неделя, 26 декември 2010 г.

Пилешко в черупка

Състав:

За пареното тесто

300 мл вода
200 гр. брашно
100 гр. масло
6 яйца
щипка сол
1 ч.л. горчица на прах
75 гр. настъргано сирене Чедър
*по желание щипка- две сушени подправки

За пълнежа

450 гр пилешки бонфилета или гърди
2- 3 с.л. брашно, подправено със сол и черен пипер
225 гр. праз лук
2 с.л. зехтин/кокосова мазнина или друга, по ваш избор
100 мл. пилешки бульон
100мл. мляко
100 мл. течна неподсладена сметана
100-120 гр. крем сирене със зелени подправки
настъргано сирене Чедър
шепа замразен грах по желание

Приготвяне:

На пареното тесто

Поставете маслото във водата и заврете. Оттеглете от огъня и добавете всичкото брашно на един път. Много е важно водата да ври силно преди да добавите брашното- иначе просто ще се получи каша, а не тесто!!! Разбърквайте с дървена лъжица. Върнете отново на котлона и бъркайте непрекъснато докато тестото започне да се отделя от страните и се оформи на топка в средата на съда. Преместете тестото в друг съд и охладете- не охлаждайте изцяло, но и не прибързвайте, за да не пресечете яйцата. Започнете да добавяте едно по едно яйцата, като смесвате изцяло добавеното яйце преди да добавите другото. Добавете горчицата и сиренето Чедър, когато всички яйца са инкорпорирани в тестото. Отделете малко от един жълтък, за намазване на черупките.
С лъжица оформете големи кръгове от тестото, глазирайте с разбития с една- две капки лимонов сок жълтък и печете в предварително загрята фурна до 180С за около 30-35 мин. Не отваряйте вратата на фурната по време на печенето, защото ще спаднат! След като са готови, оставете готовите черупки да изстинат на леко открехната врата на фурната напълно или намалете градусите на печката и ги оставете да се поохлаждат вътре. Важно е да не ги вадите рязко от много силна на доста по- ниска температура.
Готовите черупки разделете, за да се получи основа и капаче.

За пълнежа

Оваляйте нарязаното на малки парченца месо в подправеното брашно. Загрейте намазнения тиган и запечатайте парчетата месо от всички страни.  Добавете нарязания на тънки ивици праз лук и го задушете с месото. Като бъркате непрекъснато прибавете пилешкия бульон, млякото, сметаната и крем сиренето. Ако сте решили да добавите и грах- поставете и него сега. Гответе на умерен огън около 10 минути, докато се сгъсти.
 В долната част на приготвените черупки поставете по малко от пилешкия пълнеж, отгоре поръсете с настърганото сирене Чедър. Може да запечете до леко зачервяване или без да печете да поставите капачетата и да сервирате със свежа салата.

Бон апети!

Моя рецепта

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...