сряда, 28 декември 2011 г.

Коледно пънче, Bûche de Noël или просто едно възхитително вкусно руло

След огромните количества сладки, щолени и какво ли още не, се зарекох да не правя торта за Коледа. Реших, че след 10 стъпковото меню хората просто няма да имат място и желание за тежък десерт, за това просто направих нещо семпло, изчистено от украси и излишна помпозност, което да съчетава интригуващ вкус без да предизвиква недоверие в по- традиционната част от семейството, за които продукти с трудно произносими имена и десерти с нестандартен вид извикват сигнали за опасност и предварително биват бойкотирани.

Рецептата за блата бях видяла доста отдавна при една от големите си любимки Ивейн и нейното възхитително руло- бутилка .

Кремът измених с моя интерпретации на темата, но няма съмнение и че в оригиналния си вид това руло е просто изумително вкусно!


Състав:

За блата:


4 яйца
120 гр. кафява захар
120 гр. натурален шоколад 70 %
1 ч.л. разтворимо кафе
2 с.л. гореща вода

За крема:


200 мл. течна сметана с висока масленост
100 гр. качествен бял шоколад (използвам Lind, за предпочитане без мекия център, макар да се намира по- трудно)
50 гр. масло
1 опаковка крем сирене
2-3 с.л. пудра захар
шепа сушени червени боровинки, накиснати в малко ром, за да омекнат
1 ч.л. ванилов екстракт
няколко капки ром

Приготвяне:

Блата:

Загрейте фурната до 180 С.
Разтворете кафето в двете лъжици вода и оставете да се охлажда. Можете да пропуснете кафето, ако ще поднасяте сладкишът на деца и да добавите само 1 с.л. вода и малко ванилия за аромат.

Поставете шоколада на водна баня или в купичка, подходяща за микровълнова и го разтопете, като внимавате да не го пресечете. Най- добре е да спрете загряването в момента, в който останат няколко неразтопени парченца , които ще се разтопят при разбъркването сами, защото иначе рискувате много да пресечете вече разтопената част. Оставете да се охлади леко.

Разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Поставете белтъците в идеално чиста и суха купа. Разбийте белтъците с 2/3 от захарта, като първоначално започнете да разбивате без захар и след това прибавяйте по малко от захарта, като бъркате непрекъснато до получаване на почти твърд бял сняг. Аз винаги разбивам първо белтъците, за да не се налага да мия и подсушавам до несвяст бъркалките след разбиването на другите съставки, а и жълтъците не са капризни като белтъците и могат да се обработят с вече изцапаните бъркалки. Никога не съм имала проблеми да ме изчакат белтъците докато направя другата част от сместа.
Разбийте жълтъците с останалата захар, добавете охладените вече кафе и шоколад и разбийте добре. Прибавете белтъците и разбъркайте внимателно, колко да се хомогенизира сместа.
Изсипете сместа в широка правоъгълна тава, покрита с пергаментова хартия, и заравнете. Печете около 20 минути, извадете върху съвсем леко влажна кърпа и завийте леко на руло с кърпата, за да заеме форма, след това го разгънете и оставете да се охлади.


За крема:


В малка тенджерка с дебело дъно загрейте сметаната без да я завирате. Оттеглете от огъня и поставете в нея натрошения на парченца бял шоколад. Разбъркайте, за да се разтопи. Оставете леко да се охлади и го приберете в хладилника за една нощ или ако нямате толкова време поставете млечната смес във фризера, като я наглеждате да не замръзне. Извадете я, когато се охлади напълно и се сгъсти и я оставете поне за още два часа в хладилника.
На другия ден разбийте с миксер докато се получи пухкав крем, добавете маслото и разбийте добре, прибавете крем сиренето, пудрата захар, ванилията и рома. Доразбийте добре крема. Получава се страшно вкусен крем. Добавете червените боровинки, като преди това сте ги отцедили от рома и ги разбъркайте.

Намажете крема върху блата, завийте плътно на руло и поставете в десертна чиния. Поръсете с пудра захар и оставете в хладилника, за да се стегне.

Остава ви само да имате силна воля и да успеете да минете с едно парченце на ден.
Благодарна съм на Ивейн за прелестната идея за този блат! Ще присъства често на нашите празници, сигурна съм.


Желая ви леки и мързеливи работни дни между празниците и весело и незабравимо посрещане на Новата година. И дано както прекрасно я посрещнете, така прекрасно и да мине тя за всички вас!


20 коментара:

  1. Бубе,пак си направила невероятна прелест,мила!
    Обезателно ще пробвам и аз това руло,още повече,че от доста време му бях хвърлила око при Жак и Джулия, и все ме глождеше колко ли фино и сочно е,щом няма брашно,но ти с тези прекрасни снимки ме провокираш още повече!
    Ей сега ще си го копирам в листата,благодаря ти!

    Изборът ти на десерт за празника е неоспоримо прекрасен!

    Да посрещнете новата година подобаващо пожелавам от сърце!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Коледа! Прекрасно руло, несъмнено вкусно и леко!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда възхитително! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Бубе, изглежда много стилно и вкусно.
    С пожелание за весели празници,
    Руми

    ОтговорИзтриване
  5. Бубе, много красиви снимки на този ефирен и стилен сладкиш!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  6. @Еликсир Роси, благодаря ти! Желая и на теб весело и споделено с най- близките посрещане на Новата година!
    За рулото- определено трябва да го пробваш! Аз очаквах нещо добро, но това надмина очакванията ми, определено. Не знам кои са Жак и Джулия, но им се довери- явно си знаят работата :-) Ще чакам с нетърпение твоята трактовка на това руло.

    ОтговорИзтриване
  7. @traiana Честита Коледа и на теб и весело посрещане на Новата година! Леко от към калории и мазнини не е, но си струва всяка малка хапка гадината ;-)

    ОтговорИзтриване
  8. @LaMartinia Много благодаря! Весели и топли празници и на теб! :-)

    ОтговорИзтриване
  9. @Lulu Руми, мила както винаги! Благодаря! Весели, здрави и добре документирани във весели картинки празници желая и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. @Dani Дани, много ти благодаря! Незабравимо посрещане на Новата година ти желая!

    ОтговорИзтриване
  11. Ооо, невероятно изглежда. В крема бих сложила някаква нотка на свеж портокал - мисля че парченца или есенция би свършила работа.
    Тъй като отдавна си търся хубава чиния за сервиране на руло, ще ми кажеш ли твоята откъде е? :)

    ОтговорИзтриване
  12. Буба,
    изглежда точно както трябва да изглежда едно коледно пънче- много празнично!!!!
    Спомените за такива пънчета са ми от детството, когато бяха пълни с едни маслени кремове- не си е работа. Обаче твоите съставки просто ме изкушават много;-)

    Пожелавам прекрасна новогодишна нощ и тя да бъде началото на една незабравима, здрава и успешна нова година!

    ОтговорИзтриване
  13. Бубе, божествен десерт! Пожелавам ти весело посрещане на 2012г!

    ОтговорИзтриване
  14. Нека новата година ти донесе всичко хубаво,което старите не са успели,нека е начало на един по-красив живот изпълнен с много усмивки и любов!
    Честита нова година!

    ОтговорИзтриване
  15. Честита Нова 2012 година,Бубе!
    Пожелавам на теб и семейството ти най-вече здраве,защото когато го има,тогава има и радост,и обич,и сполука, и надежди,и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
  16. Честита Нова Година! Бубе, пожелавам ти много здраве и щастие през новата 2012г! :)

    ОтговорИзтриване
  17. За много години, Бубе :) Новата да е здрава, силна и богата година!
    Блатът за рулцето е наистина страхотен :)

    ОтговорИзтриване
  18. Бубе, честита Нова година! От сърце ти желая много радост, здраве, обич и късмет на теб и на любимите ти хора!
    Коледното ти пънче е страхотно и много апетитно :). Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Така.
    Блата ми стана много тънък - предполагам, че това е защото тавата ми беше по-голяма от нужното. Обаче защо кремът ми стана рядък?? Сложих допълнително пакетче рикота с плаха надежда да се посгъсти - уви, претърпях фиаско! В крайна сметка, оформих нещо като сандвичи от блат и плънка, но изглежда потресаващо, още повече като погледна твойте снимки и ме хваща голям яд!
    Това е най-големия ми провал откакто.. всъщност, това е най-големия ми провал изобщо! Много ме е яд и поради факта, че не разбрах кое направих грешно.
    Аз няма да се предам, но Бубе, моля, помагай! Какво може да съм объркала.... ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много съжалявам да чуя, че не се е получило по план! Бих могла да разбера провал с блата, защото е капризен за работа, но кремът направо ме изуми да не се е представил добре.

      Започвам с предположенията, а ти ще ме насочиш на база на тях.

      За блата- той по принцип е тънък- аз използвах тавата от фурната си и в нея стана тънък, но прилично тънък все пак- твоя колко е или по- лесно- колко е голяма тавата ти?
      За крема- 1 . Сметана с шоколада разби ли се на хубав гъст крем с миксера? Ако не, то седя ли достатъчно време в хладилника или не- охлаждането й е важна част от процеса. Какъв бял шоколад използва?
      2. Продуктите, които използваш нямат "растителни мазнини", нали?
      3. Маслото нали не си го разтопила преди да го добавиш? Трябва да е на стайна температура.
      4. Аз използвах крем сирене в тази рецепта, не извара, но това не би трябвало да има значение към самата текстура на крема, а само към крайния резултат на вкуса. Все пак споделям, че аз използвах Buko натурално крем сирене, като преди това му излях суроватъчната вода.
      5. В кръга на шегата, но колко са ти големи представите за "капки" ром, щото ако си ливнала да има също е вариант ;-)

      Без да знам точно как си процедирала мога само да предположа, че нещо от съставките не е било съвсем студено, не добре разбита ганаш или просто нещо скарано в самите изходни продукти. Видимо няма логика да е друго.

      Очаквам отговора ти, за да заловим предателя в схемата и да се похвалиш прекрасно след- коледно дръвче.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...