понеделник, 16 януари 2012 г.

Маринована салата с краставици и перли от балсамико

Защо ви е обикновена салата с краставици, когато можете да имате нещо толкова по- добро! Тази салата е смехотворно лесна за правене, семпла, но наистина пристрастяващо вкусна дори за недолюбващи туршиите и събратята им като мен. А това че не изисква престой в буркани из мазета и килери- приготвяш и консумираш в същия ден, е огромен плюс в моята таблица за позволени на масата ни храни.

Нека оставим на страна перлите от балсамов оцет за секунда и да се съсредоточим над салатата.....За тях- веднага след това.

Тази салата беше едно от неизброимите неща на коледната ни трапеза и сред прекомерното изобилие там на финал тя бе едно от малкото напълно изконсумирани неща, така че това също говори високо за нейните вкусови качества. Кисела, свежа, без нито грам мазнини и толкова лека, тя е прекрасна нотка към всяко месо, голяма част от рибите или просто така...за мезе на консумиращите алкохол.

Маринована салата от краставици


Състав:

900 гр. краставици
1 глава лук
1 с.л. сол- не я препълвайте
225 мл. бял оцет- аз използвам ябълков, но може да бъде и винен, стига да е светъл и да не е балсамико

Приготвяне:

Измийте и подсушете добре краставиците, като почистите само горната и долната страна, но не ги белите- добре е краставиците да са био или от проверен производител, защото корите ще ви бъдат нужни и не е добре да поглъщате химикалите за обработка и натрупаните нитрати в тях.
Нарежете ги на тънки филийки със съответната част на рендето си или с помощта на кухненски робот- първият и последният резен винаги са реално само кора, така че аз ги отделях и ги изхвърлях, но това е въпрос на личен избор.

Поставете краставиците в дълбок съд, който може да се затваря с капак или просто си пригответе прозрачно фолио за купата.  Добавете към тях обеления, разрязан на две и нарязан на много тънки ленти лук, солта и оцета. Разбъркайте, като внимавате да не натрошите красавиците и поставете капака или фолиото, за да затворите плътно съда.


Оставете салата в хладилник поне за 3-4 часа, за да могат краставиците да се мариноват, да омекнат и да отделят излишната течност. Разбъркайте веднъж- два пъти, когато се сетите.

Сервирайте отцедена от течността и консумирайте в рамките на деня- на следващия ден краставиците вече не са така приятно зелени и се губи от чара и вкусовите качества на салатата.

Източник: BBC Goodfood December 2010


А сега за перлите. Това е по- сложната част от нещата, но пък те изобщо не са задължителна такава от салатата- тях си ги добавих, защото както вече стана ясно, мрязя да ми е твърде лесно.

За рождения ми ден съпругът ми ми подари сет за молекулярна гастрономия. Това е нещо, което вкарва повечето редови граждани консуматори в потрес само при произнасянето си, и макар да бях позапозната частично с него, признавам си потресе и мен. Някак не виждах себе си в ролята на лудия учен- кулинар, чието ястие избухва в син дим, но пък може ли човек да не се възползва от такъв мил и внимателно обмислен подарък и да не направи максимума по силите си да го приложи.

С другата ми позната вече черта- придържането към естествените съставки на храната, се ограничих до използването на растителните агенти и изходни компоненти от тази леко мистериозна и непозната част на кулинарията и макар да е предизвикателство за натовареното ежедневие и ограниченото време на една работеща майка на две малки деца, се оказа изключително забавно начинание! Което значи, че скоро трябва да очаквате още издевателства в тази сфера- предупредени сте!

Молекулярната гастрономия е интересен поглед над обикновената храна- тя представя познати продукти и храни в нов, нестандартен облик и формат, като например спагети от домати, равиоли от кисело мляко и тн. Има много неща, с които човек може да си поиграе там, но за сега ще представя първите си стъпки из това непознато за мен поле:

Перли от балсамов оцет


Ще ви бъдат нужни

1 голяма чаша зехтин
150 мл. тъмен балсамов оцет
1 пакетче агар агар
1 голяма чаша вода
голяма спринцовка


Приготвяне

Поставете чашата със зехтина във фризера за половин час.
Поставете балсамовия оцет в огнеупорен съд, сипете вътре агар агара и загрейте почти до точката на кипване.
Пригответе си чашата вода, която ще ви послужи за изплакване на перлите и извадете зехтина от фризера. С помощта на спринцовката изтеглете от оцета и започнете да капете малки капки в ледено- студения зехтин. Извадете готовите перли от зехтина с помощта на обикновена или решетъчна лъжичка и поставете за кратно във водната баня.

 Voilà!


Технологично съвсем елементарен процес, на демонстрационното видео също такъв (видео демонстрацията можете да видите ТУК ), но реално не чак толкова гладко и леко протичащ, поне при мен.  След корпоративното обединяване на повечето от капките на дъното на чашата зехтин в единно желирано петно и борбата да вадя миниатюрни и едри крехки топченца от чаша вода с петролни петна на повърхността си, признавам, че в един момент ми дойде до гуша и изхвърлих остатъка от оцета, със засилка натиках всички прибори в миялната машина, а почистването на плота от зехтин отне цяла вечност, но пък аз по принцип не страдам от излишно търпение за пипкави дела, така че може би грешката е в моя код.

Така или иначе набавих с усилията на хайверен добив достатъчно перли за салатите на всички и считам проекта за завършен с добър резултат- е, перлите на салатите на снимките бяха участници в учебен експеримент на едното човече, което събра данни дали те са устойчиви на смазване с пръсти и други предмети докато мама си донесе апарата...не са, да ви споделя резултатите от проучването, но пък успях да снимам и няколко изолирани единици, които не взеха участие в опитите и запазиха добър вид.
След като мина първоначалното втрисане и се обърна назад към спомените си оставам с добри чувства към молекулярното издевателство и макар да не изглежда като че скоро мога да очаквам покана за работа из известните вериги ресторанти, практикуващи това изкуство, определено ще го правя отново- може пък и да започне да ми се получава по- лесно с времето.

 

 

26 коментара:

  1. Бубе, запали ме, много ме привлича молекулярната кулинария но все още не съм се запознала достатъчно. Видях в био магазина агар агар в бурканче, би ли ми казала колко грама е пакетчето?
    Салатата е чудесна!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, едно пликче от този е 2 гр. Но ти си прочети и дозировката на опаковката, защото моя агар агар, с който желиран по принцип, е различен от молекулярния сет- не е на фин на прах, а е на люспи и има различна дозировка на 100 мл. течност.

      Ще се радвам да видя и твоя опит над перлите!

      Изтриване
  2. Много интересно това молекулярното занимание :).Припомни ми,че подобни дивни експерименти с много ефектен финал имаше и при Мира!Страхотен резултат и при теб!

    Хубав понеделник,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елексирче, готина занимавка е, особено ако наистина имаш време и търпение да го правиш. Мира беше една от пионерките с молекулярните занятия, да. Трябва да се върна и да прочета отново какво прави тя, за да го включа и него в списъка с върхове за покоряване :-)

      Изтриване
  3. Бубе, страшно интересна салата! Много се запалих да се опитам да направя и аз такива симпатични топченца, но едва ли скоро ще открия агарагар. А, и винаги се провалям в подобни експерименти...
    Но, определено, ти си се справила чудесно!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, агар агар може да си поръчаш по интернет от био магазините. Съветвам те да си вземеш, независимо дали ще правиш перли или не, защото стандартния желатин освен с неясния си произход и състав е традиционно приготвян от свински кожи и това го прави не особено прекрасен избор както за здравето, така и за напълно вегетариански храни. От своя страна агар агар се произвежда от водорасли и е много по- добра алтернатива, а желира страхотно и то много лесно.

      За самите перли- няма никакъв шанс да се провалиш.....т.е. все ще изкараш някакви перли от опита си, дори и да ти не ти се получи съвсем идеално- аз съм живия пример за сакатото приготвяне, но пък е забавно и много ефектно.

      Хубава и успешна седмица ти желая!

      Изтриване
  4. Всичко е чудесно, Бубе!
    Невероятен подарък имаш, с който съм сигурна, че ще твориш много интересни "неща"
    ХУбава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Подаръкът наистина е предизвикателно интересен и дано успея да направя още нещо свястно, което да споделя и с вас.

      Весела и спорна седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Хихи :) интересна салата, забавно разказана :) правя една подобна от тиквички, следващият път - от краставици :)
    Перлите са много красиви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тиквички! Това звучи прекрасно като идея- хайде следващия път ти вземи краставиците, а аз ще пробвам с тикваците. Благодаря за свежата идея!!!

      Изтриване
  6. Бубето/кандиларов16 януари 2012 г. в 20:46

    Ех,каква провокация към твоята изобретателност!Ще чакам с нетърпение новите открития/мога да ти услужа с микроскоп :)))Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубенце, Иван никога не ме оставя да скучая и да си повярвам, че ставам много добра в полето си. Ето и сега подкопа основите на кулинарните ми заложби с тази химически насочена тема, а аз с химията съм на любезно Вие.....Само микроскоп не знам дали би ми бил достатъчен- да имате място за още едни човек сред големите машини и колбичките?

      Изтриване
  7. Бубе,
    много е чудесна:)- както казва една моя близка;-) Лесна и очевадно приятна на вкус. Обаче от перлите съм запленена и като човек, имал навремето вземане -даване с молекули- ще пробвам да е с перлички;-)
    Твоите са се получили идеално, независимо от количеството!

    ОтговорИзтриване
  8. Мъхче, щом си имала работа с молекули, време е да ти направиш на салата! Очаквам чудеса от вътрешни хора в материята като теб. А салата- тя е комплиментарно елементарна към по- сериозната задача, наистина :-)
    Благодаря за милите думи- малко, но качествени важи с пълна сила....и за скромността имаше нещо там, ама помня ли ог от толкова самоизтъкване! ;-)

    Хубава и спокойна седмица ти желая....Дори много чудесна да бъде дано! :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Eх, Бубе, сега пък тази салата ми западна в душата. Въпреки чудесната ти игра с балсамовите перли, бих се отдала изцяло на краставичаната салатка! Изглежда прекрасно, а така описана, няма начин да остане незабелязана!
    За агар агар ще те разпитам на четири очи по-подробно. :)
    П.П. И все пак чакам и други молекулярни изживявания! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искрено се радавам, че ви изкуших с тази простичка, но вкусна салата- след онези там мъфини и преди следващите може да се отдадем на по една салата, пък била тя и без молекулярни перли.
      На 4 очи съм на разположение за въпроси относно агар-а :-)

      Изтриване
  10. Бубе, много обичам молекулярната кухня!
    Получават се невероятни форми и цветове, а всъщност, никога не можеш предварително да разбереш какво ще ядеш!
    Превъзходна е салатата ти, а перлите са станали много красиви!
    За сниките да не говорим!
    Прегръщам те и благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кейт, ще се радвам да споделиш и твоите опити с тази нАука в кухнята- звучиш ми запленена от нея и съм сигурна, че имаш опит в начинанието.
      Благодаря ти за милите думи и хубава и спорна седмица ти желая.

      Изтриване
  11. Бубе!
    СТрахотно предложение отново!Това е майсторлък, да направиш от нищо нещо!Невероятно вкусно е тази салата, правила съм със сурови тиквички, а и с печени на грил. И този молекулярен хайвер също, бях го видяла в интернет, не помня вече къде..Но,... с подръчни средства.Там ,където гледах това имаше и други интересни неща, но вече и със специални вещества, само този хайвр беше с неща, които имамм у дома.А това е чудесно да имаш този комплект.Изключително впечатляващо е!Страхотни снимки си направила!
    Ще очаквам нови молекулярни изненади.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети! Винаги си толкова мила.
      Идеята с тиквичките вече ми е влязла в главата, след като я сподели едно момиче и съвсем скоро ще я изпробвам- щом и ти си й фен, значи няма начин да не е печеливша вариация.
      За перлите-- аз нарочно се спрях на рецепта, която да може да се направи в домашни условия и без да имаш този комплект, за да могат и други да опитат.
      Ще се постарая скоро да опитам още нещо, пригодно за домашна направа и ще го споделя тук....за добро или лошо :-)

      Изтриване
  12. Бубе, благодаря ти за отговора, ще се възползвам от съветите ти. При мен те очаква награда :)! Още един път адмирации към визията на блога!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марианка, очаквам твоя опит- дано при теб не се появи наглото сливане на топчетата и стане лесно като песен!
      Благодаря от сърце за споделената награда! Ще я приема с огромно удоволствие!

      Изтриване
  13. Прекрасен блог! Радвам се, че го открих! Благодаря ти! Ще го следя с интерес! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  14. Interesante receta acá encuentro agar agra,intentaré preparar lucen hermosas ,tiene ud un blog maravilloso,y ejemplar me quedo por aquí,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...