понеделник, 16 май 2011 г.

Павлова с малини

Мислех си, че тъй като съм на почивка ще се откъсна изцяло от всичко и няма да публикувам нищо в нито една от социалните си мрежи, че ще се откъсна изцяло от всичко реално или виртуално и ще презаредя батериите си, но моите малки блог- кътчета ми липсват твърде много очевидно. И тъй като тук не готвя никак често, а още по- малко пък готвя неща, които си струват да се публикуват, тъй като са твърде мързеливи и бързи, то тази рецепта бе едничкото, което се промъкна до публика :-) Малко, но пък от сърце!

Състав:

За целувките
4 белтъка
225 гр. фина захар- не пудра
1 ч.л. нишесте1 ч.л. светъл оцет

За крема
1 ванилова пръчица
300 мл. пълномаслена сметана
кората на един лимон, настъргана

малини за гарниране

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180С/ 160С с вентилатор. В съвсем чист и сух съд поставете белтъците и ги разбийте с миксер до малко преди момента в който започват да оформят връхчета. Започнете да добавяте захарта лъжица по лъжица, като разбивате добре след всяко добавяне. Когато захарта се поеме изцяло доразбийте докато сместа стане плътна и лъскава и лесно се оформят здрави връхчета вдигайки бъркалките от нея, които остават остри и стабилни. Добавете нишестето и оцета.
Прехвърлете сместа в пош или използвайте супена лъжица и оформете няколко кръгли, плоски и големи целувки, като оставяте разстояние помежду им, тъй като при печенето се надуват леко.
Можете да оформите и само една голяма целувка вместо няколко по- малки. Аз предпочитам индивидуалните порции на този десерт и за това винаги правя по- малки основи. 
Поставете целувките във фурната, намалете температурата на 120С/100С с вентилатор и печете за около час- час и половина, след което изключете фурната и оставете целувките вътре, докато напълно изстинат.
За да направите крема изстържете семената от ваниловата пръчица и ги добавете заедно с настърганата кора на лимона в сметаната. Разбийте добре.


Поставете сметаната върху целувчените гнезда, декорирайте с плодове и поднесете веднага. Не сглобявайте десерта дълго преди поднасяне- правете го в последната минута, защото сметаната ще разтопи целувката и плодовете ще пуснат сок в бялата сметана. Можете да изпечете целувките ден- два предварително, а сметаната и плодовете подгответе малко преди поднасянето.

Източник: Olive magazine

2 коментара:

  1. Все се каня и аз да го направя този десерт. На вкус не е енощ особено, но като видя такива прекрасни снимки и представяне като твоите и от вътре ми идва да го направя:)

    ОтговорИзтриване
  2. Лулу, сгря ми душата- ако аз мога да те инспирирам, то друго признание не ми трябва :-) А за вкуса- нека не забравяме, че десерта е инспириран от балерина- всичко е въпрос на визия, а вкусът не трябва да е от най- зарибяващите....иначе имаме проблем с балета ;-)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...