
1/2 с.л. бренди или ром
1/2 с.л. мед
шипка смлян карамфил

Приготвяне:

В сух тиган леко запечете бадемите, като внимавате да не ги изгорите, защото става бързо. Охладете ги и след това ги поставете в блендер и леко ги смелете- не на брашно! Прехвърлете ги в отделна купа.


Почистете дръжките на смокините с кухненска ножичка. Сложете смокините в блендера и ги смелете на лепкава, плътна маса. Прехвърлете при бадемите. Нареже сушените кайсии грубо, натрошете съвсем леко с пръсти орехите. Добавете всички останали съставки към бадемите и смокините и омесете добре. Оформете на саламче и оставете непокритото руло да изсъхне за около седмица на сухо и хладно място или в хладилника (там рискувате да поеме миризми обаче).

Готово руло увийте в пергаментова хартия. Може да се съхранява до 2 месеца на хладно. При сервиране нарежете на тънки филийки  и предложете с пълнозърнести кракери и меко, плътно сирене. Аз използвах козе сирене фета и  комбинацията беше превъзходна!


Източник: GoodFood December 2010 UK edition

Това руло е идеален подарък за любител на виното и естет, ако бъде опаковано в пергаментова хартия и завързано с малко готварска корда- семпло, красиво и толкова вкусно.

14 коментара:

  1. Бубе, поздравявам те за новият Уникален и Неповторим облик на блога, като самата теб! Много, много ми харесва! Рулото е страхотно допълнение за чаша ароматно розе! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Буби, блога ти е уникален с този дизайн!
    Рулото е страхотно, а идеята за подарък е много добра!
    Прегръщам те красавице*)

    ОтговорИзтриване
  3. Да, наистина, е страхотен новият дизайн! Поздравления!
    Със сигурност бих се зарадвала, ако някой ми подари такова рулце ;) Много си падам по сушени плодове и ядки.
    Поздрави и пожелания за прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно предложение :)
    А снимките са убийствени!
    Поздравления, Бубе и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно е! Обожавам смокини, рулото с тях е прекрасно!
    Сърдечни поздрави, Бубе!

    ОтговорИзтриване
  6. Бубе, поздрвления за новият облик на блога и на мен страшно ми харесва! А рулото е наистина изтънчен и красив деликатес, фантастична идея :)
    Усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
  7. Новите ти дрешки са супер!! Стилни, класни, без излишни елементи- просто красота!
    Същото е и рулото! Обожавам вкуса на сушени смокини, особено в комбинация с ядки!
    Хубава нова седмица, Бубе!

    ОтговорИзтриване
  8. Много ви благодаря за окуражаващите думи по адрес на новия лик на блога- приемам ги като истинска награда за лаишките ми умения из сферата на дигиталния дизайн!

    Рулото наистина е много приятно и интересно на вкус и се радвам, че и на вас ви допада този тип смесване на сладко- солените привкуси. Дано оправдае очакванията ви, ако решите да го опитате.

    ОтговорИзтриване
  9. Бубе, поздравления да новия облик на блога ти!Много е стилно и красиво!Също като нещата, които ни поднасяш!

    Съчетанието от сушени плодове с ядки е много много вкусно!Снимките ти са чудесни!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова мили комплименти от такава фина и талантлива дама като теб могат само да донесат голяма усмивка на лицето ми и искрено Благодаря! към авторката им. Наистина ме поласка.

      Хубава седмица!

      Изтриване
  10. Като ти гледам рулцето ми идва още по обяд да си налея чаша розе :)!
    Ароматно,вкусно и много интригуващо!Снимките-прекрасни,а новата ти одежда е....като за Буба!С тази кокетна мацка все едно си ти,мила!Супер е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Някой пият от мъка, други от от радост, а трети от обяд, но само ако има руло, така че да не става и дума за долнопробно пиянство, а за чист нон шалант шик ;-)
      Сега как само ме ласкаеш и ме караш да се подхилвам свенливо като ученичка с тези мили думи към мен и моето местенце...надявам се знаеш колко много щастие ми носят всеки път коментарите ти! Благодаря ти от все сърце за търпението и желанието да не пропускаш моя публикация- цена го много силно!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...