събота, 17 март 2012 г.

Лимоново сладко или т.нар. Lemon curd


От векове отлагам да направя това така хвалено и обичано от повечето запалени кулинари лимоново сладко. Почти няма да откриете британска готварска книга без поне една рецепта за вариация на lemon curd в нея. Последните три месеца при всяко пазаруване си купувам двойно повече лимони, защото се заричам, че е крайно време да го опитам и аз и всеки път не стигам до него- дали защото напоследък е модерно да има поне двама болни из нас, които лечебно  изпиват лимоните по- бързо, от колкото мога да кажа "Избърши си носа...и Не!, Не с ръкава по дяволите!" Кой ги възпитава тия деца и мъже, че всеки път щом паднат жертви на поредния зимен бацил, принципно прекрасно дресираните отрочета и съпруг се връщат за секунди към неандерталските обноски и навици?! 
Или защото просто седмицата се препълва от други ангажименти и време за варене на сладко не остава, но по една или друга причина ми отне много дълго да стигна до приготвянето на лимоновото сладко, а то от своя страна ми отмъсти като се оказа твърде лесно за направа (има ли реално извинителна причина, че от толкова много книги с рецепти за това сладко реално не бях прочела нито една как се прави то, за да видя, че не би отнело повече от 10 минути?!) и най- вече бе едно от най- вкусните неща, които съм опитвала от....мнооого време насам!


Това т. нар. сладко реално е по- скоро лимонов крем, който обаче намазан на филийка пресен хляб с масло е малко парченце от рая в ръката Ви!

Разказвайки тази изненадващо отегчителна история всъщност изпълних моя граждански дълг да Ви предпазя от отлагане и изчакване за направата на Ваша лична партида lemon curd/ лимоново сладко, а и за да съм сигурна, че това лято няма само аз да разхождам планини от целулит по плажа, защото докато аз съм яла сладко, Вие сте били във фитнеса.

 Лимоново сладко a.k.a Lemon curd

 Източник: BBC Food Channel


Състав:

4 био лимона- уверете се, че не са обработвани с восък или химикали
200 гр. нерафинирана захар
100 гр- масло- безсолно
3 яйца + 1 жълтък
1/2 ч.л. ванилия

Приготвяне:

Настържете кората на лимоните и след това ги изцедете. Поставете кората и лимоновия сок в огнеупорен съд. Прибавете към тях захарта и маслото, нарязано на кубчета.
Поставете съда на водна баня, т.е. над по- голяма тенджера с вряща вода, като се уверите, че водата не докосва дъното на купата Ви.
Разбърквайте докато маслото се стопи, но не завирайте.
В отделен съд разбийте добре целите яйца и жълтъка. Прибавете ги на тънка струйка към маслената смес, като бъркате непрекъснато докато ги добавяте, за да не получите сладки бъркани яйца.


Разбърквайте сместа над водната баня докато се сгъсти и стане като крем- трябва да може да покрие опаката част на супена лъжица.
Готовото сладко оттеглете от огъня и оставете на страна да се охлажда, като го бъркате от време на време.


Докато то изстива може да стерилизирате бурканчетата като ги поставите във вряща вода и след това ги отцедите добре.

Охладеното сладко прехвърлете в бурканчета и съхранявайте в хладилник.

Използвайте с отговорност и мярка! :-)


25 коментара:

  1. А знаеш ли колко е вкусно това лимоново сладко върху чийзкейк или като основа за лимоново суфле или като пълнеж за лимонов руло с бита сметана... и ако продължавам така сигурно ще си изрецитирам цялата книга с рецепти, от която готвя напоследък :-)... Чудесно е че, си намерила време да приготвиш това изключително лесно и вкусно нещо!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, дори не искам да влизам в тези комбинации- имам три размера на рокля да сваля преди времето за бански, а играта с маслено тесто и това сладко няма да доведе до успех другата ми кауза :-)

      Изтриване
  2. Бубе, спечели ме одма с това сладко.Лимоновите хора у дома ще подлудеят от щастие само при споменаването на думата "лимоново", а като кажа "сладко" ще въртят опашки радостно. Ще трябва да се направи още тези дни. Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано вече си зарадвала лимончетата и лимончовците у вас, Ели! Наистина е супер вкусно, а за любители на лимоните ще да е просто връХта :-)

      Изтриване
  3. Обичам това сладко :)
    И на филийка, и за сладкиш!
    Аз правих с дюли по Силвена Роу и стана фантастично.
    А и издържа много време в хладилника.
    Поздрави и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, дюли! Това е страхотна идея, благодаря ти!

      Изтриване
  4. Бубе, правя подобен крем за лимонов чийзкейк, много ни е любим!
    Ти си го представила в прекрасни снимки :))!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мариянка! Наиситни ами става вс епо- трудно да се сдържа да го използвам за десерт, но за сега ще упорствам, пък като се предам, твоята идея за чийзкейк с него ми се струва първа база!

      Изтриване
  5. И аз го мисля и премислям това от доста време, но не съм го опитвала още.Ще започна и аз да купувам двойна доза лимони, дано им дойде редът;)
    Чудно изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не го отлагай нито миг повече- изумително лесно, не ти трябват реално много лимони, но аз защо реших, че ще отидат поне кило не ме питай, и изобщо само липсата на самоконтрол за ядене е това, което трябва да те спира да го направиш още днес и сега- веднага ;-)

      Изтриване
  6. Ох, и аз му се каня от сума ти време на това сладко...обаче твоите снимки направо ме сразиха - невероятни са, искрени адмирации!
    Поздрави и слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариета, много съм щастлива, че снимките са ти харесали! Както вече казах сто пъни поне- не отлагай нито миг повече, това нещо е изумително вкусно и най- вече лесно, а след него само фантазията ти е лимита какво не може да направиш, използвайки го.

      Изтриване
  7. Фантастично нещо ще е това! Ти добре обеща да е лесно за направата, само гледай да не ми се получи! ;))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, ако не се получи имаш от мен два буркана- реванш!

      Изтриване
  8. Много слънчево, много ароматно и много изкушаващо предложение, Буба -
    чудесна рецепта и впечатляващо изразителни снимки.
    Адмирации и честита пролет,
    с много усмивки, слънчево настроение и пролетно вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ди! Трогната съм от думите ти, честита пролет и на теб!

      Изтриване
  9. Много обичам да те разглеждам и чета,доставяш ми наслада!
    А това сладко и аз още го отлагам,нищо че се прави за нула време,но...добре че нямам време за всичко запланувано,че тогава наистина ще разхождам планини от целулит.
    Супер изглежда и в твое изпълнение,снимките са страхотни,а филийката е безмилостна съблазън!
    Докладвам,че направих шоколадовото руло без брашно,не го удостоих с фотосесия,защото не го докарах на вид така както ми се иска,но пък е чудесен повод да го повторя и потретя,защото е......хапка от рая!
    Честита пролет и нека ти донесе много ведро настроение и усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, колко си право с това, че е добре, че не смогваме с всичко, което плануваме! Толкова добре казано. Но понякога просто десертите ни настигат и ние нямаме избор, освен да ги направим и най- вече да ги изядем като бисквитеното чудовище от улица Сезам.....Гадост!

      А за шоколадовото руло съм сууупер щастлива, че си останала доволна и че сподели впечатлението си! Благодаря ти, Роси!!!

      Честита пролет и на теб и твоите хора- да е здрава, свежа и зареждаща за всички вас!

      Изтриване
  10. Е не!
    Пак се хиля! Тук бомбата беше в " моя граждански дълг"....
    Да ти кажа, Бубче, че ме амбицираш да измисля здравословен вариант на туй нещо ( не че ще докарам вкуса му 1:1), ама поне ще ти го споделя после, че да не се налага да градиш планини!

    И на болните им ЗАВЪРЖИ салфетки около ръцете, да видят те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ванилке, ако успееш да махнеш яйцата и маслото и пак да прилича на сладко, а не сорбе, то просто ще те обичам още по- силно! Не се хили, ами запрятай ръкави и дерзай за твоя граждански дълг- как да направим това нещо и здравословно, за да можем да гребем с големите лъжици и да се галим по главите колко сме примерни в храненето! :-P

      Изтриване
  11. Уаууу да си призная срам не срам, аз не бях чувала за това сладко, но като рабрах за какво иде реч, то и аз мисля да прибавя още малко целулит ... да съм солидарна с теб Бубе :)) Охх ама как ме разсмя със сладките бъркани яйца, ще гледам да не го оплескам :)) Чудно вкусно звучи, даже мисля, че на един тарт много ще пасне, не за друго, ами да е още по-калорично, обожавам сладкото и това си е !
    Много хубава нова седмица Бубе и никакви болни вече!!!

    ОтговорИзтриване
  12. И аз минавам с едно одобрително кимване, подхилкване относно женските неволи относно размера и комплименти за хубавите снимки!:))

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, Буба,
    Случайно попаднах във вашето интернет местенце и понеже тук е особено уютно, започнах да разглеждам страница след страница. Така попаднах на тази публикация и видях бурканчетата, които търся от известно време. Съвсем не пренебрегвам сладкото, но ако е възможно да споделите от къде се сдобивате с бурканчетата. Доколкото разбрах сте в София?
    Благодаря и продължавайте да творите красота, вкус и уют.
    Ани

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...