Състав:
250 гр. орехи- смлени фино
150 гр. захар
3 белтъка
Приготвяне:
В огнеупорен съд, поставен на водна баня, слагаме белтъците и захарта и разбиваме с тел да се хомогенизират и да поемат малко въздух, но не стават на сняг. След това добавяме смлените орехи и продължаваме да бъркаме сместта до лекото й сгъстяване.
Загряваме фурната до 180 С. Със супена лъжица гребваме от сместа и с навлажнени ръце оформяме топчета, които поставяме в тавичка за бисквити. Ако тя не е с наистина добро незалепващо покритие, то е по-добре да поставите намаслена пергаментова хартия на дъното на тавата. Притискаме топчетата леко и ги поставяме във фурната. Пекът се до леко покафевяване. Тук отново, както и при ореховите сладки, е важно да не ги препичате, защото стават сухи и хрупкави. Освен ако не ги обичате точно така, разбира се!
Когато се извадят в правилния момент те са с твърда коричка и меки и сочни в средата.
ПП. С даденото количество захар в рецептата се получават ореховки, които са сладки, но не доминантно захарни. Но ако сте любители на много сладките ореховки, то може да увеличите захарта до 200 или дори 250 гр.
Няма коментари:
Публикуване на коментар