петък, 9 декември 2011 г.

Тройно бананови мъфини

Бананов мъфин с бананов крем и гарниран с парченца сушени банани....тройно бананово изкушение. Тези мъфини направих за най- малките гости на рождения ден на бебка, за да съм сигурна, че малките ще имат с какво да отбележат празника и няма да съжаляват за пропусната торта. Кремът за мъфините е моя измислица, която до момента не е имала първа среща без доживотно влюбване, така че го препоръчвам силно за любителите на банановия вкус. И за да не решите, че страдам от излишно самочувствие и обилен талант- рецептата е съвсем елементарна и бърза..... просто няма как да не се влюбиш в банани с маскарпоне върху малко пухкаво кексче :-)

Бананови мъфини с крем


Състав:

За мъфините

125 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода
75 гр. масло- разтопено
75 гр светла захар мусковадо
2 яйца- разбити
2 банана- намачкани

За крема

500 гр. маскарпоне
200 гр. масло
1 голям или 2 малки банана
7 с.л. пудра захар
ванилия
няколко капки пресен  лимонов сок- по желание

кръгчета сушени банани за декорация- по желание

Приготвяне:

Мъфините

Пресейте заедно брашното, бакпулвера и содата. В отделен съд поставете разтопеното масло, разбитите яйца, захарта и намачканите с вилица банани и разбийте добре. Прибавете сухите съставки и смесете докато се хомогенизира напълно.
Пригответе си 12 хартиени формички за мъфини в подходяща за техния размер тава или силиконови формички за мъфини. Разпределете сместа между формичките.
Печете в предварително загряна до 160 С фурна за около 20-25 мин. или докато се надигнат и  стегнат.
Прехвърлете готовите мъфини върху решетка, за да изстинат напълно.

През това време пригответе крема. С помощта на блендер пасирайте банана/бананите до гладко пюре. В купа разбийте маслото със стайна температура до гладко, прибавете пудрата захар и доразбийте до пухкаво. Прибавете маскарпонето, ванилията, лимоновия сок (слага се, за да подчертае и засили вкуса на основните съставки и за да намали окисляването на бананите, т.е. тяхното потъмняване в крема, но може спокойно да бъде пропуснат) и бананите и разбийте съвсем малко, за да се хомогенизира крема, но да не се втечни. 

NB. Ако правите крема за малки деца и бананите са добре узрели и сладки може да не се наложи добавянето на захар. Преценете сладостта на крема си и спестете или намалете захарта, ако ви е по вкуса.


Когато мъфините са напълно охладени поставете крема в пош и декорирайте или намажете с лъжица. Украсете с парченца сушени банани.

ПП. Банановият крем има по- тъмен, кафеникав цвят, който се засилва леко с престояването, защото бананите потъмняват от контакта с въздуха. Вземете това предвид, ако целите определен нюанс на крема на мъфините си.

7 коментара:

  1. Ех,че са сладурски,като мини тортички!
    С тези кофички аранжировката е много яка,харесва ми!По детски забавно!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Лелее, колко са сладурски мъфините в тези разноцветни кофички. И аз много ги харесвам - подходящи са за всякакви декорации :)
    Кремчето, наистина звучи много вкусно. Ще се възползвам от рецептата някой път.
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Ако бях част от това парти, щях да редувам торта с мъфини:)
    Много хубави снимки!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви, момичета. Кофичките нахално ги "заех" от децата, но са просто твърде сладурски и не можах да им устоя. Радвам се, че са ви хванали окото мъфините. Много са гадни обаче с тоя крем....лепят се право на.....абе не където трябва.

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно изглеждат, поздравления. Може ли някой да ме упъти от къде мога да купя такива кофички?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Кофичките са от Jumbo- това са всички цветове, които имат в този малък размер.

      Изтриване
  6. аз по стар навик опитах тестото още сурово :) "звучи"обещаващо :) има само един проблем :)))) трябваше да направя 2на доза :) излязоха ми 9 броя :)))СЕга ги пека :) по късно ще направя крема :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...