вторник, 27 септември 2011 г.

Домашен хумус

Преди много години за пръв път опитах вкуса на хумуса в една далеч от романтична и изискана първа среща. 'Той' беше в най- обикновена пластмасова опаковка от магазина, а 'Аз' го бях взела по грешка. Реших, че след като така или иначе е вече в хладилника ми, то на шопския принцип "пени се, не пени се- ще го ядем" ще го опитам. Оставяйки липсата на всякаква магия около дегустацията, това бе любов от първа хапка. Хумусът стана необичайно чест гост на студентската ни маса и се превърна в изключителен любимец, който сега е също така любим и на порасналото човече, а предполагам скоро и на дребното.

С годините се убедих, че купешките неща са винаги в пъти по- кофти и като качество и като вкус от домашните, за това дълго търсих добра рецепта за домашен хумус. А и защото след като се завърнахме в нашата родина, се оказа, че тук това нещо няма почва и не се познава все още. Хората казват, че който търси- намира. Е, аз също намерих моята!

Хумусът е една изключително полезна и пълноценна храна, която учудващо лесно се приема и от по- малките, а за тях е истинска златна мина от здравословна гледна точка. Само им дайте голяма купа и вкусни крекери/гризини или друго подобно и ги оставете да дълбаят.
В интернет има много рецепти- повечето от тях използват консервиран нахут. Макар това да е наистина доста по- лесен и бърз вариант, то нищо не може да се сравни с качеството и вкусовите характеристики на приготвения със сварен нахут хумус. Ако не бързате изключително много- отделете време и сварете нахута си сами...моля ви!

Домашен хумус




Състав:


1 ч.ч. нахут- сух
1/3 до 1/2 ч.ч. тахан- пълнозърнест за предпочитане
сокът на един лимон
1-2 скилидки чесън
1/2 ч.л. кимион
2 с.л. зехтин
1 щипка червен пипер
сол- на вкус

Приготвяне:

Измийте нахута докато водата тече чиста от него. Накиснете го във вода за една нощ. Важно е да смените водата поне един- два пъти (е, не е нужно да ставате през нощта за това обаче). Дръжте купата в хладна стая или хладилник, иначе  рискувате да получите вкисната гнус. Зърната набъбват доста и стават почти двойни.
Преди да започнете да варите нахута го измийте максимално добре още веднъж. Поставете го в тенджера и го залейте с вода. Не добавяйте сол на този етап! Сменете водата по времена варенето около момента, когато нахута започне да става леко мек. Обирайте пяната и падналите люспи по повърхността на водата от време на време. Ако имате тенджера под налягане можете да сварите нахута в нея и да съкратите времето за обработка. Варенето при мен отнема около 2 часа, но това си зависи от самия сорт на който попаднете. Нахутът у готов когато зърната са съвсем меки и лесно се смачкват с пръсти- ако не доварите добре нахута няма да получите гладък хумус.

Ако сте минали през всичко това и вече имате своя домашно сварен нахут- поздравления, усилията ви си заслужават!

Готовият нахут отцедете добре, като запазите водата от варенето. Обелете зърната, които не са с паднали люспи при варенето. Това става доста лесно, ако сте сварили добре нахута.

Поставете сварения нахут в кухненски робот или блендер и го смелете добре. Оставете го да се охлади.

Добавете останалите съставки- тахана, лимоновия сок, кимиона, зехтина, червения пипер, сол на вкус и чесъна.
N.B. Препоръчва се чесънът да се добави на този етап само ако количеството хумус ще бъде консумирано веднага. Иначе след като престои известно време чесновия аромат започва да преобладава и става натрапчив. 

Смелете до гладък крем всички съставки. Ако хумусът е твърде гъст, то добавете малко от водата от варенето, за да го разредите.
Консистенцията трябва да е твърда, но да се стича от лъжицата.

Вашият хумус е готов за консумация след като се охлади напълно. За декорация може да бъде поръсен с още малко зехтин и червен пипер, но аз си спестяват тези ненужни мазнини- въпрос на предпочитания.

ПП. За постигане на добри резултати е препоръчително да се използват максимално качествени продукти. Нахутените зърна трябва да са максимално дребни и добре почистени преди варенето си. Таханът трябва да има светло кафяв цвят и добър вкус още в суров вид.

* 1 ч.ч. е около 240 мл

Адаптирано от: The hummus blog

10 коментара:

  1. Обожавам. Свекър ми е живял в Сирия няколко години и бях чувала от него за хумус. В последно време и в бг стана доста популярен, но нашата рецепта открих на принципа проба грешка :) И наистина със собственоръчно сварен нахут е много по-вкусен.
    Страхотна снимка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусна разядка!Няма място за сравнение нахут от консерва и прясно приготвения.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Бубинка,обичам хумус и имам една рецепта на един американец от арабски произход за зелен хумус!Ти ме подсети да я пусна!
    Снимката е чудесна,а и хумуса,предполагам,че е станал вкусен!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичам хумус, но с ръка на сърцето си признавам, че никога не съм си правила домашен! Благодаря за рецептата и интересното и представяне!

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам хумус и от време на време правя... ама с готов нахут :) Досега не съм варила собственоръчно :) Много хубав пост, въведението ме накара де се усмихна :)

    ОтговорИзтриване
  6. Никога не съм приготвяла хумус - все се каня - и все не идва ред... Твоят изглежда невероятно "хомогенен и гладък:, Бубе - и адски изкусителен! Само един въпрос - от къде да си намеря тахан, моля, че май не съм виждала??

    Поздрави и приятна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  7. Бубка,хумусът не ме навежда на никакви вкусови представи,наистина не съм опитвала никога.
    Но снимката ти е великолепна и предполага нещо много вкусно да е!А и като чета споделеното от теб,безспорно ще е така!
    Може би първо ще пробвам с готово сварен,ако се "залюбим",ще избистряме процедурата още :).

    Спокойна нощ и усмихнат нов ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ,Еос. Ще ми бъде интересно да вида и твоята рецепта, особено щом имаш вътрешен човек от първоизточника :-)

    Жани, права си- наистина разликата във вкуса е значителна. Правила съм и с консервиран, но разликата е огромна и е в полза на домашно сварения.

    Кейт, страшно ме заинтригува с рецептата за заления хумус- ще я очаквам с нетърпение в твоя блог. Благодаря ти!

    Лулу, щом си фенка, то е време да опиташ истинския вкус на домашния, пресен хумус- всичко от магазина, а често и от ресторанта, е бледо подобие. Благодаря ти за комплиментите!

    Мира, на кулинарна виртуозка като теб, която прави макарони със затворени очи и вързана дясна ръка се забранява от тук нататък да шмекерува с консервиран сбабичосан нахут. Ще останеш доволна от допълнителните усилия- обещавам. :-)

    Мина, време е и ти да станеш една от нас, т.е. хумусо- любителките. Хихи- благодаря за комплимента към текстурата на хумуса :-)
    Тахан можеш да си вземеш навсякъде в големите магазини. Био тахан, който е наистина хубав има в Балев Био и другите био магазини, както и в Карфур, където също продават био версията.

    ОтговорИзтриване
  9. Елексирче, опитай, опитай- скоро ще вариш нахутени зърна ми се струва, но хайде за начало пробвай по лесния начин :-)
    Благодаря ти за комплиментите за снимката!
    Кратък и успешен петък и прекрасен уикенд ти желая :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Обожавам хумус :)
    В началото го правех със суров и сварен от мен нахут,
    а после по мързеливия начин :)
    Само че намазвам дебело домашен хляб /питки/ :)
    Пишеш, че нахута трябва да е дребен, а аз все търся много едър!
    Има ли значение едрината?
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...