Сладкишът е част от богатата гама суровоядни рецепти, които в последно време ме грабват и изненадват приятно. Имам своите мотиви да не съм една от представителките на суровоядството, но не може да се отрече, че има много съкровища в тази хранителна култура. Този десерт е един от тях! Кой казва, че всичко здравословно трябва да е неприятно на вкус?!? Сега можете спокойно да се наслаждавате на голямо парче със следобедното си кафе, а след това гордо да си добавите червена точка за добро поведение към здравословното си хранене.
Сладкишът е богат на полезни мазнини, зарежда Ви с енергия и повдига настроението- какво повече може да иска човек?
Децата също не мислят два пъти преди да го опитат, а Вашата родителска съвест ще е спокойна и горда от факта, че едновременно угажда на малкото човече и не изневерява на здравословното му и пълноценно хранене.
ПП. Не е подходящ за деца с хранителни алергии към мед или ядки!
За блата
2 ч.ч. бадемово брашно
1/4 ч.ч. кокосово масло
1/4 ч.ч. какаово масло
ванилия
За крема
2 ч.ч. кашу или бадеми, накиснати предварително
1 1/2 ч.ч. кокосово мляко или сметана
1 1/2 кокосово масло, разтопено
1/2 ч.ч. агаве или мед (вкусовете са различи, предвидете си малко повече за хората с по- сладки представи за живота)
1 ч.ч. горски плодове- боровинки, ягоди или микс
3/4 накълцани орехи (по желание)
1 ч.л. желатин -непълна
1 банан
Заливка:
Вариант 1
Плодов сос:
1 ч.ч. горски плодове, каквито сте използвали в рецептата по- горе
1/4 ч.ч агаве или мед
1/4 ч.ч. кокосово масло
Вариант 2
Шоколадов топинг
1/2 ч.ч. какао
1/2 ч.ч. агаве или мед
1/4 ч.ч. кокосово масло
Приготвяне:
Смесете бадемовото брашно с двата вида мазнини. Кокосовата мазнина се топи сама на стайна температура, а за да разтопите какаовата мазнина може да я поставите на тих огън и за следите внимателно процеса, за да не потъмнява или загаря.
Разстелете готовата смес във форма за торта с падащо дъно като притискате добре. Може да разпределите и част от блата по стените на формата за борд. Аз този път не го направих, но определено следващия няма да пропусна. Би изглеждало по- добре след махане на ринга, а и би държало крема докато стегне по-лесно. Поставете основата в хладилника, за да стяга.
За крема- В блендер поставете накиснатите и отцедени кашу или бадеми и кокосовото мляко и пасирайте до кремообразна смес. Може да отнеме сравнително доста време- не се предавайте!
Добавете в блендера агавето или меда, ваниловите семена и кокосовата мазнина и смесете отново.
В друг съд нарежете на дребно плодовете и орехите, ако ще добавите- аз ги пропуснах, защото има достатъчно ядки. В малък съд накиснете желатина в малко вода и оставете да набъбне. След това разтопете до телесна температура- внимавайте да не заври!, използвайки водна баня или микровълнова, следейки внимателно процеса на затопляне. Прибавете ги към готовия крем като разбърквате леко с лъжица, за да не раздробите плодовете.
Изсипете половината крем върху основата, отгоре наредете нарязания на кръгчета банан, като не поставяте в самия край, за да не се личи отстрани. Отгоре изсипете останалата част от крема и поставете в хладилника, за да се стегне. Ако не разполагате с достатъчно време може да го сложите във фризера.
Заливка- Вариант 1- За плодовия топинг- ако използвате замразени плодове, използвайте сокът от разтапянето на плодовете, прецедете го през цедка, за да махнете семчиците и след това смесете с кокосовата мазнина и меда/агавето. Ако използвате пресни плодове може да ги пасирате до гладко и да ги прекарате през цедка, за да се отдели гъст сок, който да смесите с мазнината и меда. Полейте леко на чертички, за да изглежда непринудено. Декорирайте с пресни плодове.
Вариант 2- този път избягах от оригиналния топинг, защото исках нещо пролетно и леко, но ще го напиша като вариант, защото звучи обещаващо и вкусно. Смесете агавето/меда с кокосовото масло. Разделете сместа на две и оцветете едната част с какаото. Декорирайте пожелание с двата цвята.
Готовия сладкиш върнете обратно в хладилника. Преди сервиране извадете за около 20-25 мин., за да се отпусне, тъй като блатът става доста твърд от охлаждането на маслата.
Приятен апетит!
Адаптирано от http://www.recipemagician.com/
Божествен! Това е ДЕСЕРТЪТ!
ОтговорИзтриванеНаистина е така! Добре, че са тези хубави хора от recipemagician , за да ни дават такива вкусни и полезни рецепти :-)
Изтриване