четвъртък, 14 юли 2011 г.

Сурови кокосови бонбони....или почти сурови

Обичате ли подаръците? Аз да! А когато подаръкът ми е свързан и с нещо изкусително и традиционно намиращо в черния ми списък за ядене, като шоколад или....ами всичко със захар, то тогава е най- вълнуващо. Все пак не бих могла да проявя такъв лош вкус и да засегна подаряващия, като не изям до дъно поднесеното, нали?!


Ако и във вас живее голямо и ненаситно Бисквитено чудовище, то и вие отдавна мечтаете за нещо, което да насища звяра, но и да бъде полезно и някак незалепващо моментално за дупето ви.
Нека ви направя подарък! Ще ви подаря една съвсем простичка, съвсем лесна и бърза рецепта. Рецепта, която необяснимо за мен се разпространява от много години в различни вариации, но е безизвестна за широката публика.

Нетърпеливи ли сте вече да отворим кутията? Нека не ви карам да чакате повече тогава.


Тези прекрасни бонбони са изобретение на суровоявдстовото, което чудесно пасва и на ползващите температури в кухната си. Тези малки, възхитително вкусни бонбонки, конкуриращи много силно вкуса на Рафаело, са истинска бомба на минерали, протеини и витамини и удрят в земата фабричните си предшественици като хранителна стойност. Децата ги обожават, а те отвръщат на чувствата им с тонове полезни съставки.

Друг огромен техен плюс е това, че дори и най- големия лакомник не може да изяде повече от 4-5. Убиват апетита за сладко и дават страхотно чувство на ситост, което ги прави незаменими за мен сутрин, когато ме очаква хаотичен ден и нямам време- два бонбона са напълно достатъчни да изкарам безпроблемно до късния обяд.



В оригиналния си вид те се приготвят с накиснати ядки и без никаква топлинна обработка. Прекрасни са на вкус и така, но определено аз и околните ми харесват много повече леко промененият им вариант.
Приготвянето им отнема около 25 мин

(почти) Сурови кокосови бонбони


Състав:

400 гр. сурово кашу
8 с.л. суров мед
4 с.л. кокосово масло
100 гр. кокосови стърготини (плюс още за овалване)
2 с.л. сурово натурално какао
ванилови семена
1-2 шепи сурови бадеми

Приготвяне:


На сух тиган запечете леко бадемите. Оставете на страна, за да изстинат.
N.B. Не печете бадемите, ако искате да направите оригиналния съвсем суров вариант на бонбоните.


В кухненски робот поставете кашуто. Смелете го добре. Прибавете всичко без бадемите и отново включете робота на висока скорост. Мелете докато не стане хомогенна, фина и плътна смес.
С ръце взимайте от сместа и оформете топче, като в средата му поставите по един от охладените вече бадеми. Аз ги правя колкото голям орех. Оформеното топче овъргаляйте в кокосови стърготини о поставете в чиния. Когато направите всички бонбони, поставете чинията в хладилник за няколко часа, за да се стегнат.

Това е!
Децата много успешно могат да помагат в направата им, макар после да чистите стърготини с дни от пода си.
Предупреждавам от сега- лесно водят до пристрастяване и изчерпване на количествата сурови ядки в близките до вас магазини могат да ви докарат до бяс.


Друг десерт от веган/ суровоядската кухня, който може да ви допадне е Здравословният сладкиш с кокос, ядки и горски плодове


Адаптирано от:  "Ние сме това, което ядем"

10 коментара:

  1. Бубе, съмнява ме, че има човек, който да не обича подаръците, а особено такава красота, като тази, няма да откаже никой.:-))) Красиви, вкусни и не на последно място изключително полезни са тези бонбонки. Поздравления!
    Хубав и усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубави бонбони , а така поднесени са наистина чудесен подарък!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Буба, не бих отказала такъв красив и вкусен подарък :) Чудесна рецепта и страхотни снимки!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! Бонбоните наистина са много вкусни но би трябвало да се даде линк към оригиналната рецепта.
    http://desilifestyle.net/2011/04/%d1%81%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%ba%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81-%d1%86%d1%8f%d0%bb-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d0%bb-%d0%b1%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc/
    А преди повече от 2 години бях публикувала тази рецепта във форума на земя на заем!

    ОтговорИзтриване
  5. Извинявам се! Не видях линка по-долу! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте. Да, редно е и аз съм посочила много точно от къде е взаимствана рецептата, както и целия блог, защото го намирам за интересен не сам с тази рецепта. Нито в един момент не съм твърдяла, че аз съм измислила рецептата- никога не крада чужди рецепти- нито съм го правила, нито ще го правя. Винаги се стремя максимално коректно да отдам кредит на авторите на рецептите си, освен когато те не са си лично мои. Уважавам труда на другите и държа на точните и приятелски взаимоотношения в интернет пространството.
    Рецептата е популярна в различни вариации от много години, не съм сигурна кой е първоизточникът й, за това и посочих мястото от което аз я видях за пръв път, а там ме насочи момиче, което е живяло и я е правило в едно суровоядско общество в Норвегия, където са използвали сходна на тази рецепта, която не е била почерпена от този блог предполагам.

    С пожелания за хубав и успешен ден,
    Буба

    ОтговорИзтриване
  7. Мони, Аелис, Мира- благодаря ви прекрасни дами! За пореден път топлите сърцето ми с нежни думи и внимание да коментирате!
    Прекрасна и усмихната седмица и много творческа муза в кухнята и извън нея ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. О, Бубе задължително ще ги пробвам в този вариант.

    ОтговорИзтриване
  9. Днес направих бонбонките! Слааадкиииии:)Благодаря мила ми Бубе че ме вдъхновяваш така че дори и аз, готвачът УЖАС! не мога да устоя и ми се получава! Невероятно епично!
    мама

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти далеч не си готвач УЖАС!, така че не се подценявай! Аз имам прекрасни спомени за гозбите на мама :-)
      Радвам се обаче, че те откъсвам от лошите ти навици, така че за това ще си приема похвалата и потупването по рамото и на свой ред ще се гордея с теб, защото с такъв замах се развиваш в новото си хранене и мислене!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...