Като човек, обичащ лично да подбира и обработва съставките на храната си и държащ на тяхното качество, не е е нужно да казвам в какви отношения съм с веригите за бързо "хранене". Мотиви за това няма да изтъквам сега- обещала съм си, че ще довърша все някога дългата публикация, която започнах преди толкова много време, за моя поглед върху съвременните навици на хранене и широко предлаганите продукти, но кога ли ще стане това все още е загадка.
В тези места обаче продават една от основните съставки в кръвта на почти всеки мъж- хамбургерите, и това кара дори трезво мислещите, мозъчно промити в здравословни тактики и похвати представители на силния пол, като моя съпруг, да продължават да правят отбивка до Drive- in за един бърз бургер от време на време. Ъх......
"Ако не можеш да ги победиш, присъедини се към тях" са казали мъдрите хора. Това направих и аз. Щом не мога с часове говорене за вредите от тази "храна" да го накарам да спре, то нека му покажа поне как наистина би трябвало да изглежда и да се усеща на вкус тази иначе съвсем не лоша идея за сандвич, защото нека не се лъжем, кой се отказва от сочен бургер с картофки с лека ръка, независимо от пола си?!
Определено видът не бива да е стандартно получавания достолепния спаружен дядо на сандвича от рекламата, старателно опакован от подрастващ тийнеджър на обидно ниска заплата в неомазняваща се хартия или картон, гарниран с блокиращи сетивата солени пържени подобия на картофи, чийто вкус би се получил също толкова сполучлив и ако изпържеха и осоляха лентички от картонената кутия, в която се продават.
Най- важните съставки за един вкусен бургер са мекото, пухкаво и с нотка сладост хлебче и качествения сочен телешки бургер. И макар второто да е малко трудно постижимо без да си истински факир в подбора на месо за тази цел (у нас все пак се намират места, където продават наистина добри и чисти месни заготовки за бургери, но това не са големите хранителни магазини!), то първото е лесно като детска игра. Помахайте за сбогом на изкуствените химически обогатени, овкусени и оцветени купешки хлебчета и набързо направете свои, с които да очаровате бургеро- любителите около себе си, а защо не и самите себе си!
Бургер хлебчета със сусам
Състав:
525 гр. бяло брашно
1-2 ч.л. сол
2 с.л. светло кафява захар
1 пакетче суха мая
150 мл. топличко мляко + мъничко за намазване
125-150 мл. топличка вода
сусам
Приготвяне:
Поставете брашното и солта в дълбока купа. Направете кладенче в следата и изсипете маята, 1 с.л. от захарта и малко топло мляко в него. Разбъркайте леко и "заровете" с малко брашно кладенчето си, за да се активизира маята.
След като съвсем леко шупне прибавете останалата захар, мляко и достатъчно вода, за да направите меко тесто. Колкото по- меко е тестото, толкова по- леки и приятни ще са хлебчетата.
Месете около 10 минути на ръка или 5, ако използвате миксер с приставка за тесто- аз меся в миксера си. За да проверите дали е готово тестото, оформете го на топка и леко натиснете с пръст, покрит с брашно- ако тестото възвърне почти изцяло формата си, значи е готово и няма нужда от повече месене.
Разделете го на 5 напълно еднакви топчета. N.B. Стават доста големи питки, така че ако искате по- малки, увеличете бройката на топчетата, като отново ги направите еднакво големи.
Като оформяте питчиците е добре да дръпнете страните на питката в долната част и леко да ги повиете, за да имат красив вид готовите хлебчета.
Наредете питките в тава, като оставите достатъчно място между тях, защото се надуват доста, и ги притиснете съвсем леко отгоре.
След като сте готови с петте хлебчета, завийте цялата тава с намазнено прозрачно фолио, като то трябва да не е плътно опънато върху питките, за да могат те да имат пространство да втасват, но да покрива изцяло тавата и да държи топлината вътре.
Поставете да втасва на топло за около час или докато питките почти удвоят обема си.
Загрейте фурната до 200С. Втасалите питки внимателно намажете изцяло с топличко мляко и поръсете щедро със сусам.
Напълнете малка огнеупорна купичка с вода. С ръка хвърлете няколко пъти вода в нагрятата фурна, след това поставете на дъното на фурната купата с вода и тавата с питките. Целта е да създадете пара във фурната и да поддържате високо влагата, за да получите меки хлебчета.
Печете около половин час или докато хлебчетата станат златисти и звучат кухо, ако ги потупате с пръсти по дъното. Времето за печене зависи много от това колко вода сте вложили в тестото, както и до колко са били втасали преди печенето.
Готовите питки оставете да изстинат върху решетка.
Източник: Lorraine Pascale
За да направите хамбургер разрежете питката през средата и запечете леко вътрешната част на всяка половинка върху тиган- става много бързо, не ги прегаряйте! Поставете вътре телешки бургер (или друго месо, според вкуса), тънко парченце кашкавал, краставички, лук и домати, нарязани на филийки, зелена салата и майонеза или кетчуп, ако обичате такива неща.
За да завършите изцяло менюто си, защо не опитате и
Домашни "пържени" картофки на фурна
1 кг. картофи
3-4 с.л. растителна мазнина
сол и/ или щипка- две сухи подправки- по желание
Обелете, измийте и нарежете картофите на пръчици. Подсушете ги много добре с кърпа. В голяма тава, покрита с пергаментова хартия, разстелете картофите, поръсете ги с мазнината и ги разбъркайте добре, за да ги покрие изцяло. Посолете и поръсете с подправките, ако сте решили да използвате- разбъркайте отново. Поставете картофите в предварително загряна фурна и печете до готовност, като периодично ги разбърквате, за да се изпекат равномерно.
Сервирайте топли.
Въпреки,че не ям такива, неща на твоите не бих устояла!А най вече ме радва факта,че щом си се развихрила в кухнята,значи вече сте по добре/силно се надявам/!Прегръдки :)
ОтговорИзтриванеБубе, да не си вегетарианка? Или просто бургерите не са ти по вкуса. Радвам се, че все пак бих могла да те изкуша, а за моето вихрене- то ми е като антидот за негативните емоции. Когато съм тъжна, ядосана и тн- готвя. Луда работа.
ИзтриванеЗаведенията за бургери ги подминавам, все едно имат знак за карантина, но тук се спрях.Бях сигурна какво ще намеря и го открих.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за удоволствието!
И аз благодаря за оправданото доверие и хубавите думи! Трогната съм!
ИзтриванеСпорна и хубава седмица, Вили!
Бубе, мъжът ми като видя публикацията ти, веднага направи уговорка и аз да му правя следващата седмица такива бургери :) Той като типичния мъж е фен на всякакви сандвичи и добре, че успях да го приуча да му ги приготвям вкъщи, но като твоят не съм му правила. Много е впечатлен!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Поласкана съм, Таня! Мъжката оценка винаги е трудна за печелене, така че благодаря и на двама ви. А за твоите усилия да приготвяш така желаните сандвичи у дома те поздравявам силно- трудно се води битка със слабите сандвичови- ангели на мъжете ни :-)
ИзтриванеКак се размечтах при вида на твоите бургери... въпреки че съм от заклетите противници на тази храна! Страхотно изглеждат! Особено меките, домашни пържени картофки!
ОтговорИзтриванеВ късните си тийнеджърски години прекарах два месеца от лятото, работейки за една от тези вериги. Безжизненият вид на "храната" в хладилното помещение беше достатъчен да ме държи и все още надалеч от този тип "ресторанти" :-).
Хубава публикация, Буба!
Поздрави
Дени, много ми стана приятно от казаното от теб- наистина го оценявам.
ИзтриванеЛичният ти опит в тези вериги ми беше много интересен и потвърди и без това негативното ми мнение за тях. Трябва някой да направи снимка на заготовките- може пък още някой да се раши да не консумира такива пародии на храна.
Хубава седмица ти пожелавам!
Много вкусно и много цветно!Дори и хамбургер умееш да представиш с блясък,комплименти,Бубе!
ОтговорИзтриванеОгромно благодаря за думите ти, Елексирче! Винаги ми вдигаш "акциите" ,както казват младежите ;-)
ИзтриванеСтрахотно предложение,много ми допадна!
ОтговорИзтриванеПитките са много изкусителни!Чудесни снимки!
Приятна неделя!
Благодаря, Мира! Прелестна седмица и на теб!
ИзтриванеАз обичам хамбургери, но никога не съм прекалявала с тях, 1-2 пъти в месеца :). Твоето предложение наистина много ми хареса, а ти така добре си го презентирала! Като за реклама е:).
ОтговорИзтриванеО, ти си направо лошо момиче с тези 1-2 пъти в месеца :-) И сега ми кажи, че и не ти личат на талията и просто ще предизвикаш черна женска завист :-)
ИзтриванеБлагодаря за комплимента, Кенди!
Бубе, напълно споделям твоята философия относно купените храни. И аз винаги се стремя всичко, което консумираме, да е домашно приготвено. Уви, с променлив успех.
ОтговорИзтриванеХаресва ми предложението ти.
Поздрави и пожелания за хубав неделен ден!
Ели, дори и 50% от времето да успяваш да спестиш от купешките набези, пак е супер успех! Знам колко по- лесно е да си купи човек това или онова, но пък всяко усилие за приготвяне вкъщи си струва на края на деня, а ти си толкова талантлив готвач, че съм убедена, че скоро ще се вразумят домашните ти любимци и няма да искат нищо, което не е минало през ръцете на мама.
ИзтриванеПрекрасни питки, толкова съвършени и румени...бих си ги хапнала дори и без пълнеж. Идеята за карофките много ми хареса и ще ги пробвам скоро.
ОтговорИзтриванеХубава неделна вечер!
Мери, наистина могат съвсем спокойно да си ги ръфаш и така тези подли питки, опитах :-) А картофките стават адски вкусни и без да бъдат удавяни в литри мазнина, надявам се и на теб да ти харесат!
ИзтриванеКакво бих могла да кажа на такъв комплимент, освен че съм поласкана! Щастлива съм, че е било приятно за теб, Тони!
ОтговорИзтриванеХубава и спорна седмица ти пожелавам.
Ако някой ми предлага подобни бургери за обяд и всеки ден нито ще споря, нито ще се дърпам;)
ОтговорИзтриванеДокарала си ги съвсем като истински;)))
Добре, че няма кой да ги прави всеки ден, защото всички щяхме да имаме проблем с талията си ;-) Иначе верно си докарват на истинки да ти кажа, че и на вкус не са за изхвърляне :-)
ИзтриванеБубе, страхотни хамбургери, просто красота! :) И аз като Мариета бих си хапнала и само питчиците :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубав уикенд!