неделя, 14 август 2011 г.

O, Mojito!

Цяло лято не спрях да мрънкам, че не мога да открадна и два часа, за да отида някъде и на изпия на спокойствие едно прекрасно, студено Мохито....Надали е останал някой, който ме познава дори слабо, и който не е разбрал за тази моя лятно- алкохолна драма. И тъй като към днешна дата нещата стояха все още по този начин, реших, че след като толкова много харесвам персонажа на Барон Мюнхаузен, е редно да взема отново пример от него и да се извадя за пореден път сама от собствената си локва нещастие.
Проблем бе единствено, че времето преди залязване на слънцето и по- скоро клонящо към обяда от колкото към следобедните часове е отхвърлено от обществото като подходящо за алкохолни наслади на мама, така че в моя вариант продължава да липсва градуса....но той няма да липсва в рецептата, която използвах за направата на първото си Мохито, чийто резултат бе изненадващо задоволителен според дегустатори, предвид пълната липса на бармански потенциал в мен.
Е, моята чаша беше просто ментова лимонада, поради което и тя да не бе удостоена със снимка.


Това обаче не значи, че моето търсене на съвършеното Мохито е приключило- приемете го по- скоро като пролог на едно дълго пътуване :-)
И преди да започна и със самата рецепта, бързам да внеса малко яснота- моето Мохито не е така кристално прозрачно поради употребата на кафява захар и тъмен ром (алкохолните ми запаси са комични- имам само това, което използвам когато готвя). За наистина префектната чаша Мохито е по- добре да се използва бяла захар и светъл ром, но аз не разполагах с нито едно от двете.

Mojito



Състав:


2 стръка прясна мента (плюс още един за декориране)
2 с.л. захар
30 мл. пресен сок от лайм
кората на 1 лайм (нетретиран с химикали)
60 мл. светъл ром (използвах Havana club)
90 мл. газирана минерална вода
лед- за предпочитане натрошен леко


Приготвяне:


В чаша сипете захарта, ментовите листа (добре измити и подсушени) и кората от лайм. Размачкайте ги заедно, за да се слеят ароматите. Това размесване се прави с една подобна на малка точилка пръчка, но такъв инструментариум аз нямах наличен и за това използвах задната част на лъжица, като натисках към чашата, за да ги смачкам. Върши същата работа, макар и да няма чар в хамалското мачкане с подръчни средства. Важно е да не направите съставките на пастет- леко размачкване е достатъчно!


Прибавете в чашата сока от лайм, ромът и газирана вода. Сипете натрошения лед и разбъркайте със сламка. И....

Voilà!

Имате си страхотна чаша Мохито, направена с любов и старание- не по- малко важни съставки от всички останали, за да се получи правилната комбинация.
Остава да хвърлите обувките си настрани, да облечете нещо удобно, да пуснете тиха музика и да се насладите на чашата си сладко лимонено удоволствие в спокойната и приятна атмосфера на малкото оставащи летни нощи. О, Mojito......

4 коментара:

  1. Наздраве, Бубе!! Изглежда превъзходно :) и аз не бих отказала едно!!!

    ОтговорИзтриване
  2. О, Мина! От кога си търся компания от ценители за едно такова- поне виртуална ще имам в твое лице!

    ОтговорИзтриване
  3. Може ли и аз да се включа в компанията?Мохитото ми е много на сърце и небце,а с Мина и теб ще е просто съвършеното мохито!

    ОтговорИзтриване
  4. Както е казал Мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече!"
    Какво по- хубаво от още една виртуозна кулинарка в Мохито дружинката :-)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...