четвъртък, 14 март 2013 г.

Домашен вегански Бейлис

Вчера ми беше особено кисел ден. А когато човек е леко обезнадежден и доста притеснен най- добрата и бърза рецепта за щастие е алкохолът, казват хората. Ужас, това последното трябва да не се чете от деца, защото ще се замислят!
Аз обаче никога не съм била по пиенето и дори чаша вино не мога да завърша в рамките на една вечер. В интерес на социалните ми мероприятия съм стигнала до относително приятелски отношения единствено с лятната си любов Мохито и Baileys върху много лед, който има по- скоро вкус на десерт от колкото на алкохол.

Според законовите разпоредби обаче алкохолните напитки не се задължават да имат списък със ставките си, както храните! Ха! Което води до логичния въпрос- какво би трябвало да има в една бутилка Baileys, което да накара "сметаново- ликьорната" напитка да бъде с толкова дълъг срок на годност?! И ако внимавам толкова за всичко, което ям, то не е ли добре да помисля и какво пия в  особено редките случаи, когато изобщо го правя?

В пространството има много рецепти за домашен Baileys и всички те силно ме мотивираха да опитам и аз, но исках да избегна животинската сметана и да отида крачка напред в "изчистването" на домашния си ликьор. Ако ще е домашно- нека е супер здраво!

След няколко опита с различни версии на вегански рецепти си направих моята, която най- истински повтаря вкуса и консистенцията на оригиналната напитка.

Домашен вегански Baileys

 


Състав:

400 гр- консерва кокосово мляко
200 гр. соева сметана
1/2 ч.ч. кафява захар- аз използвах суканат, но с него се налага да се добави малко повече
150 мл силно кафе
80- 100 мл. шотландско уиски- количеството може да промените по Ваш вкус, тъй като за мен е силно, но за останалите е съвсем добре, така че опитайте и преценете
щипка сол

N.B. В една от рецептите за веган Бейлис използват Jameson, защото е веган

Приготвяне:

В тенджера с дебело дъно поставете кокосовото мляко и разбъркайте, за да се смеси водната част с гъстата. Добавете захарта и започнете да бъркате на средна температура на котлона. Следете и разбърквайте често, като не оставяте сместа да кипне. Целта е млякото и захарта да се сгъстят и хомогенизират. Аз бърках доста време- около 15-20 минути, защото исках основата ми да не е рядка. Доведете приблизително до консистенцията на кондензирано мляко. 

Когато се сгъсти оттеглете от огъня и добавете кафето. След това прибавете соевата сметана, разбъркайте и оставете да се охлади на стайна температура за кратко. Когато сметановата смес не е твърде топла прибавете алкохола, като промените количеството в зависимост от това колко силно искате да се усеща. За нас 80-100 мл са напълно достатъчни за относително силно, но приятно усещане.


Ако сместа ви се струва малко по- гъста от оригинала можете да добавите съвсем мъничко вода, но помнете че когато се сложи върху много лед при сервиране той го разрежда до перфектната консистенция по време на топенето си.


Чудесен начин да се отпразнува както един кисел ден с добър завършек, така и предстоящия Св. Патрик, пък какво ако не сте ирландци!

И нека някой ви каже, че не живеете здравословно!




19 коментара:

  1. И аз не съм по алкохола, но подобни сладички изкушения мога да опитам. Наздраве, Бубе, добро попадение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този тип питиета не са толкова за любителите на чашката, а за любителите на "масрафа",така че Наздраве! :-)

      Изтриване
  2. Е, това е напитка за мен, ще си сложа по-малко алкохол! Просто не го консумирам, освен за наздраве:), но доста често го използвам в кулинарията:). Така, сега едно голямо Наздраве, Бубе за теб и готината напитка!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също ще се възползвам по- голямата част от шишето за кремове, но определено ще се насладя и на една мини чашка преди да го оползотворя в готварството ;-)

      Изтриване
  3. Бубе, аз пък съм от онези, които като имат повод, винаги пият алкохол ( сега тук да не излезе, че си намирам поводи;))). Бейлис не харесвам за пиене ( сладни ми;))), но виж за "готвене" на сладкиши, особено, го ползвам с удоволствие;)
    И отдавна замислям също да си приготвя домашен. Ето тук вече, твоята идея ме грабна, тъй като е със соева сметана, а кокосовото мляко вероятна добавя една чудесна притурка към аромата и.... сладкишите ми ще станат още по-добри;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, много ми хареса твърдата алкохолна насока в началото! Викаш леко ти идва за настроени Бейлиса :-)))) Разсмя ме от сърце!
      Все още не съм го използвала в десерт, но както вече споменах възнамерявам да го сторя и това, че мога да си направя вегански десет с Бейлис ме кара да правя мъничък пирует от задоволство!

      Изтриване
  4. Много ми е любим на небцето Бейлиса,затова с удоволствие ще ти кажа "Наздраве"!
    Презентацията е трепач с тези малки шишенца!
    Хубав петък и уикенд,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не са ли просто очарователни! Радвам се, че и на теб ти хванаха окото, Роси!
      Благодаря ти за хубавия коментар- винаги се радвам да те видя тук!

      Изтриване
  5. Бубе, с кое да започна -
    неустоимите пайчета с фъстъчено масло, красивата торта с шоколад и малки допълнения,
    или оригиналното решение за веган бейлис?
    Аз мога да оценя особеността и адаптирането към веганските изисквания.
    Да ..., с комплименти -
    чудесни идеи и рецепти, снимки и презентации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ди, много трогателно и леко засрамено дори ми стана да прочета такива думи от човек като теб!
      Благодаря ти!!!

      Изтриване
  6. Бейлис ми е най-любимата сред алкохолните напитки и ако дебелите кулинарни книги твърдят, че "всичко, увито в бекон, е по-вкусно", аз смело бих го перифразирала на: "всичко, с добавена капачка Бейлис, е по-добро на вкус" :) дори и особено киселите дни...
    Страхотно предложение, Бубе!! И опияняващо красиви снимки!!!
    Наздраве :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, казаното от теб трябва да се превърне в слоган! Прекрасно перифразирано!!!
      Прекрасен и щастлив ден, изпълнен с много кулинарни и емоционални вдъхновения ти пожелавам!

      Изтриване
  7. Здравей, Бубе :)
    Аз те чета, ама не пиша...ама днес ще пиша!
    Първо- поздравления за насоката ти към по-здравословен и милостив към животните начин на живот! Най-малкото, че вече имаш веган рецепти и знаеш, че са по-здравословни, е хубаво :) Радвам се за теб!

    И второ- аз алкохол освен бира и вино не пия, но това си заслужава да се пробва...За имения ми ден ми подариха бейлис...странно- май не са се замислили, че не е за мен това и така си седи в шкафа. Може и аз да го подаря на някого.
    Сега ще мога да си направя "поносим" Бейлис, в който знам какво има!
    Айде, слънца от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванилка, много се радвам, че се реши да пишеш, момиче мило!
      Да, по- здравословното е вечно развиваща се тема при мен и макар да не обмислям веганството като опция за цялостно хранене, то не мога да не кажа, че има много интересни предложения, които с радост включвам към ежедневните храни, суплементиращи детското хранене вкъщи, а съответно и нашето.

      По отношение на алкохола- да, аз също не съм никак на ти с градуса, но това в много малки количество и с много лед носи опредена доза наслада към подходящата атмосфера и компания!
      Хубав и творчески зареден ден от мен!

      Изтриване
  8. Бубе, аз пък като съм нервирана меся на ръка :).
    Бейлисът не ми е сред любимите питиета (нищо, че имам една бутилка в шкафа ;)), но не бих отказала чашка от твоя :)
    Страхотна презентация!
    Сърдечни поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, това е достойно за възхищение! Аз не понасям месенето на тесто с ръце, а винаги съм се възхищавала на хора, които могат да месят и то в твоя случай с такива покосяващи сетивата резултати! С теб можем да обмислим кооператив- ти месиш, аз бъркам сладкишите и заедно с децата ядем ;-)
      Благодаря за хубавия коментар и спорен и слънчев ден!

      Изтриване
    2. ЕЕееех Бубе, уникална си, но ти си го знаеш предполагам. Някой ден ще опитам това изкушение. :)

      Изтриване
  9. ААААААААААААААААААААУуууууууууууу това съм го пропуснала :) Уникално добро предложение - възхитена съм !!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднага се хващай за градуса по здравословен начин тогава ;-)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...