неделя, 14 април 2013 г.

Вегански кракери животинчета

Добрите деца винаги заслужават награди! А особено добрите деца, които не получават широкоразпространените купешки наградки заслужават особено луди родители, които нямат против да произвеждат сами миниатюрни животинчета след дългия работен ден, носещи усмивка на личицата им и много сила и здраве на телата им.

Тези кракери имитират изключително успешно онези мънички рибки от миксовете солети в кръглите кутии (не знам името им, но предполагам всички сте ги виждали и опитвали), които преди години бяха страхотен хит сред подрастващите и "мезещите" - тази дума я о-б-о-ж-а-в-а-м и всеки път когато я чуя ми се иска да отида и да се изкъпя, просто за да възстановя вътрешната си хармония! Бррр....

Версията е напълно веган, но ако не държите на това или просто не разполагате с флейк в този момент можете да замените хранителната мая с настърган пармезан например.
Приготвят се особено лесно и бързо и ако не си играете с формички нещата биха станали още по- лесно и леко, така че нямате оправдание да купувате солени кракери от магазина, когато можете да си направите ваши и да оставите децата да пощуреят, при това по нещо, което няма захарно съдържание.

Детски веган кракери


Състав:

130 гр. пълнозърнесто брашно от спелта- можете да замените с пшенично
1/2 ч.л. сол- можете да намалите солта, ако ще използвате пармезан или да увеличите, ако обичате по- солено
1/2 ч.л бакпулвер
1/2 ч.л. лук или чесън на прах
2 пълни с.л. хранителна мая/ флейк- можете за замените с прясно настърган пармезан, но тогава не са веган
60-70 мл. соево мляко- отново може да замените с мляко по ваш избор
3 с.л. кокосово масло- или друго растително масло

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 С. В купа смесете сухите съставки. Прибавете към тях млякото и кокосовото масло и омесете меко тесто- ако тестото лепка тръде много може да добавите още мъничко брашно. Разточете между два пергаментови листа или върху силиконова подложка- тестото е приятно меко и достатъчно "мазно" за да не залепва, но все пак не пречи да си направите живота си по- лесен с два листа хартия. По- тънко тесто значи по- хрупкави кракери и обратното. Аз предпочетох по- дебело разточване, защото децата ми не харесват много твърди бисквити.


Изреже в желаната форма. Ако е за по- големи деца без алергии може да поръсите изрязаните кракери с малко сусам. Аз го пропуснах този път, защото царят на джунглата никога те би се овъргалял в сусам.

Печете 10-15 минути като ако искате по- меки кракери не ги препичайте. Оставете да се охладят напълно върху решетка.


Можете да съхранявате кракерите в плътно затворена кутия, но все още не мога да кажа за колко дълго, защото ето какво се случва с тях дори по време на фото сесията им....


Така че ако някой от вас ги направи и успее да ги запази по- дълго от два часа- нека ми пише и аз веднага ще добавя тази информация тук! :-)


 N.B. Хранителта мая/ флейк не е обикновената мая, която се среща навсякъде и тя не би могла да бъде използвана за заместител. Флейкът е неактивна мая, богата на протеини и витамини от група В. Той има привкус на сирене и придава вкусът на тези кракери, като ги запазва веган, за това и съм дала опцията да бъде заменен с настърган пармезан за хората, които не държат да запазят рецептата стриктно веганска.









15 коментара:

  1. Еее Бубе страшна си, признавам! И аз се придържам към био продуктите и здравословното хранене, но съм мнооого далеч от начина, по който ти го правиш, възхищавам ти се, браво! И благодаря за полезната информация ( за хранителната Мая ), винаги научавам нещо ново и интересно от теб!
    Кремерите са страхотни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, благодаря ти! Много съм щастлива, че си намираш нещичко интересно при мен. Хранителната мая е нещо, което определено си заслужава да бъде опитано и включено в ежедневното меню, особено кано заместител на сиренето, защото е много полезна и за големи и за дечковци. А за храненето- ти и твоя кулинарен свят сте една цяла приказка, която аз от своя страна чета и следя с интерес!

      Изтриване
  2. Щастливци са мъниците, Бубе! Но и послушните пораснали заслужават подобно внимание понякога, не мислиш ли?
    Поздравявам те за желанието и сръчността. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, те порасналите много елегантно се къпят в грижите около фъстъците у нас и никога не остават капо ;-) Таткото е сериозна конкуренция на всичко и само се дебнат кой, какво и колко :-) Важното е да има кой да полага грижи и да произвежда ;-)

      Изтриване
  3. Адмирации, Буба -
    отговорна, грижовна, креативна ...
    Благодаря за чудесна публикация - страхотно изглеждат!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ди, от своя страна аз благодаря за хубавите думи! Трогваш ме винаги!

      Изтриване
  4. Бубе, беше ми страшно интересно да прочета за маята :). И да си запиша рецептата, която сигурно ще пробвам в скоро време... макар и в невеганския й вид :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, веганска или не- рецептата си заслужава вниманието и ще се радвам, ако и на теб ти допадни в случай, че я опиташ :-) А маята си заслужава да бъде опитана, отново независимо от цялостното друго хранене. Вкусът и е опушено- ядково- сиренен и е много специфичен и хубав.

      Спорна и спокойна седмица!

      Изтриване
  5. Бубе, аз ще се възползвам от рецептата, защото много ми харесва и съм сигурна, че наистина крекерите са много вкусни. Твоите лъвчета са големи красавци. Страхотна си, Бубе! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кенди, радвам се, че си я набелязала за опит! Аз останах много доволна от нея, дано и на теб да ти допадне :-)
      А лъвчетата отдавна им се чудя с каква рецепта да ги пробвам, а за тази просто бяха идеални!
      Благодаря ти за коментара и думите, мила!

      Изтриване
  6. Много сладурски са станали!

    ОтговорИзтриване
  7. Твоите деца са наистина щастливи с такава майка.
    Аз нито крекери купувам, нито правя- виж каква съм лоша;)
    Но при тази визия и толкова полезност, ще взема да зарадвам и моите- да видят, че и тяхната майка понякога може да е добричка;)
    Страхотно предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хич несе пробутвай за лоша майка, моля ти се! нали знаеш, че и ние те следим какво твориш и готвиш, така че хайде сега! Ще си стиснем ръцете лесно с теб- аз правя кракерите, а ти пестото и сме готови. И децата доволни и ние с по една брускета с песто и чаша студено бяло вино ;-)

      Изтриване
    2. Ама знаеш ли как добре ще си паснат;) И всички ще сме наистина доволни;)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...