Нека оставим на страна перлите от балсамов оцет за секунда и да се съсредоточим над салатата.....За тях- веднага след това.
Тази салата беше едно от неизброимите неща на коледната ни трапеза и сред прекомерното изобилие там на финал тя бе едно от малкото напълно изконсумирани неща, така че това също говори високо за нейните вкусови качества. Кисела, свежа, без нито грам мазнини и толкова лека, тя е прекрасна нотка към всяко месо, голяма част от рибите или просто така...за мезе на консумиращите алкохол.
Маринована салата от краставици
Състав:
900 гр. краставици
1 глава лук
1 с.л. сол- не я препълвайте
225 мл. бял оцет- аз използвам ябълков, но може да бъде и винен, стига да е светъл и да не е балсамико
Приготвяне:
Измийте и подсушете добре краставиците, като почистите само горната и долната страна, но не ги белите- добре е краставиците да са био или от проверен производител, защото корите ще ви бъдат нужни и не е добре да поглъщате химикалите за обработка и натрупаните нитрати в тях.
Нарежете ги на тънки филийки със съответната част на рендето си или с помощта на кухненски робот- първият и последният резен винаги са реално само кора, така че аз ги отделях и ги изхвърлях, но това е въпрос на личен избор.
Поставете краставиците в дълбок съд, който може да се затваря с капак или просто си пригответе прозрачно фолио за купата. Добавете към тях обеления, разрязан на две и нарязан на много тънки ленти лук, солта и оцета. Разбъркайте, като внимавате да не натрошите красавиците и поставете капака или фолиото, за да затворите плътно съда.
Оставете салата в хладилник поне за 3-4 часа, за да могат краставиците да се мариноват, да омекнат и да отделят излишната течност. Разбъркайте веднъж- два пъти, когато се сетите.
Сервирайте отцедена от течността и консумирайте в рамките на деня- на следващия ден краставиците вече не са така приятно зелени и се губи от чара и вкусовите качества на салатата.
Източник: BBC Goodfood December 2010
А сега за перлите. Това е по- сложната част от нещата, но пък те изобщо не са задължителна такава от салатата- тях си ги добавих, защото както вече стана ясно, мрязя да ми е твърде лесно.
За рождения ми ден съпругът ми ми подари сет за молекулярна гастрономия. Това е нещо, което вкарва повечето редови граждани консуматори в потрес само при произнасянето си, и макар да бях позапозната частично с него, признавам си потресе и мен. Някак не виждах себе си в ролята на лудия учен- кулинар, чието ястие избухва в син дим, но пък може ли човек да не се възползва от такъв мил и внимателно обмислен подарък и да не направи максимума по силите си да го приложи.
С другата ми позната вече черта- придържането към естествените съставки на храната, се ограничих до използването на растителните агенти и изходни компоненти от тази леко мистериозна и непозната част на кулинарията и макар да е предизвикателство за натовареното ежедневие и ограниченото време на една работеща майка на две малки деца, се оказа изключително забавно начинание! Което значи, че скоро трябва да очаквате още издевателства в тази сфера- предупредени сте!
Молекулярната гастрономия е интересен поглед над обикновената храна- тя представя познати продукти и храни в нов, нестандартен облик и формат, като например спагети от домати, равиоли от кисело мляко и тн. Има много неща, с които човек може да си поиграе там, но за сега ще представя първите си стъпки из това непознато за мен поле:
Перли от балсамов оцет
Ще ви бъдат нужни
1 голяма чаша зехтин
150 мл. тъмен балсамов оцет
1 пакетче агар агар
1 голяма чаша вода
голяма спринцовка
Приготвяне
Поставете чашата със зехтина във фризера за половин час.
Поставете балсамовия оцет в огнеупорен съд, сипете вътре агар агара и загрейте почти до точката на кипване.
Пригответе си чашата вода, която ще ви послужи за изплакване на перлите и извадете зехтина от фризера. С помощта на спринцовката изтеглете от оцета и започнете да капете малки капки в ледено- студения зехтин. Извадете готовите перли от зехтина с помощта на обикновена или решетъчна лъжичка и поставете за кратно във водната баня.
Voilà!
Технологично съвсем елементарен процес, на демонстрационното видео също такъв (видео демонстрацията можете да видите ТУК ), но реално не чак толкова гладко и леко протичащ, поне при мен. След корпоративното обединяване на повечето от капките на дъното на чашата зехтин в единно желирано петно и борбата да вадя миниатюрни и едри крехки топченца от чаша вода с петролни петна на повърхността си, признавам, че в един момент ми дойде до гуша и изхвърлих остатъка от оцета, със засилка натиках всички прибори в миялната машина, а почистването на плота от зехтин отне цяла вечност, но пък аз по принцип не страдам от излишно търпение за пипкави дела, така че може би грешката е в моя код.
Така или иначе набавих с усилията на хайверен добив достатъчно перли за салатите на всички и считам проекта за завършен с добър резултат- е, перлите на салатите на снимките бяха участници в учебен експеримент на едното човече, което събра данни дали те са устойчиви на смазване с пръсти и други предмети докато мама си донесе апарата...не са, да ви споделя резултатите от проучването, но пък успях да снимам и няколко изолирани единици, които не взеха участие в опитите и запазиха добър вид.
След като мина първоначалното втрисане и се обърна назад към спомените си оставам с добри чувства към молекулярното издевателство и макар да не изглежда като че скоро мога да очаквам покана за работа из известните вериги ресторанти, практикуващи това изкуство, определено ще го правя отново- може пък и да започне да ми се получава по- лесно с времето.
Бубе, запали ме, много ме привлича молекулярната кулинария но все още не съм се запознала достатъчно. Видях в био магазина агар агар в бурканче, би ли ми казала колко грама е пакетчето?
ОтговорИзтриванеСалатата е чудесна!
Хубав ден!
Мариянка, едно пликче от този е 2 гр. Но ти си прочети и дозировката на опаковката, защото моя агар агар, с който желиран по принцип, е различен от молекулярния сет- не е на фин на прах, а е на люспи и има различна дозировка на 100 мл. течност.
ИзтриванеЩе се радвам да видя и твоя опит над перлите!
Много интересно това молекулярното занимание :).Припомни ми,че подобни дивни експерименти с много ефектен финал имаше и при Мира!Страхотен резултат и при теб!
ОтговорИзтриванеХубав понеделник,мила!
Елексирче, готина занимавка е, особено ако наистина имаш време и търпение да го правиш. Мира беше една от пионерките с молекулярните занятия, да. Трябва да се върна и да прочета отново какво прави тя, за да го включа и него в списъка с върхове за покоряване :-)
ИзтриванеБубе, страшно интересна салата! Много се запалих да се опитам да направя и аз такива симпатични топченца, но едва ли скоро ще открия агарагар. А, и винаги се провалям в подобни експерименти...
ОтговорИзтриванеНо, определено, ти си се справила чудесно!
Поздрави и хубава седмица!
Ели, агар агар може да си поръчаш по интернет от био магазините. Съветвам те да си вземеш, независимо дали ще правиш перли или не, защото стандартния желатин освен с неясния си произход и състав е традиционно приготвян от свински кожи и това го прави не особено прекрасен избор както за здравето, така и за напълно вегетариански храни. От своя страна агар агар се произвежда от водорасли и е много по- добра алтернатива, а желира страхотно и то много лесно.
ИзтриванеЗа самите перли- няма никакъв шанс да се провалиш.....т.е. все ще изкараш някакви перли от опита си, дори и да ти не ти се получи съвсем идеално- аз съм живия пример за сакатото приготвяне, но пък е забавно и много ефектно.
Хубава и успешна седмица ти желая!
Всичко е чудесно, Бубе!
ОтговорИзтриванеНевероятен подарък имаш, с който съм сигурна, че ще твориш много интересни "неща"
ХУбава седмица!
Благодаря ти, Дани! Подаръкът наистина е предизвикателно интересен и дано успея да направя още нещо свястно, което да споделя и с вас.
ИзтриванеВесела и спорна седмица и на теб!
Хихи :) интересна салата, забавно разказана :) правя една подобна от тиквички, следващият път - от краставици :)
ОтговорИзтриванеПерлите са много красиви :)
Тиквички! Това звучи прекрасно като идея- хайде следващия път ти вземи краставиците, а аз ще пробвам с тикваците. Благодаря за свежата идея!!!
ИзтриванеЕх,каква провокация към твоята изобретателност!Ще чакам с нетърпение новите открития/мога да ти услужа с микроскоп :)))Прегръдки
ОтговорИзтриванеБубенце, Иван никога не ме оставя да скучая и да си повярвам, че ставам много добра в полето си. Ето и сега подкопа основите на кулинарните ми заложби с тази химически насочена тема, а аз с химията съм на любезно Вие.....Само микроскоп не знам дали би ми бил достатъчен- да имате място за още едни човек сред големите машини и колбичките?
ИзтриванеБубе,
ОтговорИзтриванемного е чудесна:)- както казва една моя близка;-) Лесна и очевадно приятна на вкус. Обаче от перлите съм запленена и като човек, имал навремето вземане -даване с молекули- ще пробвам да е с перлички;-)
Твоите са се получили идеално, независимо от количеството!
Мъхче, щом си имала работа с молекули, време е да ти направиш на салата! Очаквам чудеса от вътрешни хора в материята като теб. А салата- тя е комплиментарно елементарна към по- сериозната задача, наистина :-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милите думи- малко, но качествени важи с пълна сила....и за скромността имаше нещо там, ама помня ли ог от толкова самоизтъкване! ;-)
Хубава и спокойна седмица ти желая....Дори много чудесна да бъде дано! :-)
Eх, Бубе, сега пък тази салата ми западна в душата. Въпреки чудесната ти игра с балсамовите перли, бих се отдала изцяло на краставичаната салатка! Изглежда прекрасно, а така описана, няма начин да остане незабелязана!
ОтговорИзтриванеЗа агар агар ще те разпитам на четири очи по-подробно. :)
П.П. И все пак чакам и други молекулярни изживявания! ;)
Искрено се радавам, че ви изкуших с тази простичка, но вкусна салата- след онези там мъфини и преди следващите може да се отдадем на по една салата, пък била тя и без молекулярни перли.
ИзтриванеНа 4 очи съм на разположение за въпроси относно агар-а :-)
Бубе, много обичам молекулярната кухня!
ОтговорИзтриванеПолучават се невероятни форми и цветове, а всъщност, никога не можеш предварително да разбереш какво ще ядеш!
Превъзходна е салатата ти, а перлите са станали много красиви!
За сниките да не говорим!
Прегръщам те и благодаря за удоволствието!
Кейт, ще се радвам да споделиш и твоите опити с тази нАука в кухнята- звучиш ми запленена от нея и съм сигурна, че имаш опит в начинанието.
ИзтриванеБлагодаря ти за милите думи и хубава и спорна седмица ти желая.
Бубе!
ОтговорИзтриванеСТрахотно предложение отново!Това е майсторлък, да направиш от нищо нещо!Невероятно вкусно е тази салата, правила съм със сурови тиквички, а и с печени на грил. И този молекулярен хайвер също, бях го видяла в интернет, не помня вече къде..Но,... с подръчни средства.Там ,където гледах това имаше и други интересни неща, но вече и със специални вещества, само този хайвр беше с неща, които имамм у дома.А това е чудесно да имаш този комплект.Изключително впечатляващо е!Страхотни снимки си направила!
Ще очаквам нови молекулярни изненади.
Благодаря ти, Бети! Винаги си толкова мила.
ИзтриванеИдеята с тиквичките вече ми е влязла в главата, след като я сподели едно момиче и съвсем скоро ще я изпробвам- щом и ти си й фен, значи няма начин да не е печеливша вариация.
За перлите-- аз нарочно се спрях на рецепта, която да може да се направи в домашни условия и без да имаш този комплект, за да могат и други да опитат.
Ще се постарая скоро да опитам още нещо, пригодно за домашна направа и ще го споделя тук....за добро или лошо :-)
Un interessante blog ♥
ОтговорИзтриванеciao
Grazie, Stefania.
ИзтриванеAvere una bella settimana!
Бубе, благодаря ти за отговора, ще се възползвам от съветите ти. При мен те очаква награда :)! Още един път адмирации към визията на блога!
ОтговорИзтриванеМарианка, очаквам твоя опит- дано при теб не се появи наглото сливане на топчетата и стане лесно като песен!
ИзтриванеБлагодаря от сърце за споделената награда! Ще я приема с огромно удоволствие!
Прекрасен блог! Радвам се, че го открих! Благодаря ти! Ще го следя с интерес! Поздравления!
ОтговорИзтриванеInteresante receta acá encuentro agar agra,intentaré preparar lucen hermosas ,tiene ud un blog maravilloso,y ejemplar me quedo por aquí,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриване