вторник, 20 септември 2011 г.

Едно момче на 27 и неговата торта...

Вчера моето голямо момче имаше празник. То стана на цели 27! Не страдам от псевдо майчински чувства към него, наричайки го "моето момче". Правя го, защото с него сме заедно от деца- буквално- и той за мен ще е винаги онова момче, което така галантно ми предложи помощ с куфара....Но за това друг път ;-)

Някой би казал, че не е кой знае колко, но за тези 27 години той съумя да се превърне от дете във възрастен, от нехаен младеж с големи панталони и изрусени вежди в сериозен млад мъж, от безгрижен чаровник в най- всеотдайният и грижовен съпруг и баща на света!
И тъй като трите му жени го обичат безкрайно много, се постараха да му осигурят поне мъничко радост на този така специален ден- която с колкото може. Голямата госпожица го целува и поздравява горещо от ранни зори, както и нарисува картичка за тати, която забрави в градината в петък обаче; малкото човече спа 1 часа на обяд и сравнително спокойно през нощта, което пък от своя страна даде възможност на мама да сглоби една бърза торта, с която да отпразнуваме по- сладко празника на мъжа в къщата ни.
Е, проектите ми бяха грандиозни и отново непостижими около всички непредвидени ситуации през изминалата седмица, но пък малко, но от сърце е пак нещо. За жалост всяка година има нещо, което ме спъва да осигуря на половинката си това, което заслужава на празника си....

Искаше ми се да направя и малко по- подробно описание на процеса на изработване на тортата, но....Изненада!- и за това не остана време..... :-)



Тортата беше едно леко носталгично намигване към времето в гимназията, когато не е имал все още своя духовен водач (т.е мен ;-) ), правил е своите грешки и съмнителни избори и би ги повторил отново, ако сега трябваше да минава по този път....Лошо момче такова!
Имах малко по- различно виждане, но тъй като каката ни е достатъчно голяма и разпитва доста, се стремях да вървя по границата на темата.
Минах между капките и не се наложи да обяснявам....ох, добре, че не се наложи да обяснявам.....

А темата на тортата беше продължена дори и във вътрешността й- обичам завършените в детайли проекти, друг е въпросът колко често ми се получават...И за това искам още сега, преди да продължа към основната част на писанията си, да благодаря на авторката на една толкова нестандартна и интересна рецепта и на друга прекрасна кулинарка, която опита първа тази рецепта- те направиха възможно това, да не изменя на себе си и био- пристрастията си и да избегна употребата на химикали за постигане на търсения ефект. Благодаря на Аелис за популяризирането на страхотната рецепта и на дамата, която първа я е споделила във форума! Променила съм и съм добавила някои неща в рецептата, но в общи линии е взета от ТАЗИ тема 
След морковената ми торта, тази е просто логично продължение. Очаквайте скоро торта от лук, домати и/или арпаджик с шоколадов ганаш ;-)

Олях се с писането, но ако сте имали търпението и желанието да го прочетете ви благодаря! Вие сте истински другарчета :-)
Сега нека се отправим към тортата и краткото 'how to' поне за началния процес за нея.

Тънка законна ивица и спаначената торта с боровинки 




Състав:


За зеления блат


4 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.л. ванилови семена
200 гр. спанак - размразен и отцеден добре
1 ч.ч. растителна мазнина
2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер

Аз използвах двойна доза от тези съставки, за да направя два блата

В моя крем с двойна доза блатове:

5 големи кофички заквасена сметана- една кофичка е 400 гр.
1 1/2 ч.ч.  захар- може да увеличите или намалите според вашия вкус
2-3  ч.л. ванилов екстракт- пълни
1 ч.ч. червени боровинки- накиснати предварително в гореща вода, за да омекнат и добре подсушени след това
1 ч.л. желатин

Приготвяне на блатовете:

Загрейте фурната на 180 С / 160 С с вентилатор.
Пюрирайте спанака с мазнината в кухненски робот или блендер. В отделен съд разбийте добре яйцата със захарта и ваниловите семена. Прибавете към яйчената смес спанака и като бъркате непрекъснато добавете на порции брашното, пресято с бакпулвера.
Прехвърлете сместа във форма за торта и печете до готовност- т.е. дървено шишче, боцнато в средата на блата, излиза сухо.
Изпечете втория блат по същия начин.
Оставете двата блата да се охладят напълно върху решетка.

За крема


Поставете заквасената сметана със захарта, подсушените червени боровинки и ваниловата есенция в голяма купя и разбъркайте съвсем леко с вилица или лъжица, колкото да се смесят съставките. Ако разбивате твърде дълго или енергично рискувате да втечните заквасената сметана!
Разтворете желатина в 1-2 ч.л. студена вода и оставете да набъбне. Когато е готов го поставете в микровълновата печка за една- две секунди и го следете да се разтопи, като е важно да не завира- като си мушнете пръстчето в него трябва да можете да понесете температурата.
Изсипете така приготвения желатин към сметановата смес и отново разбъркайте съвсем леко.
Сложете крема за кратко в хладилника.

Напълно изстиналите блатове изрежете за да заравните и разрежете на две през средата внимателно. Ще получите 4 относително еднакви половинки- в идеалния случай съвсем еднакви ;-)


Сглобете тортата като редувате блат и крем и завършите с блат отгоре. За да запазя максимално добре формата и крема където го искам, аз слагам ринг около тортата още в самото начало на реденето и след това пристягам леко с него. В случая тортата е по- висока, а аз все още не съм намерила време да си взема още един ринг, за това довърших притискането с прозрачно фолио отгоре.


Поставете добре увитата с фолио за свежо съхранение торта в хладилника за една нощ, за да могат блатовете да се напоят от крема и тя самата да слегне.
Запазете изрезките и трохите- те ще са ви необходими в следваща стъпка.

В идеалния свят ще имате съвсем равни и прави блатове. При мен това рядко се получава и както се вижда от една от снимките, която сложих нарочно за да онагледя това, единият блат е силно деформиран в краищата си от пергаментовата хартия. За да изравните всякакви такива неприятни места се използва т. нар. crumb coating или грубо казано покриване с трохи. За целта натрошете изрезките от блатовете на трохи и ги смесете с част от масления крем. За масления крем ще са ви нужни:

Маслен крем:

300 гр. масло на стайна температура
400-500 гр. пудра захар
2 с.л. прясно мляко- съвсем леко затоплено
1/2 ч.л. ванилов екстракт- може да замените с друга есенция по ваш избор

В купа поставете маслото и започнете да разбивате. Когато постигнете кремообразна консистенция започнете да добавяте по малко от пудрата захар. Добавете прясното мляко и ваниловия екстракт внимателно и продължете да разбивате на високи обороти, докато кремът не стане бял и пухкав- отнема време, но бъдете търпеливи.

При смесването с трохите се получава нещо такова:


С тази смес започваме внимателно да запълваме и изглаждаме тортата, за да получим максимално добра форма на страните преди финалното измазване. По този начин и спираме роненето на трохи от блатовете на тортата, които да зацапват последния маслен слой- това е особено важно ако ще покриваме цялата торта с маслен крем и не искаме из него да се мотаят трохи!


Така замазана торта е добре да поставите поне за кратко в хладилника, за да се стегне леко масления крем.
След това преминете към измазване на цялата торта с останалата част от масления крем, като започнете от страните и накрая измажете горната част.


Стремете се да измажете максимално гладко на този етап, защото от това зависи до колко гладко ще е по- късно и покритието ви. След като измажете поставете отново тортата в хладилника, като следите от време на време кога кремът започва да се стяга и вече не е мек и мазен, но все още не е твърд като камък- просто пипнете леко с пръстче. В този момент извадете тортата и с помощта на парче плътна кухненска хартия започнете да дозаглаждате, поставяйки парчето хартия върху тортата и приглаждайки с ръка върху нея бързо и внимателно. Минете по цялата повърхност на тортата по този начин, за да загладите изцяло последните неравности.



Надявам се скоро да успея да направя кратко клипче, защото така е малко трудно за обяснение.




Поставете отново тортата в хладилника и се пригответе да разточите моделиращата маса. Аз използвам мъничко нишесте върху работната си повърхност и непрекъснато местя тестото докато разточвам, за да не залепва. Когато сте разточили достатъчно голям кръг (измерете страните и горната повърхност на тортата си и си отделете още поне няколко сантиметра излишък. Това е диаметърът, който трябва да разточите) поставете тортата в близост и с помощта на точилка или само с ръце (аз поне така и не се научих с точилката) прехвърлете моделиращата маса върху тортата.


Загладете и прилепете добре покритието- изключително удобни за тази цел са тези бели пластмасови "ютии" ;-) , но и без тях бихте се справили с малко повече търпение и желание- аз ги купих сравнително скоро, другите ми торти са заглаждани с ръце.


Изрежете излишъка с помощта на нож за пица- онези с колелцето.


В този случай оцветих покритието след поставянето му върху тортата, но по принцип оцветявам тестото си предварително с гел боя. Малко повече за този процес се надявам да успея да обясня при следващата торта, но в интернет има доста материали за по- нетърпеливите.

Ако нямате време или желание за моделиране на елементи можете да изрисувате тортата с боя, разтворена с малко чист алкохол ( повече алкохол = по- светъл цвят и обратното) и четка.



Остана ми единствено да допълня публикацията си със снимка на разрез и може би на самия рожденик, но тъй като не намирам време дори да прехвърля снимките от ресторанта, ще оставя тази довършителна дейност за малко по- късно.

През това време вие можете смело да си представите, че това е една от най- вкусните, нежни и сочни торти, а необичайните й съставки я правят абсолютно запомняща се за всички гости.

6 коментара:

  1. Бубе, честит празник на твоето голямо момче!:-))) Да е живо и здраво, бъдете радостни и щастливи! Пожелавам безброй незабравими романтични мигове!
    Освен майстор в кулинарията, си майстор и в писането, така че винаги ми е интересно да те чета, разказваш невероятно увлекателно. Напротив, дори ми се иска интрото да не свършва-:-)))
    Тортата наистина е феноменална! Доста се почудих, когато видях представянето на блата при Алис, но явно вкусовете се променят и човек си казва: Защо пък не? Страхотна торта си спретнала на момчето си, изпипана е до най-малката подробност! Снимките отново са изключително красиви!
    Бубе, благодаря ти отново за насладата за очите и душата!
    Усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Бубе,много увлекателна публикация,прочетох я подробно без да ми досади или дотежи!
    Честито на половинката ти-много здраве,усмивки,хубави емоции и чувства му пожелавам,а също и на теб!
    От целия пост прозира колко силна е връзката и любовта между вас!
    Не предполагах ,че имаш толкова малки деца ,ако съдя по това,което успяваш да направиш в кулинарно отношение!Мисля,че се справяш повече от отлично въпреки оскъдното време и многото задължения!
    Блата на тортата не ме изненада нито при първоизточника,нито при Аелис,т.е. спанакът дава по-скоро цветен,отколкото вкусов акцент,и на мен би ми допаднал със сигурност!Тортата е много сполучлива и изпълнена със страхотно майсторство,поздравления!

    С пожелание за приятна седмица и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна торта! Да е жив и здрав рожденикът! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Да те радва още 100 години помъдрялото ти момче! Признай, че пак не си спала две вечери за да сътвориш това чудо!Феноменална е комбинацията на продукти!

    ОтговорИзтриване
  5. Мони, толкова мили думи, че как бих могла да кажа само едно- Благодаря в замяна! Всяка твоя дума значи много за мен и ме прави щастлива, че те познавам, макар и само виртуално. Благодаря за пожеланията, високата оценка на труда ми, благодаря за търпението всеки път да прочиташ писанията ми от начало до край и за това, че намираш визитите си при мен за интересни. Благодаря ти, че си ми другарче!!!

    Елексирче, за теб бих могла да повторя дума по дума това, което написах към Мони- ти си една от най- скъпите ми блог-другарчета и вдъхновения за кулинарни подвизи.
    Момичетата ми са малки все още, да- едната е почти на две, а другата почти на 6. Не е лесно да имаш хобита с толкова малки въшки, но аз никога не съм харесвала лесните неща- веднъж като хванеш цаката да не спиш и всичко си идва по местата :-)

    traiana, благодаря ти!!! Прекрасна и творческа седмица и на теб!

    Елена, признавам си, че не спах една нощ, а на обяд разтегнах жила да люшкам количката с единия крак, за да спи малкото зверче, а аз да моделирам и боядисвам, но може ли да го оставя този мъж без торта. Ще ми се развали имиджа на степфордска съпруга и какво ще правя тогава?! :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Честит Рожден Ден на половинката ти! Да ти е жив и здраво и да се радвате дълги години на взаимна обич и подкрепа.
    Да ти кажа, торта със спанак не съм правила, но съм правила с доматен сок, така че изобщо не се съмнявам, че е станала вкусна.
    Дизайна е много закачлив, харесва ми :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...