За бисквитената основа
85 гр. масло
45 гр. захар
150 гр. брашно, пресято
За карамеления пълнеж
120 гр. масло
75 гр. кафява захар
2 с.л. мед
400 гр. кондензирано подсладено мляко
За шоколадовата заливка
225 гр млечен или черен шоколад
Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 С
За бисквитената основа разбийте захарта и маслото до пухкава смес, добавете брашното и хомогенизирайте. Може да ви изглежда на трохи и да не прилича на тесто по никакъв начин,, но не се изкушавайте да добавяте течност или още масло! Когато го хванете с ръце всичко ще си дойде на мястото. Прехвърлете върху набрашнена повърхност и доомесете леко, за да събере тестото на топка. Притиснете и разстелете тестото в намазнена или покрита с пергаментова хартия тава, с размери 18 х 28 см. Печете около 25 мин, или докато основата се зачерви и стегне добре.
За карамеления пълнеж поставете маслото, захарта, меда и кондензираното мляко в дълбок тиган с тежко дъно и гответе на средна степен на котлона, като бъркате непрекъснато докато захарта се разтопи и всички съставки се смесят добре.
Заврете и намалете котлона на ниско, като оставите сместа за около 3-4 мин. да покъкри, докато се сгъсти. Бъркайте през цялото време!
Изсипете карамеления пълнеж върху бисквитената основа и оставете настрана да се стегне.
През това време разтопете на водна баня шоколада и когато карамелът е готов изсипете отгоре и разстелете шоколада колкото се може по- гладко.
Оставете шоколадовата заливка да се втвърдява. Преди напълно да се се стегнал шоколада, разрежете на малки квадрати (много е сладко за това наистина не правете големи квадратите- не може да се изядат на веднъж) с ролер за пица или много остър нож, потопен в гореща вода.
Няма коментари:
Публикуване на коментар