понеделник, 4 февруари 2013 г.

Любимото пилешко барбекю

Макар да е вярно, че това е една от все по- малкото рецепти с месо, които ще се появяват тук след като то вече не присъства в менюто на семейството ни ( да, да...нещо-като-вегетарианци може да се опише сегашната ни вълна, но не съветвам изцяло да се вярва на заспалия хищник в мен), а и да е факт, че тази рецепта "отлежава" вече повече от половин година в опашката, за да бъде публикувана, все пак е редно да споделя вероятно най- превъзходния начин да си направите пилешко барбекю без да се налага да имате реално такова, без нужда от горд мъж с бутилка бира в едната ръка и смущаващо огромни метални щипки в другата да ви призовава да подадете месото, чинията, подправките, кърпата, другата бира и метлата за онова парче, което се изплъзна от щипките и падна на земята, проклето да е!,....всичко това с авторитета на влизащ в операция мозъчен хирург. Пфф....Всъщност за тази рецепта ви е нужна само фурната ви. Точка. И тъй като говорим за още по- опростено барбекю, то и самото приготвяне на месото категорично не отнема никакво време, изисква начални кулинарни умения, а крайният резултат- о, той може да възхити дори взискателните ценители на сладко- соления опушен вкус на сочното пилешко месо на барбекю! 

Пилешки бутчета барбекю


Състав:

8 пилешки бутчета- само долната част
2 с.л. кетчуп
2 с.л. соев сос
2 с.л. пресен портокалов сок
1 с.л. растителна мазнина
3 с.л. мед- ако е захаросан го разтопете
1 голяма скилидка чесън- пресована
1 ч.л. горчица

Приготвяне:

Поставете всички съставки без пилешкото в купа и ги смесете добре. Изсипете сместа в широка плитка тавичка или чиния, подходяща след това да мариновате пилето.
Подсушете пилешкото с кухненска хартия. Направете три големи разреза върху месестата част на всяко бутче. Това ще улесни мариноването на месото.
Постевете пилешкото в тавата/ чинията при марината и оваляте всяко бутче в сос, така че да е изцяло покрито (т.е. изцапано). Покрийте с прозрачно фолио съда и оставете пилешкото да се маринова за 1 час в хладилника. Може и по- дълго, стига да имате време.


Загрейте грила на фурната си до средно. Извадете пилето и оставете марината настрана, за да я използвате по- късно. Поставете алуминиево фолио върху тава. Сложете пилето върху фолиото с ненарязаната страна нагоре. Печете за около 10-на минути, след това с помощта на щипки обърнете бутчетата от другата страна и печете още толкова.
Обърнете отново парчетата. Намажете ги с половината от отделената марина и печете за още 5 минути. След това отново обърнете, намажете с остатъка от мираната и печете за последни 5 минути.

Готовите бутчета сервирайте веднага, като за по- лесно и чисто консумиране можете да завържете в основата на всяко парче пергаментова хартия с готварска корда.



След всичко описано ми е трудно да кажа защо се отказах от месото, но веднага отивам да си взема ябълка и да си внуша, че не помня вкуса на тези божествени пилешки бутчета, а вие изяжте едно- две...може и три от мое име......Моля!



10 коментара:

  1. Звучи мнооого добре и ще се изпробва задължително.
    Благодарности за добрата идея.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е харесала като идея, дано сега оправдае очакванията и като реализация :-)

      Изтриване
  2. Е сега пък веган стана.....е защо така?като гледам тези божествени бутчета още повече се питам?Аз ще хапна няколко и заради теб,нали съм добро и обичливо твое другарче!Марината ми харесва много,а прорязването-още повече,благодаря за чудната идея,Буба!С пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Роси- веган не, но вегетарианец....почти...може да се каже. Аз отдавна вървях натам, но една сега успях да облъча всички вкъщи да се съгласят на това. А ти наистина си приятел в беда, обещавайки да си хапнеш и за мен от тези превъзходни хищнически бутове :-) Благодаря!
      Прекрасен и слънчев ден, другарче!

      Изтриване
  3. Е, при тези вкусотии, как премина на веган вълна? Но те поздравявам, независимо за колко време ще е! Благодаря ти за тази рецепта, ще я направя в най-скоро време! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, опитахме веган, но това не е за нес. За сега сме се ограничили на без месо вариацията и се чувстваме добре, макара от време на време да ми липсва това- онова от храните с месо в тях. не съм чак толкова бяла и добра, но човек трябва да върви към по- доброто си Аз в живота.
      Надявам се да ти допадне, както бе любима и за нас!
      Хубав и ползотворен ден, кулинарна вълшебнице!

      Изтриване
  4. Чудесно изглежда, Бубе, ефектно и предполагам много вкусно!
    И аз отивам да си взема ябълка :), но с удоволствие бих го приготвила за домашните...
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ди, ако имаш домашни хищници, то със сигурност ще останат доволни от резултата. Ти от друга страна обаче заслужаваш адмирациите ми, защото явно и ти не ядеш месо, а това е прекрасно!

      Прекрасна и слънчева седмица,

      Буба

      Изтриване
  5. И е отлежало... и вкусно и какви снимки….?
    Добре звучи Бубе:))))
    Давай още отлежали рецепти Слънце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха- отлежалите неща са най- добре обмисляните би казал някой....Де и при мен да беше така, но сег асъм зарекла, че ще понаваксам с публикуването...дано и този път не ми мине котка път!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...