вторник, 2 август 2011 г.

Цветни ванилови кексчета с шоколадова глазура

След изключително дългото ми отсъствие под мотото "С деца на море, да ти изпият панадола" ми се искаше просто да ви кажа отново "Здравейте!" и да ви помахам с ръка, защото съвсем искрено си признавам, че ми липсваше цялата блог- нанза тук и в любимите ми приятелски кътчета из блогосферата. И тъй като все още меря предимно лекарства, а не грамажи на захар, ще използвам случая да напиша рецептата за великолепните и толкова простички кексчета от празника на Яна , които все не намирах време или удобен момент да споделя.


 Те са съвсем лесни и бързи за приготвяне и се отличават със страхотно нежна текстура и доста добро запазване в хладилника, което позволява приготвянето им ден- два предварително, ако са планирани за определено събитие.


Цветни ванилови кексчета с шоколадова глазура

Състав:

250 гр. меко масло
200 гр. фина кафява захар
4 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
настърганата кора на 2 лимона (необработвани с химикали!)
1 лимонова есенция
300 гр. брашно с набухвател
1 ч.л. бакпулвер

За глазурата:

300 гр. пълномаслена течна сметана
500 гр. бял шоколад
няколко капки есенция по желание


Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 С. 
Поставете мекото масло, захарта, яйцата, ванилията и лимонените кори в дълбока купа. Пресейте брашното и бакпулвера и ги поставете при другите съставки. Разбийте сместа до пухкаво. Разпределете във формички за къпкейкове, в които са поставени хартиени чашки. Не препълвайте до ръба- сипвайте средно до половината на чашката, за да не прелеят при печенето, а да запазят равна повърхност. 
Печете в предварително загряната фурна около 20 мин. или докато се надигнат хубаво и стегнат. След изваждането от фурната, изчакайте 10-на минути и ги преместете на решетка, за да изстинат напълно.

Приготвяне на шоколадовата глазура:

Поставете на котлона течната сметана. Загрейте почти до кипване, но не позволявайте за завира! Залейте с нея натрошения на малки парченца шоколад и разбърквайте леко докато се разтопи. Поставете в хладилник докато изстине напълно (най- добре за през нощта). Когато сместа е напълно студена и стегнала добавете аромат и я разбийте с миксер на висока скорост до пухкав крем. Поставете в пош и декорирайте или просто намажете с лъжица и украсете по ваш вкус.

Най- добре е тя да бъде приготвена предишния ден. Ако нямате време ускорете процеса, като използвате фризера вместо хладилника, но следете много внимателно да не образува кристалчета и да не замръзне.


Декорирайте кексчетата малко преди поднасянето им. Ако ги правите предварително ги оставете напълно да изстинат на решетката, след което ги приберете в кутия с плътен капак, като поставяте пергаментова хартия, ако се налага да ги редите на няколко реда. Бъдете внимателни когато ги прибирате да не натиснете или смачкате някое.
Съхранявайте в хладилник.

4 коментара:

  1. Прекрасно изглеждат!!! Много свежи и идейни :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, че са хубави! Като цветна градинка!

    ОтговорИзтриване
  3. Много свежи и кокетни кексчета :) Просто красота!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, благодаря. Твоите коментари винаги са много важни за мен :-)

    darkslayer, много мило сравнение. Благодаря и на теб, накара ме да се усмихна.

    Габи, трогна ме. Благодаря ти. Радвам се, че ги харесваш!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...